Iratkozzon fel hírlevelünkre

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet 2015. november 9. és 15. között kilencedik alkalommal szervezi meg a Bukaresti Magyar Filmhetet, a magyar filmek éves bukaresti seregszemléjét.

Az esemény célja, hogy áttekintést nyújtson az elmúlt évek magyar filmterméséből, bemutassa annak sokszínűségét, szellemiségét, jelenét.


A 9. Bukaresti Magyar Filmhét nyitófilmje az Ujj-Mészáros Károly rendezte Liza, a rókatündér című film lesz, mely a világ több rangos fesztiválján nyert díjakat az elmúlt évben. A megnyitón jelen lesz Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára.


A bukaresti seregszemlén hagyományosan minden évben egy-egy magyar filmfesztivál is bemutatkozik, idén a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál lesz a díszvendég, amelyhez kapcsolódva számos, a magyar rajzfilmet bemutató programmal várják az érdeklődőket. Az intézet galériájában megtekinthető lesz a Magyar Művészeti Akadémia a hazai animáció történetét bemutató Magyar animáció 100 című kiállítása, míg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs tanszéke egy diákfilmes blokkal fog bemutatkozni a Bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Cakó Ferenc, világhírű animációs filmrendező pedig retrospektív vetítés keretében élő homokanimációval fogja a közönséget elkápráztatni.
Tíz játékfilm a programban

A Filmhét 2015-ös kiadásában a szervezők tíz játékfilmet tűztek műsorra, de dokumentumfilmeket és rövidfilmeket is vetítenek majd, amely produkciók igazi csemegeként szolgálnak a mozirajongók számára. Az elmúlt évben a világ filmfesztiváljain vetített alkotások közül bukaresti premierje lesz a Liza, a rókatündér, az Útóélet, a Senki szigete, a Szabadesés, A parkoló és a Swing című filmeknek, valamint két ifjúsági filmnek is (Mancs és a Tüskevár). 

Klasszikusok és dokumentumfilmek

A kortárs alkotások mellett az évszázados múltra visszatekintő magyar film klasszikusai is képviseltetik magukat, Kertész Mihály 1914-ben Kolozsvárott forgatott A tolonc című filmjét első alkalommal láthatják a román fővárosban.

A Bukaresti Magyar Filmhét dokumentumfilmes programjában az erdélyi filmek külön, tematikus napon mutatkoznak be (Két székely, Kis mértékben gyógyszer...), amely kísérőeseményeként levetítik a miskolci Cinefesten közönségdíjat nyert Parador Húngaro című dokumentumfilmet is, mely egy bogotai magyar kolbászsütőről szól.
A vetítéseket minden alkalommal Radu Igazság filmkritikus, animációs filmrendező, egyetemi tanár vezeti fel.
A Bukaresti Magyar Filmhét meghívottai dr. Vass Ágnes, dr. Kollarik Tamás, Margelatu Iulian, Török Ferenc, Bánóczki Tibor, Lukács Csaba, Kolumbán Gábor, Szabó Károly, Cakó Ferenc, Szimler Bálint, Bán József és Vida Gábor közönségtalálkozók alkalmával válaszolnak a filmkedvelők és nézők kérdéseire.
Szakmai konferencia
A Filmhét programjának részeként a médiaszabályozásról, gyermekvédelemről és a filmfinanszírozásról szakmai konferenciát rendeznek, melynek keretében magyar és román szakemberek fognak előadásokat tartani, többek között a Médiatanács két tagja, dr. Vass Ágnes és dr. Kollarik Tamás.
A Bukaresti Magyar Filmhét helyszíne idén is a Román Nemzeti Parasztmúzeum Horia Bernea Stúdiója (Monetăriei/Pénzverde utca 3.). A vetítésekre a belépés díjtalan, a filmek román, illetve angol felirattal láthatóak.
A 9. Bukaresti Magyar Filmhét részletes programja megtalálható a http://bukarest.balassiintezet.hu honlapon.

SFM9 Afis 677

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
15
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események