Iratkozzon fel hírlevelünkre

ELKEZDŐDÖTT A ROMÁN FILMHÉT

Hét filmet mutat be a magyar közönségnek a legfrissebb romániai termésből a 10. Román Filmhét, amely Razvan Savescu Amerika, itt vagyunk! című road-movie-jával kezdődött meg 2015. október 13-án, este az Uránia Nemzeti Filmszínházban. 

"Amikor a Budapesti Román Kulturális Intézet és az Uránia tíz éve elindította a Román Filmhetet, akkor egy olyan román filmkultúrára alapozott, amely a hetvenes években már kitűnő rendezők sorát adta a világnak. Azt azonban senki nem gondolta volna, hogy a következő tíz évben a román film legújabb generációja világszerte fogalommá válik" - idézte fel az ötnapos fesztivál megnyitóján az Uránia mozi igazgatója.

Elekes Botond hozzátette, az Urániában december közepéig egymást érik a filmfesztiválok: a hétvégén zárult Mozinet Filmnapok és a most kezdődött Román Filmhét után az ukrán, a koreai, a belga, majd a spanyol filmek kedvelőit várják, de otthont adnak az Anilogue Filmfesztiválnak és a Keresztény Filmnapoknak is. A nyolc fesztiválon összesen 75 filmet mutatnak be, ezek közül csak néhány kerül magyarországi forgalmazásba, így nagy többségük csak az Urániában látható hazai mozivásznon - hívta fel a figyelmet.

IMG 1564
Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója

Nagy Zoltán Mihály, a Bukaresti Román Kulturális Intézet elnökhelyettese köszöntőjében arra tért ki, hogy az újhullámos román filmeknek sikerült felkelteniük a kritikusok figyelmét, de megszerettették magukat a filmrajongókkal is. A román újhullámnak olyan nyelvezete van, amely mindenki számára érthető, a néző is a film részének érzi magát - fűzte hozzá.

Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója szerint a Román Filmhét igazi sikertörténetté vált, olyan izgalmas kulturális csemegévé, amelyet évről évre vár a magyar közönség. "Ezek a filmek rólunk is szólnak, hiszen a kommunista múlt feldolgozatlanságát, a hirtelen jött demokrácia visszásságait, a közép-európai lét abszurd vonásait a magyar nézők is jól ismerik" - vont párhuzamot, kiemelve, hogy a román filmesek minimális költségvetésből képesek remekműveket alkotni.

A filmművészet a román kultúra egyik húzóágazata, amellyel a magyaroknak is érdemes együttműködniük, ahogy az az elmúlt években egyre gyakoribb - mutatott rá a főigazgató, majd emlékeztetett: az utóbbi időben látható a magyar film nemzetközi felfutása is, amely hozzájárul a közép-európai film reneszánszához; az Oscar-díjért most például Radu Jude Aferim! és Nemes Jeles László Saul fia című filmjei is versenyeznek.

IMG 1531
Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója

Gabriela Matei, a Román Kulturális Intézet igazgatója a megnyitó előtti sajtótájékoztatón idézte fel, hogy a korábbi években számos olyan nagyszerű román színésszel ismerkedhettek meg a magyar nézők, mint a 2015-ös filmhét díszvendégével, Tania Popával. A moldovai születésű színművész már a korábbi Román Filmhetek során is több alkotásban feltűnt, most a keddi nyitófilmben játssza az egyik főszerepet.


A nyitófilm után további hat játékfilmet vetítenek az Urániában, többségük sikerrel szerepelt a nemzetközi fesztiválokon.

A filmhét részletes programja elérhet az Uránia Nemzeti Filmszínház weboldalán.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
24
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség