Iratkozzon fel hírlevelünkre
Mikrokozmosz - Bevezetés Bartók Béla világába címmel nyílt a zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató életét 12 tablón és zenei anyagokon keresztül bemutató, kilenc nyelven útjára induló kiállítás a Külgazdasági és Külügyminisztériumban a Bartók-emlékév alkalmából.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a megnyitón emlékeztetett arra: a 135 éve született Bartók Béla (1881-1945) neve hívószó Magyarország, a magyar kultúra beazonosításakor, zeneszerzőként a 20. század legnagyobb újítói között tartják számon, emellett emberi nagysága, tisztasága, helytállása, az embert próbáló időszakokban tanúsított meg nem alkuvása miatt is példaképként tisztelik.

IMG 2754

"Bartókhoz igazodni a magyar kultúrának nagy tisztesség. Valljuk, hogy Bartók kulturális örökségének méltó gondozása Magyarország feladata" - mondta, hozzátéve, hogy minden kornak meg kell találnia a maga eszközét ahhoz, hogy Bartók Béla géniuszának üzenetét minél szélesebb körbe eljuttassa. Hozzátette, hogy a kormányzat idén mintegy 940 millió, jövőre pedig 100 millió forintot fordít a Bartók-év programjaira. 

A rendezvények között hangversenyek, konferenciák, kiállítások, versenyek, oktatási programok, nemzetközi események, publikációk is szerepelnek - sorolta. Mint mondta, a mintegy kétéves programsorozat célja újra ráirányítani a figyelmet Bartók hagyatékára és annak fontosságára, hogy a Bartók-életmű hangsúlyos helyet kapjon nem csak a koncertpódiumokon, hanem a zeneoktatás minden szintjén is.

Hoppál Péter kiemelte, hogy különösen nagy jelentősége van e szellemi hagyaték ápolásának, Bartók Béla magyar kötődése hangsúlyainak akkor, amikor a zeneszerző halálának 70. évfordulója elteltével a szerzői jogi védelmi idő megszűnt, Bartók Béla művei szabadon felhasználhatókká váltak.

Elmondta: a programsorozat létrehozásában partnerük a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kultúrdiplomáciáért Felelős Államtitkársága, valamint a Balassi Intézet.

Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója arról beszélt, hogy Bartók Béla munkássága példa egymás gondolkodásmódjának közelítésére, elfogadására. "Az egymás felé fordulás különleges eszköze a zene közös nyelve. Bartók tevékenysége minden bizonnyal közelebb hozta egymáshoz a Kárpát-medencében élő embereket" - jegyezte meg.

IMG 2759

Elmondta: a kiállítás 12 tablójának mindegyike egy-egy jellegzetes téma köré épül - a személyiség, a magánélet, a nyilvánosság előtti szerep - és a zeneszerzői, népzenekutatói és tudományos életpálya különböző oldalait mutatja be. Valamennyi tabló - akárcsak a kiállítás egésze - Bartók kompozícióinak címéből kölcsönöz mottót.

A tablók képanyaga a budapesti Bartók Archívum dokumentum-gyűjteményére épül, szövegei levelekből, nyilatkozatokból, visszaemlékezésekből válogatnak. Az egyes tablókat archív zenei részletek illusztrálják, többségükben Bartók saját felvételei, rádióinterjúk és az általa gyűjtött népzenei hangfelvételek hallhatók.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
19
Február
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Centre Georges Pompidou | Place Georges-Pompidou, 75004 Paris
2019. febr. 20. - máj. 20.
Vasarely retrospektív kiállítás
Café de la danse | 5, passage Louis Philippe 75011 Paris
2019. márc. 29. - márc. 29.
SöNDöRGő - Metafolkloric Tour 2019