Iratkozzon fel hírlevelünkre

A magyar standon jelen lesz Dragomán György, akit németül nemrég megjelent regénye, a Máglya kapcsán Daniel Kehlmann sorolt a legfontosabb magyar írók közé, és Kemény István, akinek legutóbbi verseskötetét az év legjobbjai közé választotta a Német Nyelvészeti és Költészeti Akadémia. A fiatalabb generációt a vásáron az ugyancsak új fordítással megjelenő Nemes Z. Márió és a Holtverseny című regényével német fordításra pályázó Totth Benedek képviseli. 

2016. március 17. és 20. között zajlik a Lipcsei Könyvvásár, Európa egyik legnagyobb irodalmi rendezvénye. Az előző évekhez hasonlóan a magyar jelenlétet idén is a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) szervezi a Balassi Intézet Publishing Hungary Programja keretében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A stand idén teljesen megújul: az installációt Dragomán György regényének ihletésében a budapesti Sporaarchitects építésziroda tervezte, amely többek között a 4-es metró Gellért és Fővám téri állomásairól vált ismertté.

2016-ban a Lipcsei Könyvvásár magyar irodalmi programjának fellépő vendégei Dragomán György, Kemény István, Nemes Z. Márió és Totth Benedek. Dragomán György Máglya című regénye 2015-ben jelent meg németül, a helyi könyvismertetések egybehangzóan elismerőleg írtak róla.  Az 1989-es romániai forradalomról alkotott képet átrajzoló művet az író Lipcsében közép-európai kontextusban mutatja be: regényéről Filip Floriannal, román írókollégájával és a berlini Literaturhaus igazgatójával, a romániai német kisebbségből származó Ernest Wichnerrel beszélget.

Stand 4 Foto CHB

Kemény István verseskötete a DAAD Berlini Művészeti Programjának szerkesztésében jelent meg 2015. novemberében, és azóta kizárólag pozitív kritikákat kapott a német lapokban. A kötet lipcsei bemutatójára az ún. „Lyrisches Leipzig liest” fő helyszínén, a Gohliser Schlösschen-ben kerül majd sor. Ezen a kifejezetten költészeti fórumon kerül évről évre bemutatásra a „Lyrik im Schlösschen“ program keretében az elmúlt év tíz legjobb német nyelvű verseskötete is, melyeket egy a Német Nyelvészeti és Költészeti Akadémia által felkért zsűri választ ki. A jó álom állatokkal című német-magyar kétnyelvű kötete (Matthes&Seitz kiadó, 2015)  felkerült a prominens listára és ezzel 2016 legjobb tíz németre fordított lírakötete közé számít.

Nemes Z. Márió frissen megjelent verseskötetének bemutatása kapcsán a Collegium Hungaricum Berlin a kötetet kiadó stuttgarti Solitude Akadémiával működik közre. A hagyományosnak tekinthető együttműködés keretében korábban többek között Nagy Ildikó és Gerevich András mutatkozott be a Könyvvásáron. A 2016-os vásár új eseményének számít a Bookpitch, amelyen versenyszerű helyzetben fiatal írók ajánlhatják könyvüket a nemzetközi kiadók, fordítók figyelmébe. A tízes listára Magyarországról Totth Benedek jutott be a Holtverseny című regényével, amely a 2014-es év egyik legnagyobb könyves meglepetése volt. Elnyerte a legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat, melynek egyik kiemelt támogatója a Balassi Intézet, akinek jóvoltából próbafordítás is készült az alkotásból.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség