Iratkozzon fel hírlevelünkre

 

 

 

 

 

A tárlat, melyen a színekben gazdag, organikus művek és a szigorúbb, de természet ihlette, geometrikus formák különleges egységet alkotnak, 2012. február 15-ig látható. 

   

Kass Eszter művészcsaládban született. Szülei, az otthon légköre, a minden apró részletben felfedezhető szépség elve, a vizualitás fontossága döntő hatással volt pályaválasztására. Édesapja Kass János Kossuth-díjas grafikus és könyvművész, aki kétszer nyerte el a Frankfurti Nemzetközi Könyvvásáron A világ legszebb könyve kitüntetést. Édesanyja, Hajnal Gabriella Munkácsy Mihány-díjas képzőművész, Érdemes és Kiváló Művész, a kortárs magyar textilművészet nagyasszonya. A gyermek Eszter fejében meg se fordult, hogy nem mindenki úgy látja a világot, ahogy ő, ahogy ők, vagyis a vizualitás irányából. Világukban a lét alapját jelentette, hogy a szemükkel érzékelik környezetüket, a vizuális harmóniára, a szépségre, a vizuális kifejezésmódra törekszenek, vonallal, színekkel, formákkal. Csak jóval később, már felnőttként döbbent rá, hogy a „látás”, a szemünkkel való érzékelés nem mindenki számára magától értetődő, s hogy ő kivételezett helyzetben van, mivel egy magas igényű vizuális környezetbe született bele. Lassan azonban arra is rájött, hogy ez a fajta érzékelés tanulható, fejleszthető mindenkinél, ezért is épül hivatása két pillérre: az alkotásra és a tanításra.

 

„Azt festem meg, amit látok? Azt festem meg, ami magával ragad a környezetemben” – vallja a művész. Ezek: a természet, a növények, a víz, a fény. A természet örökké változik, múló pillanatok apró mozaikjaiból áll össze. Egy piciny növény csak rövid ideig mutatja magát pirosnak, zöldnek. Előbb bimbó, majd kinyílt virág.. A víz hol kék, hol zöld, csillog vagy haragos. A festmény statikus leképezése mindig csak egy pillanatot tud rögzíteni, Kass Eszter pedig ezt a tovatűnő pillanatot próbálja megragadni. A nagyméretű, dekoratív alkotások derűt, örömet árasztanak magukból, színei, formái meseszerűek, idillt sugárzók. A képekben megjelenő szépség egyszerre tükrözi a valóságot és a belső látást, ennek nyomán pedig a befogadóban is találkozik a szem és a lélek öröme.

 

5 órai tea címmel zenés teaházi beszélgetésre várunk minden érdeklődőt 2012. január 27-én, pénteken 17 órától a Balassi Intézetben. Ibos Éva művészettörténész kérdezgeti Kass Eszter képzőművészt a látás művészetéről, a részletekben megbújó lényegről, színekről, formákról, az alkotói munkáról, az életről… Garaguly István zongorajátéka és egy csésze finom tea teszi teljessé az estet. A rendezvény ingyenes.

5 órai tea1
5 órai tea2
5 órai tea3
5 órai tea4
5 órai tea5
5 órai tea6
5 órai tea7
5 órai tea8
5 órai tea9
5 órai tea10
 

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események