Iratkozzon fel hírlevelünkre

„Egyik kertből a másikba”

 

Véget ért a 33. Isztambuli Nemzetközi Könyvvásár Magyarország díszvendégségével

 

Az 1982 óta megrendezett, néhány éve nemzetközivé bővülő Isztambuli Könyvvásár idei díszvendége – Spanyolországot, Egyiptomot, Hollandiát és Kínát követően – Magyarország volt a Balassi Intézet szervezésében, 2014. november 8. és 11. között.


A több mint 100.000 négyzetméteren, 12 pavilonban elterülő vásár a maga nemében a régió legfontosabb eseménye. Látogatottsága minden évben 500.000 főre tehető.

Magyarország immár harmadik alkalommal vett részt a vásáron, ahol ezúttal díszvendégként 245 négyzetméteres standon fogadta a látogatókat. A könyves pult a török nyelven megjelent kortárs magyar, illetve magyar tematikájú szépirodalom, valamint non-fiction megjelenések és szakkönyvek mellett a magyar könyvkiadás széles spektrumát mutatta be. Számos szakmai, kulturális, művészeti, ismeretterjesztő kísérőprogram, kerekasztal-beszélgetés, előadás és kiállítás révén a könyvvásár közönsége a magyar könyvkultúrán túlmenően bepillantást nyerhetett a török-magyar történelmi és kulturális kapcsolatok alakulásába, Magyarország és a magyar kultúra múltjába és jelenébe. A 33. Isztambuli Nemzetközi Könyvvásárt Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere nyitotta meg.

 

A könyves program gerincét az elmúlt években törökül megjelent valamint a fordítás alatt álló művek adták, olyan írók műveivel, mint Márai Sándor, Kertész Imre, Rakovszky Zsuzsa, Nádas Péter, Rubin Szilárd, Krasznahorkai László, Dragomán György és Szabó Magda.

 

A díszvendégség keretében meghívott magyar írókat neves török újságírók és irodalmárok mutatták be tematikus beszélgetések során. Vendégünk volt többek között Esterházy Péter, Darvasi László, Tóth Krisztina, Hoppál Mihály. A beszélgetések témái a hagyomány és modernség, a női irodalom, a török-magyar kapcsolatoktól egészen a futballnak a két nemzet irodalmában betöltött szerepéig terjedtek. A kortárs irodalmon túl a magyar stand felidézte a 19-20. század magyar irodalmi kávéházak hangulatát és neves szereplőit, közöttük Molnár Ferenc alakját, akinek A Pál utcai fiúk című könyve kultikus státuszt élvez Törökországban. A gyermekkönyvkiadás a magyar jelenlét különleges fókuszába került, melyet rajzfilmek, diafilmek és grafikák illusztráltak, kiállítások és workshopok – pl. Szegedi Katalin vezette mesedélután és kézműves-foglalkozás - tettek színesebbé. A kísérőprogramok és kiállítások közül külön kiemelést érdemel a könyvvásár területén és az isztambuli Magyar Kulturális Központban párhuzamosan megrendezett Budapest- és Balaton-tematikájú kiállítások, melyek Magyarország e két emblematikus helyszínét különböző képzőművészeti és audiovizuális műfajokban, irodalmi idézetek apropóján mutatják be. Hasonlóképpen nagy érdeklődés kísérte a Gourmet Szalonban Mautner Zsófia főzőprogramja.

 

A 2014-es magyar díszvendégség olyan bemutatkozási lehetőséget jelentett a 17 millió lakosú, a világ és a régió kultúrájára hatást gyakorló metropolisz színpadán, mely igen komplex módon tárta a török irodalmi és kulturális közvélemény és a nagyközönség elé a magyar történelem, kultúra és irodalom számos aspektusát. A magyar díszvendégség mottója a 20. század legjelentősebb török költőjének, Nazim Hikmetnek egy Magyarországról szóló verssorát kölcsönözte: „Egyik kertből a másikba”.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események