Iratkozzon fel hírlevelünkre

2016. május 19-én a Varsói Nemzetközi Könyvvásár magyar díszvendégségével veszi kezdetét a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad.


A 20 hónapon át tartó rendezvénysorozat a magyar kultúra sokszínű palettájáról ad gazdag válogatást 20 lengyelországi városban.

Koncertek, hangversenyek, színházi előadások, tánc- és könyvbemutatók, kirakodó vásárok, kiállítások, középiskolai történelmi vetélkedők… több mint 150 program várja az érdeklődőket. 

A lengyel-magyar kulturális kapcsolatok hosszú idő óta legkiemelkedőbb eseménye lesz a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad, mely 2016. május 19-én kezdődik és 2017. december 31-én zárul. Tizennyolc évvel ezelőtt, 1998 tavaszán volt utoljára hasonló jellegű, de akkor mindössze négy hónapos programsorozat Lengyelországban.

2

Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára az évadnyitó sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az 1956-os poznani munkásfelkelés és a budapesti forradalom 60. évfordulója köré szerveződő, országszerte 11 lengyel nagyvárost felölelő, csaknem másfél éves rendezvényfolyam a kormány tavalyi döntése nyomán hétszázmillió forintból valósulhat meg.

Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója kiemelte, hogy a magyar kultúra lehető legszélesebb skáláját felvonultató programsorozat kiemelt célja a hagyományos lengyel-magyar barátságról kevés közvetlen tapasztalattal rendelkező, rendszerváltás után felnőtt, fiatalabb lengyel generáció megszólítása.

3

Az évad nyitórendezvénye a május 19-én kezdődő Varsói Nemzetközi Könyvvásár lesz, amelynek idei díszvendége Magyarország, és ennek alkalmából több mint 20 magyar kortárs, valamint klasszikus magyar mű jelenik meg lengyel fordításban.

Az Évadnak az 1956-os események 60. évfordulója ad történelmi aktualitást. Magyarországon a forradalom és szabadságharc, míg Lengyelországban a poznani munkásfelkelés rengette meg az irányító politikai hatalmat.

2016. május 19-én a Varsói Nemzetközi Könyvvásár magyar díszvendégségével veszi kezdetét a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad programsorozata. 

A könyvvásár évről évre mintegy 100 ezer látogatót vonz, és a tavalyi francia fővendégség után idén hazánk kapta a megtisztelő szerepet, hogy bemutatkozzon Közép-Európa eme rangos könyves rendezvényén a varsói Nemzeti Stadionban.

A magyar irodalom fogalom és márkanév lengyel földön, számos klasszikus és kortárs szerző ismert: Kertész Imre, Márai Sándor, Spiró György vagy Esterházy Péter. A díszvendégségre húsznál is több friss magyar mű jelenik meg lengyel nyelven, melyek nagy része szépirodalom, de vannak közöttük történeti munkák is. A kortárs írók közül 13 szerző tart könyvbemutatót, ahol az olvasók személyesen dedikáltathatják a kedvenc szerzőjük könyvét.

A lengyel olvasók az eddigi leggazdagabb könyvkínálatból válogathatnak az idén, több mint 7000 oldalnyi magyar irodalom várja őket. Az író-olvasó találkozókon túl kiadói beszélgetésre, vitafórumokra, fordítói kerekasztalra is sor kerül. Nem feledkezünk meg a legfiatalabbakról sem: a Kodály-módszerrel vezetett, „Rakoncátlan hangjegyek – énekelni mindenki tud” című zenei foglalkozásokon őket várjuk. A Hungarian FolkEmbassy együttes jóvoltából kicsik és nagyok együtt táncolhatnak. A főzés szerelmesei a legismertebb magyar gasztrobloggerrel, Mautner Zsófival találkozhatnak, aki lengyel kollégájával, Agnieszka Kozakkal főz majd együtt. Lesz a

Magyarországon nagyon népszerű slam poetryt bemutató koncert is, ahol a Gourmand együttes lép fel Pion Istvánnal, Simon Mártonnal és a Színész Bob néven ismert Horváth Kristóffal. A Zeszyty Literackie folyóirat magyar számot állított össze, megjelenik Kertész Imre könyve, A végső kocsma és a Saul fia főhősét alakító Röhrig Géza elbeszéléskötete is. Ebből az alkalomból különleges beszélgetés lesz a POLIN-ban, a Lengyel Zsidók Történeti Múzeumában. A „Centrumok és perifériák” címmel kortárs szerzők estje lesz Bodor Johanna, Grendel Lajos és Háy János részvételével.

A varsói könyvvásárt ünnepélyes gálaműsor nyitja meg. A különlegesnek ígérkező est során fellép a Győri Balett, Lukács Miklós, a Hungarian FolkEmbassy zenekar Bognár Szilvilával és az Accord Quartet. Magyar-lengyel zenei dialógusok hangzanak el Balázs János, Wojciech Waleczek, Ávéd János és a Stryjo formáció előadásában.

A díszvendégséget követően a teljes évad során több nagyszabású és számos kisebb - műfaji kötöttségektől mentes - kulturális eseményből áll össze a teljes programsorozat.

Nagy hangsúlyt kapnak a vizuális művészetek, a zene, a tánc, a film, az irodalom, a színház, a történelem, a népművészet, a tudomány, a design, a start-up-ok, a sport, a gasztronómia, a borkultúra, a gyógy- és kulturális turizmus.


A díszvendégség után indul a modern zenei élet egyik legjelentősebb együttese, a Vágtázó Csodaszarvas koncertkörútja. A zenészek közös stúdiófelvételt terveznek a Kapela ze Wsi Warszawa és a Čači Vorba együttesekkel. Júniusban a łódźi Művészeti Múzeumban nyílik kiállítás „Autonómiagyakorlatok. Kaszás Tamás és Loránt Anikó közös munkái (Ex Artists Collective)” címmel. Júniusban és júliusban a krakkói Zsidó Kulturális Fesztiválon és a varsói Lengyel Zsidó Történeti Múzeumban lép fel az amerikai-magyar Glass House Orchestra. Az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulóját megemlékezések kiállítások, hangversenyek, konferenciák és filmvetítések kísérik országszerte.

Októberben a budapesti Nemzeti Színház előadása vendégszerepel a varsói Lengyel Színházban. Ugyanebben a hónapban nyílik a magyar festészet aranykorát bemutató kiállítás a krakkói Nemzeti Múzeumban. 2017-ben is számos izgalmas esemény képviseli a magyar kultúrát, például új magyar filmek seregszemléje a varsói Muranów moziban, gyakorlati kurzusok és konferenciák „Magyar divat és dizájn” címmel, illetve 2017 nyarán útnak indul Lengyelországban a Węgrobus „kulturális mozgójármű”.

Az Évad további programjairól folyamatosan hírt adunk a www.magyarevad.hu weboldalon.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események