Iratkozzon fel hírlevelünkre

Dragomán György Bukarestben

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet kiemelt feladatának tartja a két ország közötti irodalmi kapcsolatok erősítését, elmélyítését.

Az írók, költők, kritikusok meghívása, bemutatása mellett fontos része ennek az irodalmi műfordítások támogatása, melyhez kapcsolódóan az elmúlt években a Román Kulturális Intézettel és a Magyar Fordítóház Alapítvánnyal együttműködésben román-magyar és magyar-román műfordítói képzéseket valósítottunk meg Balatonfürden és Mogoșoaián.

 

Dragoman-Gyorgy-by-Lenke-Szilagyi
Ehhez kapcsolódóan idén októberben a József Attila-díjas Dragomán György a Temesvári Nemzetközi Irodalmi Fesztiválon (FILTm) volt jelen, decemberben pedig a Bukaresti Nemzetközi Irodalmi Fesztiválon (FILB) lép romániai közönség elé.

Felolvasás a Bukaresti Nemzetközi Irodalmi Fesztiválon (FILB)

Dragomán György a FILB első napján, december 2-án 19 órától a román főváros leglátogatottabb múzeumának, a Parasztmúzeumnak klubjában a szintén romániai születésű Svájcban élő Dana Grigorcea-val, illetve két bukaresti íróval (Adriana Bittel és Ion Iovan) lép színpadra. 


A FILB a legfontosabb romániai független irodalmi fesztivál, melyet 2008-ban Oana Boca Stănescu, kulturális menedzser, valamint Vasile Ernu és Bogdan-Alexandru Stănescu írók hívtak életre, később csatlakozott hozzájuk Ioana Gruenwald. A FILB az egyetlen európai fesztivál, amelyet idén a világ legnagyobb fesztiválján, az Edinburgh Festivals keretében bemutattak. Idén tavasszal a FILB elnyerte a román Civil Társadalom Gálájának második helyét a „Művészet és kultúra” szekcióban, az év elején pedig jelölést kapott a Radio România Cultural díjátadóján az „Év eseménye” kategóriában. 

Dragomán György egyedüliként másodszor kapott meghívást az irodalmi fesztiválra

Dragomán György egyedüliként másodszor kapott meghívást ezen jeles irodalmi fesztiválra, melynek kiemelt partnere a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet. 

Máglya című kötet bemutatása a bukaresti Humanitasba könyvesboltban

December 5-én, szombaton, 17 órától Bukarest legjelentősebb könyvesboltjában, a Cișmigiu Park melletti Humanitasban mutatják be Máglya című kötetének román fordítását. A Rugul címmel meg-jelent művet a Polirom Kiadó adta ki 2015 októberében, Gábos-Foarță Ildikó fordításában. A kötet bemutatója alkalmából Dragomán György író partnere Filip Florian író lesz, a beszélgetés moderátora Bogdan-Alexandru Stănescu. Az est folyamán Dragomán György részleteket olvas fel művéből magyarul, míg Nicoleta Lefter, színésznő a román változatból olvas fel.

Dragoman Rugul Balassi Intezet

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események