Iratkozzon fel hírlevelünkre

A CSÁRDÁSKIRÁLYNŐ

Az operett-statisztikusok szerint nincs egyetlen perc, amikor a Föld valamelyik pontján föl ne csendülne - színházban, koncerten, filmen, tévében vagy rádióban - Kálmán Imre valamelyik népszerű melódiája. A legendás zeneszerző legnépszerűbb darabja, a Csárdáskirálynő most ünnepli bemutatásának 100. évfordulóját. A centenárium alkalmából a Balassi Intézet négy európai és egy ázsiai városban is bemutatja a méltán híres operett zenei keresztmetszetét, a Budapesti Operettszínház kiváló művészeinek előadásában.

A turné első állomásaként 2016. január 7-én a Balassi Intézet budapesti központjában debütált az előadás, óriási érdeklődés mellett.

“Nem véletlenül mondják azt sokan, hogy Kálmán Imre alkotása, a Csárdáskirálynő az operettek operettje, a műfaj leginkább ismert darabja és a magyar kultúra egyik legsikeresebb és leghálásabb exportcikke.” - mondta el Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója köszöntő beszédében, majd hozzátette:

“Az első világháború idején írta egy megfigyelő, hogy két dologtól hangos a világ: az ágyúdörgésektől és Kálmán Imre operettjének sikerétől. És ez a siker folyamatosan fennmaradt, számos rekordról be lehet számolni a Csárdáskirálynő bemutató kapcsán, én talán csak egyetlen adattal élnék: 1915-16 és 1932 között több mint harmincezerszer mutatták be a világ legkülönbözőbb városaiban”

Csardaskiralyn 2016

Lévai Enikő (b), Szendy Szilvi (j), Dolhai Attila (j) és Szabó Dávid (b), valamint a Budapesti Operettszínház Zenekara
Fotó | Czimbal Gyula

Hammerstein Judit Balassi Intzet 2016 01 07

Hammestein Judit köszöntő beszéde (főigazgató, Balassi Intézet)
Fotó | Czimbal Gyula

 

Képgaléria a 2016. január 7-i, budapesti előadásról:

Végezetült kitért a Balassi Intézet által szervezett programsorozatra is: “A turné során természetesen nem csak a Csárdáskirálynőt, illetőleg Kálmán Imrét, hanem a magyar operettjátszást is ünnepeljük, hiszen az egészen sajátos színfoltját jelenti a világ operettjátszásának. Általános vélekedés szerint akkora tűzzel, szenvedéllyel, lélekkel, szívvel senki sem tud operettet játszani, mint mi, magyarok. Ezért is válhatott az operett a színházi műfajok közül egyedüliként hungarikummá.”

A budapesti teltházas előadáson a primadonna, a szubrett, a bonviván és a táncoskomikus karaktereit Lévai Enikő, Szendy Szilvi, Dolhai Attila és Szabó Dávid alakította, a Budapesti Operettszínház Zenekarának kvintettjének közreműködésével.

A turné 2016. január 16-án folytatódik, amikor a bécsi Ferien Messén lesz látható a Csárdáskirálynő zenei keresztmetszete.

 

A programot az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatja.

 

Együttműködő partnerek: Budapesti Operettszínház, Pentaton Koncert- és Művészügynökség.

 

A részletes program elérhető a www.csardaskiralyno.balassiintezet.hu címen.

 


ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események