Iratkozzon fel hírlevelünkre

Könyvvásár Képek Göteborg

Magyarország a Göteborgi Könyvvásár díszvendégeként, 162 négyzetméteres standon fogadja a látogatókat a vasárnapig tartó nemzetközi mustrán. A nagyszabású rendezvényen a magyar irodalom és kultúra gazdagsága és sokszínűsége mutatkozhat be - mondta el a magyar stand csütörtöki megnyitóján Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, hozzátéve: rengeteg program nyújt szélesebb képet a magyar kultúráról.

Budapest a hívószó

A magyar stand dizájnja a Budapest hívószó köré épül, emellett azonban a magyar program a Balatont is kiemelten népszerűsíti majd. A Holokauszt emlékév alkalmából bemutatkozik a magyar zsidó kultúra is, a közönség kézbe veheti például Kertész Imre egyik könyvének friss svéd fordítását, az 1945-ben meggyilkolt Kinszki Imre fotográfus képei pedig a vásár kiemelt helyszínén lesznek láthatók.
A Balassi Intézet és a Publishing Hungary különös érzékenységgel fordul a roma kultúra felé, így a programok között helyet kapott többek között a Romani Design divatbemutatója is - számolt be az államtitkár.

Publishing Hungary Goteborg 2015 Balassi Intezet 3 677

Íjgyártó István, kulturáért és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár


Hammerstein Judit, a magyar részvételt szervező Balassi Intézet főigazgatója kiemelte: a Göteborgi Könyvvásár olyan nemzetközi fórumnak számít, amelyen a szerzőkön, kiadókon kívül kutatók, újságírók, politikusok egyaránt nagy számban vannak jelen. Magyarország már 2012 óta minden évben képviselteti magát a Balassi Intézet szervezésében, díszvendégként azonban minden eddiginél szélesebb lehetőséget kap a bemutatkozásra - fűzte hozzá.

Publishing Hungary Goteborg Balassi Intezet 2015 HJHammerstein Judit, főigazgató - Balassi Intézet | Thomas Cooper


Reméljük, hogy a két ország szerzői, kiadói közötti szakmai kapcsolatok is el tudnak mélyülni - közölte a főigazgató. Mint megjegyezte: Esterházy Péter, Kertész Imre, Krasznahoraki László jól ismert nevek a svéd közönség számára is, amely most rajtuk kívül számos olyan magyar szerzővel is megismerkedhet, akiket eddig nem olvashatott.

Huszonegy magyar irodalmi mű svéd fordítása készült el a vásárra, ebből 14 meg is jelent svéd kiadók jóvoltából, kettőt a Balassi Intézet adott ki - Örkény Egypercesek és Domonkos István Kormányeltörésben című munkáit -, hét szerző munkáiból pedig közös antológiában jelentek meg részletek - számolt be a kötetekről Hammerstein Judit.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere a Balaton-parti város és az irodalom szoros kapcsolatát tekintette át, Maria Källsson, a könyvvásár igazgatója pedig arról szólt, hogy szeretnék bevezetni a skandináv olvasókat nemcsak a világhírű, hanem a felfedezésre váró magyar szerzők munkásságába is.

Alice Bah Kuhnke svéd kulturális miniszter a könyvvásár megnyitóján hangsúlyozta: egy könyv olvasása az életet megváltoztató élmény lehet, ezért is fontos a szólás szabadsága. "Ha bárhol a világon korlátozzák a szólás szabadságát, mindannyian érintettek vagyunk" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az utóbbi években egyre több aggasztó jelenség tapasztalható e téren világszerte. Alice Bah Kuhnke felidézte, hogy néhány napja a szerb-horvát határon járt, ahol olyan élményeket szerzett, amelyeket sosem felejt majd el. Közösen kell felelősséget vállalni a menekültekért - figyelmeztetett.

Illugi Gunnarsson, a könyvvásárra kiemelt vendégként meghívott Izland kulturális minisztere szerint a menekültek áradata próbára teszi Európát, miközben felütötte a fejét a nacionalizmus csúf arca és ezzel az intolerancia, a kirekesztés, Európának azonban meg kell óvnia évszázadok óta őrzött kulturális sokszínűségét. A művészet a legjobb eszköz a közös értékek, a különbözőségek elfogadásának kommunikálására - emelte ki.

Esterházy Péter levelét svédországi kiadója, Svante Weyler olvasta fel a megnyitón; mint az író közölte, betegsége miatt nem tud részt venni a könyvvásáron. "Hogy mi az irodalom, azt negyvenöt év után is (azóta van toll a kezemben) nehezen tudnám megmondani" - fogalmazott Esterházy Péter, hozzátéve: a művészet nem megoldás semmire, regény rosszat még nem akadályozott meg. "De a jó könyveket (...) átjárja a megértés sóvárgó vágya. Ezt nevezhetjük reménynek is" - zárul Esterházy Péter levele.

Képgaléria a Göteborgi Könyvvásár megnyitó ünnepségéről: 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események