Iratkozzon fel hírlevelünkre

SEMMELWEIS ART AWARD – díjátadás és kiállítás
Life and Death of Ignaz Semmelweis: On the Indeterminism of the Natural


SemmelweisArtAward nagy

Maria Trabulo (PT), Mato Lagator (RS) és Stéphane Clor (F)
A kiállítás időtartama: december 11-ig 
UngArt Galéria, Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Bécs (1020 Bécs, Hollandstraße 4)

Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Bécs egy innovatív nemzetközi pályázatot hirdetett meg, melynek célja Semmelweis Ignác világhírű orvos életét és munkáságát felölelő kiállítás létrehozása volt. Az UNESCO 37. Általános Konferenciáján 2013-ban, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága javaslatára, Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulóját is felvette azon évfordulók közé, amelyeket a szervezet 2015-ben megünneplésre méltónak talál.

Az Európa szerte meghirdetett Semmelweis Art Award c. pályázatra több mint 100 fiatal művész jelentkezett, mintegy 30 országból. A benyújtott kiállítástervekből nemzetközi zsűri választotta ki azt a legjobb három koncepciót, amelyek az est folyamán a szponzorok - Qualysoft és OTP Bank - jóvoltából díjazásra kerülnek.    

A nyertes csapat tagjai - a portugál Maria Trabulo, a szerb Mato Lagator és a francia Stéphane Clor - akik jelenleg a Bécsi Iparművészeti Egyetem (Universität für Angewandte Kunst) hallgatói, lehetőséget kaptak arra, hogy megvalósítsák koncepciójukat az UngArt Galériában. Kiállításuk „Life and Death of Ignaz Semmelweis: On the Indeterminism of the Natural” címmel Semmelweis Ignác életének fontos eseményeit és eredményeit dolgozza fel és ülteti át modern kontextusba.

A művek központi témája, hogyan kezelte a világhírű orvos kutatásai során a természet megfoghatatlanságából, irányíthatatlanságából adódó nehézségeket, valamint, hogy hogyan viszonyult Semmelweis korának indeterminizmusához. Az érintett kérdéseket a művészek a legkülönbözőbb módokon és eszközökkel dolgozták fel: 
Növényi csírából alkotott portrékon követhető nyomon Semmelweis 1857-63 között végbemenő öregedési folyamata. Egy videó installáció keretében bemutatásra kerül a baktériumok kétféle növekedési fázisa is. A kiállítás magában foglal egy interaktív részt, ahol a látogatók saját gondolataikat és üzeneteiket szappanba karcolva járulhatnak hozzá az „Álmok és remények” szappan-tornyának alakításához. 

A Semmelweis Art Award 2. helyezését a „Nemmivoltunk!Crew” (HU/CZ/AT) pályázata kapja.
3. helyezést ért el Ilan Manouach (BE), Sofia Dona (GR) és Keren Katz (Izrael) „Shapereader” c. koncepciója.

A kiállítás 2015. október 14. és december 11. között ingyenesen látogatható.
Nyitvatartási idő (Bécsben)hétfő-csütörtök 10.00-18.00 óra, péntek 10.00-14.00 óra
 
Projektgazda: Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Bécs
A projekt támogatói: Balassi Intézet hálózata, European Cultural Parliament (ECP), Szlovák Intézet Bécs, Qualysoft, OTP Bank, Magyarország Nagykövetsége Bécs, Metropolitain Art, EUNIC Austria, Osztrák Szövetségi Külügyminisztérium és Wiener Seife.
A projekt az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága és az UNESCO Osztrák Nemzeti Bizottsága védnöksége alatt valósult meg. 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Január
H K Sz Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események