Iratkozzon fel hírlevelünkre

Décsi - Kéri kiállítás Moszkvában

Február 27. csütörtök 18:30

Decsi Ilona és Kéri Imre festő- és grafikusművészek közös kiállítása

 

A kiállítást megnyitja: 

Andrei Martynov

a Moszkvai Modern Művészeti Biennálé főigazgatója, 

a Novoszibirszki Modern Grafikus Művészeti Biennálé kurátora, a Mezzotinto Fesztivál zsüritagja.  

 

 

Helyszín: Magyar Kulturális Intézet (Povarszkaja u. 21.)

A belépés ingyenes!

 

A kiállítás megtekinthető március 28-ig!

 

 

Decsi Ilona Derkovits-ösztöndíjas festő- és grafikusművész munkásságában meghatározó időszak volt a Flandria területén eltöltött évek. A rajzolás mellett rézkarcokat, grafikai sorozatokat is készít. Alkotásait Európa több városában is bemutatták.

Kéri Imre Munkácsy-díjas fető-és grafikusművész  a magyar grafikus művészet meghatározó személyisége. A Képzőművészeti Akadémiára való beiratkozásával egy életre elkötelezte magát a művészet iránt. Későbbi, amszterdami tartózkodása során lenyűgözte Rembrandt művészete. Olajfestményeket, rézkarcokat készít és a mezzotinto technikát is szívesen alkalmazza. Művei megfordultak Európa legnagyobb művészeti vásárain, számos alkotása megtalálható magángyűjtők tulajdonában vagy közgyűjtemények soraiban.

"1945-ben születtem, e kis ország egyik legszebb táján, Balatonfüreden, megannyi kultúrával megáldott vidékén. Szegény, de boldog, kalandokkal teli gyermekkorom volt. Egy öreg vizimalomban születtem a falu végén, egy bővízű forrás, a Siske és a Séd patak mellett. Azóta is szeretem és valami békés megnyugvást áraszt minden vizzel bő város. Tíz éves lehettem, mikor egy nap elkezdtem rajzolni, ma is jól emlékszem, gazdagabb szomszédunknál megláttam egy kis festményt. Hazafutottam és papírt ceruzát kérve visszarohantam lemásolni a képet. Azóta minden áldott nap valamit csinálok. 1966-1971 között tanultam a Képzőművészeti Főiskolán, festőtanárom Szentiványi Lajos mester, grafikát Ék Sándor és Rozanits Tibor oktatták. Sokat merítettem Rembrandt rézkarcaiból is, bár vele személyesen már nem találkozhattam, hiszen 1669-ben elment a mennyei műtermébe. 1969-ben nagyon közel kerültem a Rézkarc Nagymesteréhez, ugyanis halála 300. évfordulóján a hollandus Rijks Museum bemutatta 400 rézkarcát és 100 festményét és így jutottam el Aszterdamba, Haarlembe és Antwerpenbe. 1995-ben Munkácsy-díjat nyertem. Hálával gondolok Emilio Vedova Mesterre aki az első jelentős külhoni kiállításomat szervezte és nyitotta meg Velencében 1978– ban. Eddigi festészeti munkáimból több magángyűjtemény és hazai múzeum vásárolt. Rézkarcaim megtalálhatóak a British Museumban, A New Yorki Congress Library és a hollandiai Nuenen város hamarosan megnyíló Van Gogh Muzeumában. Itthon a Nemzeti Galéria és a Miskolci Múzeum vásárolt munkáimból. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy Ekaterinburgból érkezett meghívás és Nikita Korityn igazgató jóvoltából mezzotintóim második alkalommal szerepelnek a múzeum szervezte Nemzetközi Mezzotinto Fesztiválon."

 

                                                                                                                             

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események