Iratkozzon fel hírlevelünkre

Előadás a Makovecz-életműről

 

Makovecz Imre organikus építészetét mutatta be a londoni Royal Institute of British Architects (RIBA) székházában Gerle János építész-szakíró március 6-án. A lebilincselő elődást Edwin Heathcote, a Financial Times építészet- és designkritikusa vezette be személyes hangvételű beszédében és méltatásában.

A Londoni Magyar Kulturális Központ a British-Hungarian Fellowship szervezettel és a Királyi Építészeti Akadémiával közösen szervezte e jeles rendezvényt. Óriási presztízs értékkel bír az, hogy a Királyi Építészeti Akadémia adott otthont ennek a kiemelkedő eseménynek pompázatos, az 1930-as években épült Art Deco stílusú székházában. A Makovecz Imre munkásságát bemutató előadásra mintegy kétszáz fő érkezett: fiatal brit és magyar építészhallgatók és a londoni magyar közösség prominens személyiségei. Az előadás után a hallgatóságot állófogadással vendégelték meg a szervezők.

Dr. Pászthy Beáta, a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója az intézet tervei közé felvette Makovecz Imre munkásságának további nagy-britanniai népszerűsítését. Makovecz neve már ismerősen cseng brit szakmai körökben. Az 1834-ben alapított Akadémia Makovecz Imrét International Fellow tagsággal tüntette ki 1999-ben szakmai sikereinek elismeréseként, bár tagjai főként brit építészek. Gerle János sikeres előadása azt bizonyította, hogy igen nagy az általános érdeklődés is Makovecz sok-sok csodálatos tervei, rajzai, építményei és elképzelései iránt.

Makovecz Imre, a magyar organikus építészet legismertebb képviselője 1935-ben született Budapesten, 1959-ben szerzett diplomát a Műegyetemen, majd 1962-ben az Iparművészeti Főiskolán. Állami tervezővállalatoknál dolgozott, majd saját irodát alapított, amely számos középületet (templomot, művelődési házat) tervezett Magyarországon és külföldön egyaránt. Fő műve az 1992-es sevillai világkiállítás magyar pavilonja. Munkásságáról 2002-ban így nyilatkozott: "Kezdettől azt az egy épületet szerettem volna megépíteni, amely az emberiség kezdete előtt már állt."

Az organikus építészet legjelesebb magyar képviselőjéről számos könyv született, többek közt a beszélgetést vezető Edwin Heathcote és Gerle János tollából.

Gerle János az UNESCO századfordulós építészettel foglalkozó bizottságának magyar tagja, részt vesz a Budapesti Városvédő Egyesület munkájában, Ybl-díjas építész, szakíró. Máig Makovecz Imrét tekinti mesterének, aki kutatásainak irányt és ösztönzést ad.

Edwin Heathcote építész, designer, újságíró, 1999 óta a Financial Times kritikusa, Magyarországon és Nagy-Britanniában is dolgozott rovatvezetőként. The wings of the soul címmel, 1997-ben jelent meg a mainstream irányzaton kívül helyezkedő Makovecz Imre munkásságáról szóló könyve.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események