Iratkozzon fel hírlevelünkre

Dezső Tamás kiállítása Londonban

2015. április 17 – június 13.
The Photographers' Gallery
16-18 Ramillies Street, London W1F 7LW

KIÁLLÍTÁS

Dezső Tamás kiállítása a The Photographer's Gallery-ben

A Print Sales' Galéria bemutatja Dezső Tamás Notes for an Epilogue and Here, Anywhere (Jegyzetek egy Epilógushoz, Itt, akárhol)c. kiállítás-sorozatát. Ez a kiállítás a művész első megjelenése az Egyesült Királyságban.
Dezső Tamás munkái fotóesszékben bomlanak ki, 2004 óta járta be hol Magyarország, hol a környező posztkommunista régiók eldugott helyszíneit és dokumentált. Megörökítette az embereket, tájakat, a letűnt rendszer romjait, elénk tárva az erőltetett iparosítás visszásságait, élet- és környezetidegen voltát.


„Szellemi hagyomány és fizikai örökség egyszerre bomlik Romániában: az apró falvakban, néhány háznyi közösségekben őrzött, több száz évre visszanyúló hagyományokat és a történelemmé szervesült kommunista időszak erőszakolt iparosításának bástyáit egyaránt kikezdi az idő. A felejtés rezervátumaiban élők generációktól örökölt alázattal olvadnak be a természetbe, a természetközelség evidens egyenrangúságában élik a modernizáció sürgette végnapjaikat, és besegítve az időnek, szorgosan bontják vissza környezetük abszurd helyszíneit. A szegénység rozoga szekerein termeszek módjára hordják el betonrengetegek darabkáit, szálkázzák ki egykori gyármonstrumok, erőművek, kohók vasbeton vázait, bontják az egykori erőltetett modernizáció díszletté rozsdásodott emlékhelyeit. A kívülről érkező szeme láttára, visszafordíthatatlanul enyésző világ jeleneteit, a régió legkeményebb diktatúráját túlélő balkáni ország átalakulását egy éve kezdtem fényképezni. A még éppen elmenthető miliő megörökítésekor az általános tendencia és a személyes történetek párhuzamát vizsgálom: amint az elmúlásban kirajzolódik a szimbolikus sorsokká sűrűsödő, megtörhetetlen humánum." Dezső Tamás

Dezső Tamás 1978-ben szültetett, fotóművész, aki a világ legrangosabb fotómegmérettetésein, nemzetközi versenyein egyre-másra gyűjti be a díjakat, döntős helyezéseket és szakmai elismeréseket. 2012-ben elnyerte a neves New York-i fotómagazin, a PDN Curator díját fotóesszé kategóriában, az egyik vezető nemzetközi fotódíj, a Prix Pictet (tiszteletbeli elnöke: Kofi Annan) egyik jelöltje volt és nevét ott találjuk a szintén elsőrangú Leica Oscar Barnack Award döntősei között. 2011-ben ő lett a Santa Fében tizenhatodszorra kiosztott Center Award díjának nyertese, valamint a JCE – Jeune Création Européenne nagydíját is átvehette. A díjak mellett a világ számos rangos fotókiállításán, vásárán (Paris Photo, Expo Chicago, AIPAD New York, New York Photo Festival) kiállít San Franciscó-i galériájának, a Robert Koch Gallery-nek köszönhetően. Fotói rendszeres jelleggel jelennek meg világvezető magazinokban (TIME, The New York Times, National Geographic, GEO, Le Monde Magazine, The Sunday Times, PDN, Ojo de Pez, HotShoe, The British Journal of Photography, stb.).

A kiállítás nyitvatartási ideje: hétfő - szombat 10:00 – 18:00, csütörtök 10:00 – 20:00, vasárnap 11:30 – 18:00
A belépés ingyenes.
Bővebb információ: www.thephotographersgallery.org.uk és www.tamas-dezso.com

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
15
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események