Iratkozzon fel hírlevelünkre

Új magyar kulturális intézet nyitotta meg kapuit 2016. január 22-én, ezúttal Ljubljanában. Az intézetet Orbán Viktor, Magyarország és Miro Cerar, Szlovénia miniszterelnöke közösen nyitotta meg.

A két ország között a dinamikusan fejlődő gazdasági kapcsolatok és a magas szintű politikai párbeszéd, valamint a hagyományosan kiváló regionális együttműködés mellett kulturális és oktatási kapcsolatok is erősítik a jó viszonyt. Jugoszlávia felbomlásakor Magyarország az elsők között ismerte el a független, önálló Szlovéniát. Közös célunk a kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősítése mellett a széles értelemben vett kulturális együttműködés elmélyítése.

MiroOrban

Miro Cerar és Orbán Viktor ünnepélyesen megnyitják az intézetet  

"A magyaroknak van egy rémálma, hogy eljön hozzánk a "történelem ura", és felteszi azt a kérdést, hogy kik vagyunk és miért. Erre egyetlen válasz van: ha mi nem lennénk, szegényebb lenne a világ" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Ljubljanában, a magyar kulturális intézet avatásán.

A kormányfő azzal folytatta: ez egy "inspiráló rémálom".

"Vannak dolgok, amiket csak mi magyarok tudunk létrehozni", és vannak dolgok, amiket "csak mi látunk úgy mint magyarok", ezért nem bízhatjuk a nyelv és a kultúra szervezését kizárólag a piac változékony hangulatára. Nemzeti létünkből fakadó kötelesség, hogy minden nemzedék tudjon válaszolni, arra, hogy miért vannak magyarok a világon - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor 

Arra bátorította a szlovéneket, hogy a ljubljanai Balassi Intézethez hasonlóan nyissanak ők is kulturális intézményt Magyarországon.

"Nem arra a kérdésre kell válaszolnunk, hogy miért nyitunk kulturális intézetet Ljubljanában, hanem arra, hogy miért nem nyitottunk eddig". A válasz az, hogy "mert eddig csórók voltunk", a csőd szélén egyensúlyoztunk, örültünk, hogy túléljük a válságot, és most, hogy "jobb bőrben vagyunk, van energia, pénz és figyelem is" hasonló intézetek létrehozására - jelezte Orbán Viktor a magyar kultúra napján tartott avatón.

Miro Cerar szlovén miniszterelnök arról beszélt, hogy két olyan országról van szó, amely éppen a kultúrája révén élte túl a viszontagságos időket, és kiváló baráti és szomszédi kapcsolatokkal rendelkezik. Mint mondta: kormányfőként szeretné elérni, hogy "a politikában is több kultúra legyen".

20160122 Balassi megnyito GER 9460

Miro Cerar

Eddig Lendva volt a szlovéniai magyarok kulturális központja, de most Ljubljana is csatlakozik ehhez a szerephez. A szlovén fővárosban ugyanakkor eddig is sokrétű magyar kulturális élet zajlott, leginkább a helyi József Attila Kulturális Egyesület jóvoltából, sőt magyar nyelvet is oktatnak az egyik ljubljanai általános iskolában, tavaly pedig a két ország tudományos és művészeti akadémiái rendeztek közösen kiállítást a szlovén fővárosban - sorolta a szlovén kormányfő.

A megnyitó ünnepségen fellépet Bognár Szilvi (ének), Szokolay-Dongó Balázs (fúvós hangszerek) és Bolya Mátyás (kobza, citera), az intézet galériájában pedig Kaiser Ottó fotóművész Örök szerelmem, Budapest című kiállítása tekinthető meg.
A Magyarország Nagykövetségének Kulturális Központja - Balassi Intézet - Ljubljana olyan épületben kezdi meg működését, amely a szlovén főváros szívében helyezkedik el, így könnyen bekapcsolódhat a város kulturális vérkeringésébe. A Balassi Intézet hosszú távú célja, hogy újrapozícionálja a magyar kultúra helyzetét Szlovéniában, és kulturális téren is tovább erősítse a nagy múltra visszatekintő magyar-szlovén kétoldalú kapcsolatokat, és megszólítsa a többségi társadalom mellett élő szlovéniai magyar közösséget is.

20160122 Balassi megnyito GER 9516A Balassi Intézet kiemelt szerepet játszik Magyarország kulturális diplomáciájának alakításában és a pozitív országkép közvetítésében. Koordinálja és összefogja a külföldi magyar intézetek tevékenységét, a külföldi egyetemeken működő magyar nyelvi tanszékek és lektorok munkáját. A világszerte működő intézethálózat a ljubljanai állomáshely létesítésével 22 országban 24 intézettel lesz jelen.
Balassi Intezet Ljubljana 2016 677

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események