Iratkozzon fel hírlevelünkre

VILÁGSZERTE ÜNNEPELJÜK A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁT

A Balassi Intézet, valamint az oktatási és kulturális szakdiplomaták szervezésében világszerte közel 25 országban ünnepeljük a magyar Himnusz születésének évfordulóját, a Magyar Kultúra Napját. A programokon neves magyar és külföldi előadók közreműködésével komolyzenei koncertek, képzőművészeti kiállítások, filmvetítések és irodalmi előadások szerepelnek.

MAGYAROROSZÁG NAGYKÖVETSÉGÉNEK KULTURÁLIS KÖZPONTJA – BALASSI INTÉZET - LJUBLJANA

A Magyar Kultúra Napja alkalmából új magyar kulturális intézet nyitja meg kapuit 2016. január 22-én, ezúttal Ljubljanában. A Magyarország Nagykövetségének Kulturális Központja – Balassi Intézet Ljubljana-t Orbán Viktor, Magyarország és Miro Cerar, Szlovénia miniszterelnöke közösen nyitja meg. Az ünnepségen fellép Bognár Szilvi (ének), Szokolay-Dongó Balázs (fúvós hangszerek) és Bolya Mátyás (kobza, citera), az intézet galériájában pedig Kaiser Ottó fotóművész Örök szerelmem, Budapest című kiállítása lesz megtekinthető. A Balassi Intézet hosszú távú célja, hogy újrapozícionálja a magyar kultúra helyzetét Szlovéniában, és kulturális téren is tovább erősítse a nagy múltra visszatekintő magyar-szlovén kétoldalú kapcsolatokat, és megszólítsa a többségi társadalom mellett élő szlovéniai magyar közösséget is.

COLLEGIUM HUNGARICUM BELGRÁD

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Belgrád Róth Miksa Megszínesített napfény című kiállítását mutatja be 2016. január 21-én. A tárlatot Hadik András művészettörténész nyitja meg, közreműködik a budapesti Rosella régizene-együttes.

COLLEGIUM HUNGARICUM BÉCS

2016. január 21-én a Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Bécs a Kaláka együttes és Lackfi János költő közös interaktív gyerekprogramjával várja az érdeklődőket, majd 19 órakor a Kaláka együttes, Novák János és zenekara és Mercedes Echerer közös koncertet ad Magyarország Ausztriai Nagykövetségén.
2016. január 22-én az intézetben bemutatják Szőcs Géza legújabb verseskötetét, Léner András színházrendező és Mercedes Echerer közreműködésével, majd Novák János és zenekara lép fel.

COLLEGIUM HUNGARICUM BERLIN

2016. január 22-én a Magyar Kultúra Napját a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Berlin két kiemelkedő művész előadásával ünnepli. Rubik Ernő Zoltán zeneszerző, jazz-zongorista, a magyar improvizatív zene központi alakja és Hock Ernő nagybőgős az akusztikus zene és a free jazz kiemelkedően tehetséges művelője ad koncertet.

BRÜSSZELI MAGYAR NAGYKÖVETSÉG KULTURÁLIS SZOLGÁLATA

A Balassi Intézet - Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata 2016. január 22-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából ünnepélyes keretek között alapítja meg az első Belgiumi Magyar Művészeti Szalont. A hosszú távú cél egy olyan fórum létrehozása a Belgiumban élő és alkotó, magyar, vagy magyar származású művészek számára, amely rendszeres találkozóin és egymás jobb megismerésén keresztül együttműködési lehetőségeket nyújt, segít a tagok számára kapcsolatot kiépíteni Magyarország kultúrpolitikai szereplőivel és szervezőivel.

BUKARESTI MAGYAR KULTURÁLIS KÖZPONT
A korábbi évek Magyar Kultúra Napját ünneplő hagyományos rendezvényekhez képest az idén, 2016. január 22-én fiatal színészek (Szilágyi Ágota és Tankó Erika) újszerű műfajjal, a budapesti Maladype Színház Outlét című performanszával mutatkoznak be.

DELHI MAGYAR TÁJÉKOZTATÁSI ÉS KULTURÁLIS KÖZPONT

Az intézet 2016. január 19. és 22. között Magyarország Hete programsorozat keretében (a Mount Carmel Schoollal közösen) ünnepli a Magyar Kultúra Napját.
2016. január 19-én 18 órakor a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban Nagy Mária és Vidák István textilművészek kiállítására, valamint műhelyfoglalkozásra kerül sor. A tárlat hazai és indiai népművészeti elemeket ötvöző, egyedi készítésű darabokból áll. Az érdeklődők a művészek közreműködésével ki is próbálhatják a textilkészítés egyes formáit.
2016. január 21-én 18 órakor a Mount Carmel School-ban fiatal magyar zeneművészek (Palástrió) koncertje lesz hallható. Műsoruk is döntően jazz, de magyar és roma zenei feldolgozásokat, világzenei megoldásokat is játszanak.
Végezetül 2016. január 22-én 18 órakor a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ Gálaestet szervez a Magyar-indiai táncműhely (Indo-Hungarian Dance Bridge) közreműködésével. Az esemény három helyszínen zajlik: az intézetben a legkisebb korosztálynak lesz alkalma magyar táncot tanulni, a Mount Carmel School-ban a középiskolások (a Magyarország Hete keretében), míg a Delhi University egyetemistái saját kampuszukon kapcsolódnak a programhoz.

MAGYAR KULTURÁLIS ÉS TUDOMÁNYOS KÖZPONT - HELSINKI

2016. január 21-én a Balassi Intézet - Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központban ünnepi koncertet adnak a Finnországban élő neves magyar zenepedagógus család tagjai: Záborszky Anna (cselló), Katariina (hegedű) és Mária (szoprán), valamint Tatu Eskelinen (zongora). Előadásukban többek között Kodály, Bartók és Haydn műveit hallhatja a közönség.
2016. január 22-én az új Finn-Magyar Szótár bemutatója várja az érdeklődőket az intézet dísztermében. A régóta várt új finn-magyar középszótár a Helsinki Egyetemen készült, több mint 41 500 címszót tartalmaz és a Finn Irodalmi Társaság (SKS) gondozásában jelent meg.

ISZTAMBULI MAGYAR KULTURÁLIS KÖZPONT

Balassi Intézet – Isztambuli Magyar Kulturális Központ a New Human Publishing kiadóval együttműködve 2016. január 22-én Mácsai Pál – Bereményi Géza: Azt meséld el, Pista! című művének török nyelvű kiadásával ünnepli a Magyar Kultúra Napját. Az eseményen közönségtalálkozó várja az érdeklődőket a könyv fordítójával.

KAIRÓI KULTURÁLIS TANÁCSOSI HIVATAL

A Kelet magyar kutatói című vándorkiállítást Jordánia és Algéria után a Balassi Intézet – Kairói Kulturális Tanácsosi Hivatal galériájában is megtekinthető 2016. január 24-től. A tárlat a Keletet és Közel-Keletet kutató nyelvészek, tudósok útjai, kutatási területeit és eredményeit mutatja be.

LONDONI MAGYAR KULTURÁLIS KÖZPONT

A Balassi Intézet - Londoni Magyar Kulturális Központ 2016. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján hirdeti meg immár hagyományos pályázatát A Magyar Kultúráért az Egyesült Királyságban-díjra. A pénzjutalommal járó elismerésre azok az Egyesült Királyságban működő non-profit magyar szervezetek pályázhatnak, amelyek a magyar kultúra és nyelv ápolásáért, fenntartásáért végeznek kiemelkedő szintű munkát a magyar közösségben. Ugyancsak a Magyar Kultúra Napja alkalmából adja át az intézet a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét Magyarország Londoni Nagykövetségén Peter Broadbent és Váci Sándor számára 2016. január 19-én. Peter Broadbent a magyar zeneirodalom (különös tekintettel Bartók Béla és Kodály Zoltán munkásságára), valamint a kortárs magyar kórusirodalom nemzetközi szinten történő megismertetéséért részesül elismerésben. Váci Sándor pedig a brit-magyar építészeti kapcsolatok, gróf Széchenyi István és a budapesti Lánchíd angol vonatkozásainak kutatásáért veheti át a kitüntetést.

MAGYAR KULTURÁLIS, TUDOMÁNYOS ÉS TÁJÉKOZTATÁSI KÖZPONT – MOSZKVA

A Balassi Intézet - Moszkvai Magyar Kulturális Intézet a Magyar Kultúra Napja alkalmából két kiemelt programmal várta a magyar kultúra kedvelőit. 2016. január 19-én Kálmán Imre Csárdáskirálynő bemutatójának 100. évfordulója alkalmából egy nagyszabású magyar operett estet rendezett a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium Koncertteremben, amelynek keretében a világhíres operett legnépszerűbb dallamai csendültek fel a Budapesti Operettszínház kiváló szólistáinak előadásában. Lukács Anita, Szendy Szilvi, Peller Károly és Vadász Zsolt mellett közreműködött a Csajkovszkij Konzervatórium női szimfonikus zenekara Xenia Zsarko vezényletével, valamint a Moszkvai Operettszínház szólistái, Anna Novikova és Pavel Ivanov. A programot magyar részről az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, a Pentaton Koncert és Művészügynökség Kft., a Budapesti Operettszínház, a Moszkvai Magyar Nagykövetség, orosz részről a Richter Gedeon, a Csajkovszkij Konzervatórium, az Argenta, a Mitino Hotel és az Eko-Grand támogatta.
2016. január 20-án az Intézet Ligeti György emlékestet tartott az orosz Classic-art Essemble közreműködésével. A klasszikus zenei koncerten a magyar zeneszerző legszebb alkotásait hallhatta a közönség.

NEW YORK-I MAGYAR KULTURÁLIS KÖZPONT

2016. január 23-án kerül megrendezésre a New York-i Magyar Főkonzulátuson a Hungarian Memorial Celebration vacsora, amely az október 23-án átadásra kerülő emlékmű adománygyűjtő rendezvénye. Az esten György Ádám zongoraművész koncertjével emlékezik meg a Balassi Intézet - New York-i Magyar Kulturális Központ a Magyar Kultúra Napjáról. György Ádám előadásában Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából Bartók műveket hallhatnak az érdeklődők.

PÁRIZSI MAGYAR INTÉZET

2016. január 23-án az intézet a magyarul tanuló diákok számára szépkiejtési versenyt rendez.
PEKINGI MAGYAR KULTURÁLIS INTÉZET
2016. január 22-én Sándor-Sándor című verses zenés estet, másnap verses foglalkozást szervez a Balassi Intézet – Pekingi Magyar Kulturális Intézet a gyermekek számára Kiss Barna közreműködésével. A Sándor-Sándor est keretében Petőfi Sándor és Weöres Sándor megzenésített verseit hallgathatja, illetve kivetítőn olvashatja a kínai közönség. A számok között tolmács segítségével a versek keletkezésének történetével, a versek cselekményével, illetve a költők életével is megismerkedhet a közönség.

POZSONYI MAGYAR INTÉZET

2016. január 21-én a Balassi Intézet - Pozsonyi Magyar Intézetben Józsa Judit kerámiaszobrász Magyar Örökség című, tárlatvezetéssel egybekötött kiállításának megnyitója várja az érdeklődőket. A művésznő a neves korondi keramikus dinasztia sarja, 2012-ben a Világ Magyarságáért Művészeti díjban részesült. Agyagból mintázott kisplasztikáival a legrégebbi időktől kezdve a tökéletességre, önfeláldozásra és tartalmas életre törekvő magyar nagyasszonyokat szeretné bemutatni.

MAGYAR INTÉZET PRÁGA

A Magyar Kultúra Napja alkalmából 2015. január 21-én a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mutatkozik be Prágában, a Balassi Intézet – Prágai Magyar Intézet nagytermében. Délelőtt Csalog Gábor zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kamarazene professzora tart mesterkurzust, majd este a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékének hallgatói adnak ünnepi koncertet.

RÓMAI MAGYAR AKADÉMIA

2016. január 22-én Sass Sylvia masterclass, zárókoncert - operaénekesek nemzetközi szemináriuma című programmal ünnepli a Balassi Intézet – Római Magyar Akadémia a Magyar Kultúra Napját (A Lirica al palazzo projekt keretében). Az operának és a művészi éneknek hatalmas múltja és népszerűsége van az olasz kultúrában. Sass Sylvia munkájának, az általa szervezett mesterkurzusoknak és operakoncerteknek köszönhetően a Római Magyar Akadémia a római és a nemzetközi zenei élet egyik jelentős műhelyévé vált.

MAGYAR KULTURÁLIS ÉS TÁJÉKOZTATÁSI KÖZPONT - STUTTGART

A Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központban 2016. január 22-én a Kőrösi Csoma Ösztöndíjasok, illetve a helyi magyar szervezetek részvételével magyar nyelvű zenés-irodalmi estet rendeznek. Az OTThontalanság – Heimatlosigkeit című produkcuó a Stuttgarti Magyar Amatőr Színház közreműködésével valósul meg.

SZÓFIAI MAGYAR INTÉZET

A Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett programsorozat keretében 2016. január 11-én Makovecz Imre Makovecz-Rajzok című, csaknem 50 grafikát tartalmazó válogatásból álló kiállítás ünnepélyes megnyitója várta a vendégeket a Balassi Intézet - Szófiai Magyar Intézet galériájába. 2016. január 21-én Kálmán Imre A Csárdáskirálynő című operettjének legnépszerűbb dalai hangzanak el az Építészek Szövetségének Székházában, Rada Toteva bolgár operett énekesnő és társulata előadásában.

TALLINI MAGYAR INTÉZET

2016. január 22-én az Észt Zene- és Színházakadémián 17 órakor kerül sor az észt nyelvű, Liszt Ferenc életéről és személyiségéről szóló e-könyvnek a bemutatására. A bemutatón részt vesz a könyv összeállítója, a Tallinni Magyar Intézet előző igazgatója, dr. Bereczki Urmas; Ivar Sinimets, a kötet fordítója, és Tiia Järg, az előszó írója. A beszélgetést az intézet asszisztense, Kerdi-Liis Kirs moderálja. Az e-könyv kb. egy hónapja jelent meg, és ingyenesen letölthető a könyvesboltok honlapjáról. A bemutatón elhangzik néhány Liszt-darab is a Zeneakadémia hallgatói előadásában.


VARSÓI MAGYAR KULTURÁLIS INTÉZET

 

2016. január 20-én ünnepi vetítésen a Balassi Intézet – Varsói Magyar Intézetben a wrocławi Emlékezés és Jövő Történeti Intézet által Engelmayer Ákosról, a demokratikus Magyarország 1990 utáni első varsói nagykövetéről készített portréfilmet mutatják be. A film főszereplőjének és alkotóinak részvételével a vetítést követően közönségtalálkozót rendeznek.
Az intézet a varsói Királyi Várban filmvetítéssel egybekötött előadást tart a magyar-lengyel barátság 20. századi példaképeiről: id. Antall Józsefről és Henryk Sławikról, akik a második világháború időszakában gondoskodtak a hazánkba menekült lengyelekről, majd 1944 márciusa után mentették az üldözötteket: lengyeleket és zsidókat egyaránt.

ZÁGRÁBI MAGYAR INTÉZET

A Balassi Intézet – Zágrábi Magyar Intézet hagyományosan a magyar versnek szenteli a Magyar Kultúra Napja rendezvényét. Az eddigiektől eltérően most nem felolvasó esttel, hanem a Kávészünet Zenekar fellépésével ünnepel 2016. január 21-én. Az együttes a magyar könnyűzenei élet egyetlen olyan képviselője, amely kizárólag versek könnyed (pop-rock) megzenésítésével próbálja megszólítani a fiatalokat. A programon a helyi magyar iskola tanulói is részt vesznek.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség