Iratkozzon fel hírlevelünkre

Nincs egyebem a rózsámnál címmel nyílt kiállítás Dusa Gábor néptáncot középpontban állító fotóiból 2015. október 15-én a Balassi Intézetben. A tárlatot Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője nyitotta meg. A megnyitón fellépett a Romengo együttes, a WOMEX nyitógálájának egyik főszereplője. 

Nincs a világnak még egy olyan szeglete, mint a Kárpát-medence, ahol ilyen kis területen a néptáncnak ennyiféle variációja megtalálható lenne. A Duna Művészegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes, Magyar Nemzeti Táncegyüttes és elődei (Budapest Táncegyüttes, Honvéd Táncszínház) évek óta azon dolgoznak, hogy ezt a néptánc kincset minél több emberrel megismertessék. Ezen társulatok előadásaiból készült a Balassi Intézetben látható kiállítás anyaga, mely az elmúlt tíz év kiemelkedő néptánc-művészeti produkcióiból ad válogatást.

Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy 2015. október 21. és 25. között Budapest lesz a világzene fővárosa, hiszen a World Music Expo-nak először Kelet-Európában hazánk ad otthont. A Balassi Intézet Dusa Gábor néptáncot középpontba állító fotókiállításával kapcsolódik a legfontosabb világzenei találkozó gazdag programkínálatához.

Hammerstein Judit
Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója

Liber Endre, a Hangvető társalapítója megköszönte a Balassi Intézet közreműködését a WOMEX népszerűsítésében és felhívta a figyelmet, hogy a kiállítás megnyitóján koncertet adó Romengo Együttes a világzenei találkozó nyitógáláján is fel fog lépni.  

Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője megnyitó beszédében kiemelte: A hetvenes-nyolcvanas évek új folklorizmusa, mely Magyarországon táncházmozgalom néven vált ismertté, drámai fordulatot eredményezett a színpadi néptáncművészet területén is. Új alapokra helyezte az általános néptáncfelfogást, az „eredetiségre” törekvés általánossá vált. E szellemi áramlat örököseiként tekintünk a világra mi is, mai néptánc-koreográfusok. Ennek és egy tágabban értelmezett bartóki szellemiségnek az eredményei jelennek meg Dusa Gábor képein is.

A fényképezés mindenkor a pillanat „születését” próbálja tetten érni, aminek az eredményeképpen a fényképezőgépben megszületik a pillanat lenyomata. Ebben az összefüggésben a színpadi pillanat és a megszületendő kép is egyedi és megismételhetetlen. Nézői, fotográfusi és koreográfusi szempontból is ez a megismételhetetlenség talán az egyik leglenyűgözőbb a táncművészetben.

Mihályi Gábor
Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője

Dusa Gábor szakmai pályája 1990-ben kezdődött, ma pedig már munkáin összetéveszthetetlenül felismerhető kiforrott stílusa, jellegzetes képi világa. Már kisgyermekként is nagy érdeklődéssel fordult a fotózás felé, így nem csoda, hogy első, 99 forintos Etüd fényképezőgépétől szinte egyenes út vezetett odáig, hogy mára az egyik legjobb hazai tánc- és színházi fotós vált belőle. A spontán pillanat inspirálja és így az előadás lelkét ragadja meg. A jó (tánc)fotó úgy állítja meg az időt, hogy magában hordozza a mozdulatot, és a „most” belső történéseit, a belső tüzet, a szenvedélyt. A test könnyed, szabadságban született mozdulatainak látványa, mozgó képzőművészet. A fotós pedig ezeket a leheletfinom rezdüléseket örökíti meg. 

A tárlat 2015. november 22-ig látogatható minden nap 10-18 óra között díjmentesen.

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események