Iratkozzon fel hírlevelünkre

2016. február 16-án megnyílt a Tajpeji Nemzetközi Könyvvásár, a több mint félmilliós látogatottságú könyves seregszemle idei díszvendége Magyarország.

A Balassi Intézetben működő Publishing Hungary Program célja a részvétellel a kortárs és klasszikus magyar irodalom és könyvkultúra nemzetközi népszerűsítése, de kiemelten fontos szempont a széles értelemben vett magyar kultúra bemutatása és az országimázs-építés is.

A magyar pavilon megnyitó ünnepségén Hung Meng-chi, Tajvan kulturális minisztere a két nép közötti széles körű kulturális együttműködést méltatta. Beszédében kiemelte, a magyar stand mottójául szolgáló „szabadság, szerelem” Petőfi-idézetet Tajvanon mindenki tökéletesen érti és magáénak érzi.
Tibe Team Balassi Intezet 2016 677

Hung Meng-chi, kulturális miniszter - Tajvan; Íjgyártó István, államtitkár - KKM; Pröhle Gergely, államtitkár - EMMI; Doris Wang, igazgató - Tajpeji Könyvvásár; Albert János Ferenc, igazgató - Tajvani Magyar Kereskedelmi Iroda; Hammerstein Judit főigazgató - Balassi Intézet; Égeni Mikolett első beosztott Tajvani Magyar Kereskedelmi Iroda; Szabó Dezső, nemzetközi igazgató - Balassi Intézet.

Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója köszöntőjében kiemelte: a klasszikus és kortárs magyar irodalom bemutatása mellett felolvasásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel, zenei előadásokkal, filmvetítésekkel, gasztronómiai és kézműves foglalkozással, illusztrációs workshopookkal is várják az érdeklődőket.
Tibe magyar stand Balassi Intezet 2016 677
A 414 m²-es pavilon dizájnja Magyarország és Budapest tajvaniak körében is nagyon népszerű nevezetességein túl az 1956-os forradalom 60. évfordulójára is felhívja a figyelmet. A standon kígyózó átriumos könyvtári folyosókon az érdeklődők belelapozhatnak a magyar kiadók angol és magyar nyelvű köteteibe.
Tibe magyar stand Balassi Intezet 2 677
A délelőtti program Rosonczy-Kovács Mihály a FolkEmbassy alapítójának a magyar népzene történetét és néprajzi hagyományaikat bemutató előadásával indult, majd az együttes rövid koncertet adott, melynek végén a szép számú közönséget közös táncra invitálták.

Délután Weeber Gyula, a Chi Fu Enruopean Trading company alelnöke borkóstolóval egybekötött prezentációja következett a magyarországi borkultúráról. 

A folytatásban három gyerekkönyv-kiadóval ismerkedhetett meg a vásár szakmai közönsége: Janikovszky János a Móra kiadót, Balázs Eszter a Kolibrit, Demény Eszter pedig Pagony kiadót mutatta be.

Az első nap magyar programjának zárásaként dr. Tüske László, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója 30, a magyar kultúrát és történelmet bemutató könyvet ajándékozott Tseng Shuh-sten-nek, a Tajpeji Nemzeti Könyvtár vezetőjének. Mindkét fél reményét fejezte ki, hogy a jövőben a két intézmény közötti együttműködést tovább tudják majd szélesíteni.

Magyarország 2014 óta vesz részt e rangos irodalmi találkozón. A tajvani díszvendég megjelenést csak az első lépésnek tekintjük az ázsiai piac és irodalom feltérképezésére, meghódítására. Az elsődleges cél az, hogy a magyar kiadók a jövőben minél több címmel jelenhessenek meg ezen az izgalmas és sok olvasót elérő piacon.

A vásár hivatalos honlapja: http://tibe.org.tw/enhtml/


A Balassi Intézet Publishing Hungary Programját a Nemzeti Kulturális Alap támogatja

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség