Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kálmán Imre A Csárdáskirálnyő című operettjét, melynek ősbemutatója száz évvel ezelőtt volt,  2016-ban  világkörüli turnéra indította a Balassi Intézet.

A Csárdáskirálynő a közelmúltban ünnepelte ősbemutatójának 100. évfordulóját. A centenárium alkalmából a Balassi Intézet négy európai és egy ázsiai városban is színpadra viszi a méltán híres operett zenei keresztmetszetét, a Budapesti Operettszínház kiváló művészeinek tolmácsolásában.

A turné első állomásaként 2016. január 7-én a Balassi Intézet budapesti központjában telt ház előtt debütált az előadás, majd az ősbemutató helyszínén, Bécsben láthatta a közönség a darab zenei keresztmetszetét.

Második helyszínként nem véletlenül esett a választás éppen Bécsre: Kálmán Imre nem sokkal azután, hogy a Vígszínház sikerrel mutatta be első színházi próbálkozását, a Tatárjárást 1908-ban, Budapestről Bécsbe költözött. Onnan kevéssel az I. világháború kitörése előtt szövegíró barátaival – Leo Stein-nal és Jenbach Bélával - Marienbadba utazott, hogy nyugodtan dolgozhasson új operettjén, mely eredetileg az Éljen a szerelem címet viselte. A Czardasfürstin ősbemutatója 1915. november 17-én volt a Johann Strauss Színházban, és csak Bécsben több mint háromszáz előadást élt meg.

Kovacs Balazs Peter Agathekis

Kovács Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. ausztriai képviseletének vezetője és Peter Agathekis, a Radio Arabelle műsorvezetője

 

A Balassi Intézet által szervezett rendezvénysorozat kiemelt támogatója az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság. Nemcsak azért, mert a mű születése, valamint mind az osztrák, mind a magyar ősbemutatók a világháború éveihez kötődnek, hanem azért is, mert 1915 augusztusában a Monarchia seregei meghátrálásra kényszerítették az orosz csapatokat, és ez a hadi siker kiváló apropót jelentett a mű bemutatásához.

A centenáriumi bemutatóra a bécsi utazási kiállítás, a „Ferien-Messe” színpadán került sor, melyen félóránként váltották egymást a vásáron bemutatkozó különböző országok zenés, táncos produkciói.

A bemutatóhoz jól illeszkedett a rendkívül igényes és Magyarországot méltó módon reprezentáló magyar stand vendégváró hungarikumai, mint a gyulai kolbász, a pálinka, vagy a kürtőskalács, hiszen a Nemzeti Értéktár hungarikumai között az operett is szerepel.

A műsort a Magyar Turizmus Zrt. ausztriai kirendeltségének igazgatója, Kovács Balázs konferálta fel Peter Agathekis-szel, a Radio Arabelle népszerű riporterével.

A szerepeket a Budapesti Operettszínház kiváló előadóművészei, Lukács Anita (Vereczky Szilvia), Vadász Zsolt (Edvin herceg), Szendy Szilvi (Stázi grófnő) és Peller Károly (Bóni gróf) énekelték és táncolták el, a zenét a Budapesti Operettszínház kvintettje szolgáltatta.

Csardaskiralyno 2

Vadász Zsolt, Lukács Anita, Szendy Szilvi, Peller Károly

 

A harminc perces műsor keretében a művészek a legismertebb dalokat énekelték német nyelven: felcsendült Szilvia belépője, a „Jaj, cica…”, „Az asszony összetör”, az „Emlékszel még?”, a Hurrá kvartett, a „Hajmási Péter, Hajmási Pál”, a „Te rongyos élet”, a „Táncolnék a boldogságtól”, és a „Jaj, mamám”.

A színpad melletti kivetítőkön a száz évvel ezelőtti és mai Budapestet bemutató hangulatos fotók és A Csárdáskirálynő elmúlt 100 évben látott előadásain készült felvételek váltották egymást.

Az eredetileg kevés érdeklődést kiváltó színpadot hamarosan karéjban állták körbe a nézők: a vásár megnyitása óta bemutatott produkciók között a legnagyobb tömeget vonzó és legsikeresebb előadást több, mint 150 néző hallgatta.

Csardaskiralyno 1

Vadász Zsolt, Lukács Anita

 

A műsor után az énekesek a magyar standhoz mentek, ahol az APA (Austria Presse Agentur) és más szakújságok készítettek velük rövid interjút. Ezt követően a négy művész a bécsi repülőtérre utazott, ahol az esti géppel folytatta útját Moszkvába, hogy 2016. január 19-én, egy kétórás operett-gála keretében a Csajkovszkij Konzervatórium Nagy Koncerttermében, a moszkvai női szimfonikus zenekar kíséretében csendülhessenek fel A Csárdáskirálynő közkedvelt dallamai.

Kozonseg

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események