Iratkozzon fel hírlevelünkre

Magyar Folknapok Delhiben, újévi koncert Sanghajban, Arany-est – ez csupán néhány abból a több tucat programból, amelyekkel a külföldi magyar intézetek és szakdiplomata álláshelyek idén ünneplik a Magyar Kultúra Napját világszerte.

Bővebben...

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át Tönu Seilenthal, az észtországi hungarológiai kutatások és egyetemi oktatás kiemelkedő alakja január 16-án Szalay-Bobrovniczky Vince nagykövettől a Tallinni Magyar Intézetben. Tönu Seilenthal a nemzetközi hungarológiai kapcsolatok egyik központi alakja, nevéhez fűződik az első, 2010-ben megjelent magyar–észt nagyszótár megszületése. Évtizedes kutatói és egyetemi oktatói pályafutása alatt az észtországi hungarológusok generációit nevelte fel. A Tartui Egyetem hungarológiai sorozatának szerkesztőjeként is számos kiadvány fűződik a nevéhez. 1977-től tagja a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaságnak, 2001-től választmányi tag, 2016-tól pedig a Társaság egyik alelnöke. 1993-ban Pro Cultura Hungarica díjjal tüntették ki. Az ünnepséget követően megnyílt a professzor Tojások a vízimadár fészkéből című kiállítása a Tallinni Magyar Intézet galériájában. Az egy hónapig látható fotókiállításon nyenyecek, komik, hantik, marik, karéliaiak és észtek ’60-as, ’70-es években készült életképei elevenednek meg.

Bővebben...

Felavatták a New York-i Magyar Főkonzulátus Molnár-termét az író születésének 140. évfordulója alkalmából. A filmvetítéssel egybekötött január 12-i esten részt vett Molnár Ferenc dédunokája, Lukin Ágnes és ükunokája Boros Márta. Lukin Ágnes személyes hangvételű beszédében kiemelte, hogy Molnár Ferenc életének utolsó évtizedét New Yorkban élte le, nagy népszerűségnek örvendett, darabjait is sikerrel játszották a Broadway-n. Az író 1940. januári érkezésétől egészen halála napjáig a patinás Plaza Hotel lakója volt, 8. emeleti szobája mellett évekig emléktábla hívta fel a figyelmet egykori lakójára, melyet az épület felújításakor eltávolítottak. A Főkonzulátus ezt a jövőben vissza kívánja állíttatni. Az ünnepséget megelőzően a főkonzulátus, a New York-i Magyar Intézet, valamint a leszármazottak az emlékezés virágait helyezték el Molnár Ferenc queensi sírjánál, amelyet a Magyar Intézet közreműködésével tisztítottak meg az évfordulóra.

Bővebben...

Magyar kulturális programok világszerte a KKM-Balassi Intézet szervezésében. Tokiótól New Yorkig számos kulturális, tudományos és oktatási programot kínálnak idén a Külgazdasági és Külügyminisztérium - Balassi Intézet külföldi kulturális intézetei. Január elején zárt a magyar modernizmus festészetét bemutató kiállítás a varsói királyi várban, ezzel ért véget a 20 hónap alatt 550 kiállítást, koncertet, színházi és táncelőadást, divatbemutatót, ifjúsági és egyéb programot kínáló lengyelországi magyar kulturális évad - emlékeztetett a külföldi magyar intézeteket fenntartó Balassi Intézet szerdai budapesti sajtóbeszélgetésén Hammerstein Judit helyettes államtitkár, az intézmény vezetője.

Bővebben...

A magyar operett remekművei címmel magyar–orosz operett gálaestet rendeztek január 14-én a Csajkovszkij Konzervatórium 1700 fős nagytermében. A moszkvai Magyar Kulturális Intézet és a Konzervatórium közös szervezésű koncertjén a Moszkvai Női Szimfonikus Zenekar kíséretében felléptek a Budapesti Operettszínház szólistái: Szendy Szilvi és Peller Károly, valamint Szvetlana Krinyickaja és Pavel Ivanov, a Moszkvai Operettszínház szólistái. A moszkvai női szimfonikus zenekart Kszenyija Zsarko vezényelte. A gálaesten Lehár Ferenc, Kálmán Imre és Zerkovitz Béla szerzeményei hangzottak el. 

Bővebben...

Csillag Katalin és Gunther Zsolt 3h építészirodájának közös kiállítása nyílt meg január 15-én a Prágai Magyar Intézetben. A Kontextus és térbeliség című tárlat hat épületet és hat tervet mutat be, az elmúlt több mint egy évtizedből. A csaknem 25 éves 3h építésziroda épületei minden esetben a kontextushoz kapcsolódnak, legyen az vidéki építészet, modernista felfogású épület, vagy éppen történeti emlék. A kiállítási anyag második részében egy válogatás látható: olyan meg nem épült terveket mutatnak be az alkotók, amelyekben az újítás és a kísérletezés a döntő. A kísérletek fókuszában pedig az építészeti tér áll, a leegyszerűsített, „dobozszerű” modernista terekkel szemben történeti vagy hagyományos terek emlékei jelennek meg. A Prágai Magyar Intézet és a Cseh Műszaki Egyetem Építészeti Karának közös kiállítása március végéig tekinthető meg. A kiállítás kurátora: Ján Stempel professzor, a Cseh Műszaki Egyetem Építészeti Kar Tervezési Intézetének vezetője.

Bővebben...

ESEMÉNYNAPTÁR


2018
22
Január
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események