Iratkozzon fel hírlevelünkre

A Balassi Intézet, valamint az oktatási és kulturális szakdiplomaták szervezésében világszerte közel 25 országban emlékeznek az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra. 

 

COLLEGIUM HUNGARICUM BÉCS

A Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Bécs és Magyarország Ausztriai Nagykövetsége közös megemlékezést tart 2016. március 14-én. Az eseményen köszöntőt mond Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke. Ezt követően Bessenyei György szobránál helyeznek el koszorút. 

COLLEGIUM HUNGARICUM BERLIN

2016. március 15-én a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Berlin költészeti estet rendez PoesiePur: Freiheit címmel. Az eseményen - a két nappal később kezdődő Lipcsei Nemzetközi Könyvvásár hivatalos programjához is kapcsolódva - magyar író- és költővendégek, valamint német, illetve berlini írók olvasnak fel részleteket a szabadságról írt munkáikból. Fellépnek: Dragomán György, Daniel Falb, Kalász Orsolya, Kemény István, Nemes Z. Márió, Monika Rinck, Daniela Seel, Tom Schulz

BUKARESTI MAGYAR KULTURÁLIS KÖZPONT

Az Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet 2016-ban is kiemelt kulturális programmal ünnepel. A nagy tiszteletnek és elismerésnek örvendő, rangos néprajzi múzeumban, a Román Parasztmúzeumban kiállítják a Cifra Műhely Egyesület Mérából (Kolozs megye, Románia) megmentett és felújított tisztaszoba bútorait. A Cifra Műhely Egyesület 2009-ben alakult, amikor a népzenét és néptáncot kedvelő alapító tagok elhatározták, hogy a Kárpát-medence sokszínű népi kultúrája feltárásának és bemutatásának szentelik szabadidejüket. Megalakulásuk alapját egy teljes cifra szoba bútorzat-, valamint szőttes-gyűjtemény képezi, amely Erdélyből, azon belül Kalotaszeg egy kis falvából, Mérából származik. Az egynapos komplex program keretében három párhuzamos kézműves-foglalkozás várja az érdeklődőket. A gyerekek hűtő mágnest, bagoly kitűzőt, könyvjelzőt készíthetnek a Cifra szobában, a felnőttek pedig kiállítóterem előcsarnokában Simon Csaba bőrműves közreműködésével bőrékszereket és karkötőket, illetve Kokas Éva közreműködésével gyöngyékszereket készíthetnek. Este a Cifra szoba mérai bútorkiállítása nyílik meg, amelyet Havasmezői Tünde fotókiállítása, Kokas Éva gyöngyből készült ékszerkölteményei és Simon Csaba népi bőrműves alkotásai tesznek gazdagabbá. Az esemény befejezéseként mérai zenekar és táncosok tartanak előadást, táncházzal zárva az estet. A kiállítás 2016. április 10-ig lesz látható a bukaresti Parasztmúzeumban. 

DELHI MAGYAR TÁJÉKOZTATÁSI ÉS KULTURÁLIS KÖZPONT

A Balassi Intézet – Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ 2016. március 14-én, a nemzeti ünnep előestéjén nagyszabású és színes programmal emlékezik az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharcra. Az est első részében Köves Margit lektor tart irodalomtörténeti előadást Petőfi Sándor költészetéről. Ezt követően az intézetben magyarul tanuló indiai diákok magyar nyelvű ünnepi műsorral lépnek színpadra, majd Indu Mazaldan író, műfordító könyvbemutatója következik. A kötet magyar novellák hindi fordításait tartalmazza. A programsorozatot a Matyó Néptáncegyüttes Magyar tájak táncai című fellépése zárja.

MAGYAR KULTURÁLIS ÉS TUDOMÁNYOS KÖZPONT – HELSINKI

A Balassi Intézet - Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ a nemzeti ünnephez kapcsolódó megemlékezéseket Magyarország Nagykövetségével és finnországi szakmai partnereivel közösen szervezi. 2016. március 15-énSzékely Csaba - Szeretik a banánt, elvtársak? című monodrámáját mutatják be az intézet színpadán. A fiatal erdélyi drámaíró darabja a BBC World Service nemzetközi hangjátékversenyén elnyerte a Legjobb európai dráma díját. 2016. március 17-éna Kelet-Helsinki Zeneiskola, a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ, valamint Magyarország Nagykövetsége közös ünnepi koncertet rendez a Helsinki Tuomionkirkko Katedrálisban.

ISZTAMBULI MAGYAR KULTURÁLIS KÖZPONT

Az intézet 2016. március 20-án az isztambuli magyar iskola diákjaival az 1848-as emigránsok Feriköy temetőben található sírját és környezetét teszik rendbe. Ezt követően az isztambuli magyar diaszpóra, az isztambuli magyar főkonzulátus, a tiszteletbeli konzulok és baráti társaságok elnökei és tagsága jelenlétében a főkonzul koszorút és a magyar iskola gyerekei virágot helyeznek el a sírokon. A nemzeti ünnep alkalmából Guessous Majda Mária, Sudár Balázs, Ezgi Benli és Erdal Salikoglu ad népzenei koncertet a Balassi Intézet – Isztambuli Magyar Intézetben.

KAIRÓI KULTURÁLIS TANÁCSOSI HIVATAL

A Balassi Intézet - Kairói Kulturális Tanácsosi Hivatal a forradalom és szabadságharc évfordulóját a Kelet magyar kutatói című rendezvénnyel ünnepli meg 2016. március 15-én. Az esemény keretében megnyílik a Kelet magyar kutatói című kiállítás az intézetben, majd azt követően bemutatásra kerül a Publications of the Office of the Cultural Counsellorin Cario 2014-2015 című kötet.

MAGYARORSZÁG NAGYKÖVETSÉGÉNEK KULTURÁLIS KÖZPONTJA BALASSI INTÉZET – LJUBLJANA

2016. március 13-án kezdődik a nagykövetség ünnepi programsorozata a Batthyány-emléktáblánál a Ljubljanai Várban. Beszédet mond Szilágyiné Bátorfi Edit nagykövet és Göncz László magyar kisebbségi parlamenti képviselő. Ezt követően megkoszorúzzák az emléktáblát a Nagykövetség, a József Attila Kulturális Egyesület, az ELTE Eötvös József Collegiuma és a lendvai magyarok képviselőinek részvételével.

LONDONI MAGYAR KULTURÁLIS KÖZPONT

Londonban a nemzeti ünnepi fogadást a Balassi Intézet - Londoni Magyar Kulturális Központ és a Londoni Magyar Nagykövetség közösen rendezi meg 2016. március 15-én a St Peter’s Church-ben. Az eseményen ünnepi beszédet mond Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke, valamint műsort adnak a Guildfordi Magyar Tanoda és Játszóház diákjai. 

NEW YORK-I MAGYAR KULTURÁLIS KÖZPONT

A Balassi Intézet – New York-i Magyar Kulturális Központ szervezésében 2016. március 10-én a Carnegie Hall-ban ünnepi koncertet ad Farkas Gábor zongoraművész. A művész 2015-ben megnyerte a New York Concert Artist & Associates versenyének fődíját, így nyert meghívást New York legrangosabb hangversenytermébe. A hangversenyen Scarlatti, Schubert, Liszt és Saint-Saëns műveiből hangzanak el részletek.

PÁRIZSI MAGYAR INTÉZET

2016. március 13-án a párizsi Kossuth téren álló Kossuth Lajos-emléktáblánál a Párizsi Magyar Nagykövetség és a Balassi Intézet - Párizsi Magyar Intézet képviselői helyezik el az emlékezés virágait. 2016. március 15-én az intézet ünnepi műsorral várja a közönséget, amelynek keretében Fábri Anna irodalomtörténész tart előadást a nők szabadságharcban játszott szerepéről. A szemináriumot a Szélkiáltó Együttes műsora követi, az estet fogadás zárja.

PEKINGI MAGYAR KULTURÁLIS INTÉZET

2016. március 12-én Márciusi ifjak című játékos történelem órára várja a Balassi Intézet - Pekingi Magyar Kulturális Intézet a gyermekeket. A program célja, hogy a fiatalok megismerhessék az 1848. március 15-ei eseményeket, neves alakjait és a Márciusi ifjakat. Az előadás után kokárdát készíthetnek. 2016. március 15-én a -Frankofón Filmfesztivál programját immár hagyományosan is támogató - Pekingi Magyar Kulturális Intézetben elindul a Frankofónia, amelyen első alkalommal a Puskás Hungary című filmet mutatják be. Másnap Magyarország Pekingi Nagykövetsége és a Pekingi Magyar Kulturális Intézet közös megemlékezést tart az 1848-49 évi események tiszteletére a Nagykövetségen, majd koszorút helyeznek el a LuXun Múzeumban álló Petőfi szobornál.

2016. március 18-án az érdeklődők a pekingi Minzu Hotelben részt vehetnek a Magyar Hónap programsorozat megnyitóján, amely a magyar huszárok és néptáncosok műsorával veszi kezdetét. A rendezvény során megismerkedhetnek a huszárok öltözetével, szokásaival és táncaival, valamint a huszárélet rejtelmeivel. 2016. március 19-én Játsszunk huszárosdit! címmel gyermekprogram keretében megalakul a Pekingi Magyar Kulturális Intézet huszárezrede, majd az ezt követő kézműves foglalkozáson megtanulhatnak huszárcsákót hajtogatni.

POZSONYI MAGYAR INTÉZET

A Balassi Intézet – Pozsonyi Magyar Intézet szervezésében 2016. március 15-énÉrdi Tamás zongoraművész ad koncertet a Szlovák Rádió hangversenytermében. A Bartók Béla-emlékévhez kapcsolódó eseményen részt vesz a Pozsonyban működő diplomáciai képviselet, és jelen lesznek az intézet kulturális partnerei is. A hangversenyt a Patria Rádió élőben közvetíti.

PRÁGAI MAGYAR INTÉZET

2016. március 14-én a Balassi Intézet – Prágai Magyar Intézet nagytermében ünnepi koncertet ad Érdi Tamás zongoraművész, melyen felcsendülnek Liszt, Chopin, Kodály, Bartók művei is.

RÓMAI MAGYAR AKADÉMIA

A Római Magyar Akadémia gazdag rendezvénysorozattal készül a nemzeti ünnepre. A program 2016. március 15-én Türr István szobrának koszorúzásával kezdődik a római Gianicolo dombon. A programok 2016. március 17-én Kisléghi Nagy Ádám festőművész Lux intenebrislucet – Larinascita del chiaroscurospirituale című kiállítás-megnyitójával folytatódnak. A vernissage-t Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operaelőadása követi.

Az intézet ezzel az előadással a világhírű magyar zeneszerző születésének 135. évfordulójáról is megemlékezik. A koncertre Sass Sylvia készítette fel tanítványait, az amerikai Tiffany Herring–Rufini szopránt, illetve az olasz Riccardo Certi alt-baritont. Zongorán kísér Ryoko Tajika Drei japán zongoraművésznő. Az előadást Marco Guardo, a római Lincei Akadémia könyvtárának igazgatója vezeti fel. Az operaelőadás előtt a Falconieri–palota díszfolyosóján Rosetta Acerbi velencei festőművész – a világhírű olasz zeneszerző, Goffredo Petrassi özvegyének – A kékszakállú herceg vára című kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők A tárlat tizenhét darabból álló festményciklussal idézi meg Bartók Béla halhatatlan alkotását. 

MAGYAR KULTURÁLIS ÉS TÁJÉKOZTATÁSI KÖZPONT – STUTTGART

A Balassi Intézet Stuttgart – Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ szervezésében 2016. március 11-éna Hungaridim zenekar ad koncertet. A programsorozat folytatásban a baden-württembergi közönség ízelítőt kaphat a méltán világhíres hungarikumokról az intézet galériájában, majd egy győri hagyományőrző citerazenekar vezeti be a nagyérdeműt a magyarság zenei hagyományaiba. Az eseményre hagyományőrző huszárok érkeznek, akikkel közös fényképet is lehet készíteni.

SZÓFIAI MAGYAR INTÉZET

Dunamenti Barátság Koncert Turnét szervez a Balassi Intézet - Szófiai Magyar Intézet és a Bozhura Art Foundation 2016. március 9. és 16. közöttMagyarország nemzeti ünnepe,Bulgária nemzeti ünnepe, valamint Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából. A koncert magyar résztvevői Borbély Mihály (szaxofon, fúvós hangszerek), Lukács Miklós (cimbalom), Dés András (ütőhangszerek), Nikola Parov (vonós hangszerek) és Herczku Ágnes (énekes). A közös zenei projekt célja a két nép közös gyökereinek feltárása azokból az időkből, amikor a magyarok és a bolgárok egymás mellett éltek a Duna mentén. A programsorozat a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Kulturális Alap, a  Cseh Tamás Program és a  Bolgár Kulturális Minisztérium támogatásával valósul meg.

TALLINNI MAGYAR INTÉZET

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját ismét az Estonia Operaszínház Télikertjében ünnepeli az Balassi Intézet – Tallinni Magyar Intézet 2016. március 16-án, melyen két Fischer Annie ösztöndíjas művész, Deák Sára (hegedű) és Varga Gergő Zoltán (zongora) lépnek fel. Bartók Béla, Székely Zoltán Román népi táncok; Mozart A dúr szonáta K. 305; Liszt Ferenc Funérailles és Bartók Béla Szvit című műveit adják elő.

VARSÓI MAGYAR KULTURÁLIS INTÉZET

A Balassi Intézet – Varsói Magyar Kulturális Intézetben 2016. március 23-ánkoncertet ad az Ében duó, majd ünnepi megemlékezést rendeznek Ostroleka városában. 

ZÁGRÁBI MAGYAR INTÉZET

A március 15-ei ünnepséget az eddigi hagyományokhoz híven a helyi Ady Endre Kultúrkör szervezi. 2016. március 11-én ünnepélyes koszorúzásra kerül sor a Petőfi Sándor-emléktáblánál, melyet ünnepség követ. Az eseményen részt vesz Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár is.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események