Iratkozzon fel hírlevelünkre

A Balassi Intézet szervezésében világszerte az 1956-os Forradalom és Szabadságharc eseményeire emlékeznek. A programok között neves magyar és külföldi előadók közreműködésével komolyzenei koncertek, kiállítások, filmvetítések és irodalmi előadások szerepelnek.

 

Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Bécs

Magyarország Ausztriai Nagykövetsége és a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Bécs közös szervezésében 2015. október 22-én ünnepi fogadást rendeznek az 1956-os Forradalom és Szabadságharc emlékére, amelyen Jeszenszky Géza történész, egyetemi tanár, volt külügyminiszter mond ünnepi köszöntőt. A rendezvényen Franz Schubert Esz-dúr vonósnégyeséből ad koncertet Visky Klára, Elena Semonova, Gabriela Hinrichs és Wolf Anna.
Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Belgrád

A Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Belgrád és Magyarország Belgrádi Nagykövetségének közös szervezésében ünnepi fogadást tartottak 2015. október 19-én, amelyen a topolyai Cirkalom Táncegyüttes előadásával emlékeztek az 1956. október 23-i eseményekre.

Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Berlin

Pigniczky Réka Hazatérés című dokumentumfilmjét – Németországban először - mutatja be a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Berlin 2015. október 23-án. Az ünnep alkalmából az intézet panorámaablakain keresztül egész nap 1956-os archív felvételeket vetítenek ki.

Balassi Intézet - Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata

A Balassi Intézet - Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata, a Magyar Néppárti Képviselőcsoport, valamint a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság közösen tartott ünnepi megemlékezést 2015. október 19-én. Az eseményen köszöntőt mondott Bocskor Andrea, európai parlamenti képviselő és Gulyás Gergely, a Magyar Országgyűlés alelnöke. A műsor díszvendége Pál István Szalonna és Bandája volt, akik kárpát-medencei tradicionális magyar zenével várták a vendégeket.

Balassi Intézet – Budapest

A Balassi Intézet budapesti központjában 2015. október 22-én, Haris László fotóművész mesél személyes élményeiről, miközben a háttérben a forradalom idején készített fotói lesznek láthatóak. A megemlékezésen részt vesznek a Balassi Intézetben tanuló külföldi diákok is.

Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézet

A Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézet a korábbi évekhez hasonlóan, idén is több eseményt szervez a nemzeti ünnep alkalmából. Október 23. Romániában is szimbolikus tartalommal bír: az erdélyi és romániai magyarság számára mélyen átélt élményt jelentett az 56-os forradalom, míg Nagy Imre fogva tartása a Bukarest közeli Snagovon a román lakosság számára is közismert tény maradt. Az Intézet ezért minden évben a snagovi koszorúzás mellett több kulturális rendezvénnyel is megemlékezik 1956-ról.
Idén Kinszki Imre fotográfiáiból Töredék címmel nyílik kiállítás 2015. október 22-én, melyen a fotóművész lánya, Kinszki Judit is részt vesz, akit egy pódiumbeszélgetés keretében Cristian Mititelu, a BBC egykori szerkesztője fogja kérdezni személyes élményeiről. Az ünnepséget Zalai Antal hegedűművész koncertje követi, aki Johann Sebastian Bach d-moll partitáját, Eugène Ysaÿe 3. szólószonátáját és Bartók Béla szólószonátáját játssza el.

Balassi Intézet - Magyar Kulturális és Tudományos Központ, Helsinki

A Balassi Intézet Helsinki – Magyar Kulturális és Tudományos Központ galériájában 2015. október 23-án Csete Örs fotóművész az 1956-os események túlélőiről készített portréiból nyílik kiállítás. A tárlat azokat a finn aktivistákat is bemutatja, akik a magyarokhoz fűződő szolidaritásból, saját életüket is kockáztatva hazájukban ellenálltak, tűntetéseket szerveztek. A megnyitó ünnepségen fellép a magyar származású Virva Garam, zongoraművész és Mervi Myllyoja, hegedűművész.

Balassi Intézet - Isztambuli Magyar Intézet

A Balassi Intézet - Isztambuli Magyar Intézetben 2015. október 23-án Szőllőssy Balázs író, költő török nyelven tart előadást a forradalom eseményeiről, majd beszélgetést rendeznek az ’56-os versekből, illetve azok hatásairól. A megemlékezés után Goda Krisztina Szabadság, szerelem című filmjét vetítik le török felirattal.

Balassi Intézet - Londoni Magyar Kulturális Központ

A Balassi Intézet – Londoni Magyar Intézet a Londoni Magyar Nagykövetéggel közös ünnepi fogadást rendez, majd 2015. október 24-én a Magyarok Angliai Országos Szövetségének rendezvényén képviselteti magát a Szent István Házban.

Balassi Intézet - Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ, Moszkva

A Balassi Intézet - Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos ás Tájékoztatási Központ a Magyar Nagykövetség közösen ünnepi fogadást rendez 2015. október 22-én, amelyen köszöntőt mond Balla János, nagykövet.

Balassi Intézet - New York-i Magyar Kulturális Központ

A New York-i Magyar Főkonzulátus és a Balassi Intézet - New York-i Magyar Kulturális Központ közös ünnepi rendezvénysorozata az idei évben is állampolgársági eskületétellel kezdődik 2015. október 22-én. A hivatalos megemlékezést Kumin Ferenc főkonzul nyitja meg, majd Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára mond beszédet. A nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Versmondók Egyesületének támogatásával Pankotay Péter, Lutter Imre és Csonka Tünde mutatják be

Szabadnak születtem című zenés versszínházi darabjukat. Az est versek és dalok sajátos dramaturgiája, melynek középpontjában a szabadságvágy áll, ezzel is méltó emlékeket állítva az 1956-os magyar forradalomnak és a forradalmároknak.

Balassi Intézet - Párizsi Magyar Intézet

A Balassi Intézet - Párizsi Magyar Intézet képviselői 2015. október 18-án részt vettek a Magyar Katolikus Misszió ünnepi szentmiséjén, ezt követően pedig Mindszenty József Hercegprímás emléktáblájánál helyeztek el koszorút. Az este folyamán a Diadalívnél, az ismeretlen katona sírjánál folytatódott a megemlékezés, ahol Kövér László, a magyar Országgyűlés elnökének részvételével meggyújtották az örökmécsest. 2015. október 19-én ünnepi estet rendeztek a Párizsi Magyar Intézetben, ahol Kövér László mondott beszédet és fellépett Oberfrank Pál színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója.

Balassi Intézet - Pekingi Magyar Intézet

A pekingi Magyar Nagykövetség és a Balassi Intézet – Pekingi Magyar Intézet közös szervezésében az Ebony Duó ad klasszikus zenei koncertet az intézet épületében 2015. október 23-án. A fellépést megelőzően ünnepi fogadást rendeznek a helyi magyar közösségek részvételével.

Balassi Intézet - Pozsonyi Magyar Intézet

A Pozsonyi Nagykövetség a Balassi Intézet - Pozsonyi Magyar Intézettel közös ünnepi fogadást tart 2015. október 22-én, amelyen részt vesznek az intézet munkatársai, kulturális partnerei. A rendezvényen koncertet ad Németh Imre, a Szlovák Filharmónia Énekkarának tagja.

Balassi Intézet - Magyar Kulturális Központ, Prága

A Balassi Intézet Prága – Magyar Kulturális Központ dísztermében az Art's Harmony Trió (Bartha Katalin – hegedű, Lázár György – zongora, Nagy Ottó – gordonka) ad koncertet Goldmark Károly, a száz éve elhunyt magyar származású zeneszerző műveiből 2015. október 21-én, este.

Balassi Intézet - Római Magyar Akadémia

2015. október 22-én Római Magyar Nagykövetség, a Szentszéki Magyar Nagykövetség és a Római Magyar Akadémia közösen koszorút helyez el a Via de’Cestari 34. szám alatti épületnél, mely az 1956-os menekült diákok egykori kollégiumaként szolgált. Az eseményen ünnepi beszédet mond Dr. Paczolay Péter Magyarország nagykövete. 2015.
október 23-án Ránki Fülöp, a tehetséges fiatal zongorista Liszt Ferenc műveiből ad koncertet a Római Magyar Akadémia dísztermében, majd 2015. október 27-én római magyar misszió hivatalos megemlékezése keretében ünnepi fogadást rendeznek.

Balassi Intézet - Stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ

A Balassi Intézet Stuttgart - Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ a Stuttgarti Magyar Főkonzulátussal közösen filmklub keretében mutatja be Szász Attila A berni követ című filmjét a nemzeti ünnep alkalmából. A vetítést követően ökumenikus istentiszteletben emlékeznek meg a forradalom áldozatairól.

Balassi Intézet - Szófiai Magyar Intézet

A Balassi Intézet – Szófiai Magyar Intézet szervezésében a Szófiai Filharmónia Szimfonikus Zenekara, Anzsela Toseva zongoraművész, valamint Bolyky Zoltán vendégkarmester közreműködésével Bartók Béla műveiből rendeznek ünnepi hangversenyt.

Balassi Intézet - Tallinni Magyar Intézet

A Balassi Intézet – Tallinni Magyar Intézet szervezésében 2015. október 18-án ünnepi koncertet adott Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs a tartui Vanemuine Színházban.

Balassi Intézet - Magyar Kulturális Intézet, Varsó

A Balassi Intézet – Varsói Magyar Intézet szervezésében ünnepi előadást rendeznek Magyarok és lengyelek 1956-ban címmel a varsói Királyi Várban. A szemináriumot követően a résztvevők koszorút helyeznek el a krakkói 1956-os emléktáblánál. A megemlékezés zárásaként Liliana Zalasinska (ének) és Piotr Szymanowicz (zongora) ad

ünnepi koncertet az intézet dísztermében magyar és lengyel klasszikus művekből válogatva.

Balassi Intézet - Zágrábi Magyar Intézet

A Balassi Intézet – Zágrábi Magyar Intézet galériájában Egy olasz archívum kincsei: 20. századi magyar fotóművészek címmel nyílt fotókiállítás Balogh Rudolf, Robert Capa és Korniss Péter műveiből 2015. október 13-án. Kapcsolódva az eseményhez, a zágrábi Olasz Intézetben, a zágrábi Balassi Intézettel együttműködésben, Mario de Biasi, olasz fotóművész 1956-os tematikájú képeiből nyílt testvérkiállítás 2015. október 16-án. Az ünnepi program zárásaként Goda Krisztina Szabadság, Szerelem című filmjét vetítették le horvát felirattal a Zágrábi Magyar Intézet filmklubjában, 2015. október 20-án.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események