Iratkozzon fel hírlevelünkre

A budapesti Zsidónegyed múltját és jelenét bemutató multimédia kiállítás nyílik New Yorkban.

A Balassi Intézet - New York-i Magyar Kulturális Központ szervezésében 585.000 m2 címmel nyílik a budapesti zsidónegyed múltját és jelenét bemutató multimédia kiállítás 2016. április 7-én, a régi Manhattani zsidónegyedben található WhiteBox Művészeti Központban. 


A tárlat a budapesti VII. kerület ikonikus terein keresztül mutatja be a Zsidónegyed történetét, a második világháborút megelőző időszaktól egészen napjainkig. 

Kilenc szimbolikus tér

Az 585,000 m2 című kiállítás a VII. kerületi Zsidónegyed kilenc szimbolikus terének segítségével teremt dialógust múlt és jelen között, s tárja fel a negyed történetét, változásait, és a változásokban álló állandóságát, a második világháborút megelőző időszaktól kezdve egészen napjainkig.

A Zsidónegyed alapterülete - 585,000 m2

A cím a Zsidónegyed alapterületére utal, arra a sűrű városi közegre, melyet átitat az urbánus kultúra, a vallási újjáéledés és a közösségi élet. A kiállítás középpontjában álló épületek a zsidó élet három alapvető, kultikus terét szimbolizálják: a szakrális, a közösségi és az organikus tereket.

Az épületek létére és funkcióira egy-egy videó reflektál, melyek változatos technikai megoldásokkal hol absztrakt, hol direkt módon ragadják meg mindazokat a történeteket, melyeket a negyed falai magukban hordoznak. A tárlat az ikonikus terület történelemformáló szerepére hívja fel a figyelmet úgy, hogy egyszerre közvetít a múlt és a jelen, a történelem és a művészet, valamint a művész és a társadalom között.

A Zsidónegyed sokszínűségét tükrözik a közreműködő művészek által használt művészeti stratégiák. A személyes történetek ugyanúgy megjelennek ezekben a vizuális alkotásokban, mint a kollektív kulturális emlékezet darabjai. A kiállításnak művészeti, történeti és technikai szempontból is több rétege van. 

Fénykép, videó, zene

Az archív fotók, Szombat Éva kortárs felvételei, a konceptuális videofelvételek és Kalotás Csaba zenei kompozíciója mind a negyedbe invitálják a látogatókat, hogy megismerjék az egyes terek izgalmas, különleges szintről szintre építkező portréit. 

Ezek a rétegek mutatják meg az új generáció útját a múlt el- és befogadásában. Az elmúlt évtizedben hatalmas átalakulást megélt Zsidónegyed - mely ma Budapest egyik legfontosabb kulturális viszonyítási pontja - egy egész generáció, köztük a felkért művészek karakterét és identitását is befolyásolta.

Résztvevő művészek: Flohr Zsuzsi (Mikve), Szemző Zsófia (Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga), Szirmai Márton (Kisüzem), Halász Dániel (Fészek Művész Klub), Illés István (Wesselényi utcai Iskola), Csordás Levente partnerségben az Airplan X Kickass Factory-val (Orczy-ház, Madách Ház), Varju Tóth Balázs (Átjáróházak), Csiszár Mátyás (LUMEN), Kopasz Milán (Kőleves) valaminr Kalotás Csaba (zene) és Szombat Éva (fotó).

Kurátorok: Ausztrics Andrea, kutató, média művész és Vadász Zita Mara, kurátor, Balassi Intézet - Magyar Kulturális Központ, New York

Balassi Intézet - Magyar Kulturális Központ, New York partnerei: WhiteBox Art Center, New York; Tom Lantos Intézet, Magyarország Főkonzulátusa, New York; Külgazdasági és Külügyminisztérium; Magyar Turizmus Zrt. New York-i képviselete, NYSCA, New York State Council on the Arts és DCA, New York City Department of Cultural Affairs.

585000 m2 - A mixed Media Exhibition on the History and Present of the Jewish Quarter of Budapest Image1by va Szombat 677

Fotók: Szombat Éva

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események