Iratkozzon fel hírlevelünkre

Megnyílt a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad

A könyv lehet a megmaradás eszköze történelmileg, politikailag, emberileg és a hitben is - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön a Varsói Nemzetközi Könyvvásár megnyitóján. A rendezvény díszvendége Magyarország.

A megnyitón Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes és kulturális miniszter a lengyel-magyar barátság ezeréves hagyományára utalva elmondta: "ha olyan barátunk van, akire mindig számíthatunk, örömmel megismerjük a kultúráját is".
Lemke megnyit 2016Balog Zoltán beszédében kiemelte: Közép-Európa országai csak együtt lehetnek sikeresek. "Bár a nemzetközi politika hullámverései külön-külön is és egyetemlegesen is nehéz helyzetbe hozhatnak bennünket, ez pozitívumot is jelenthet számunkra: újra és újra rádöbbenhetünk arra, hogy efféle válságok idején a közép-európai országok csak együtt lehetnek sikeresek" - fogalmazott a miniszter.

A miniszter hangsúlyozta, hogy egyre inkább emelkedik az olvasás tétje mostanság, amikor szinte már többen fényképeznek, mint amennyien írnak. Véleménye szerint oda kell figyelnünk arra, hogy hogyan alakul az olvasás kultúrája.

Beszélt arról, hogy vannak olyan nagyhatalmak, amelyek csak az érdeket keresik más országokkal való kapcsolatukban, Magyarország és Lengyelország viszonyát azonban a barátság, a két nép közötti kölcsönös tisztelet jellemzi.

A magyar stand

A magyar stand megnyitóján Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója elmondta: a magyar díszvendégség két okból is különleges. Egyrészt a lengyel-magyar kapcsolatok rendkívüli hagyománya miatt, másrészt pedig azért, mert a varsói könyvvásár a lengyelországi magyar kulturális évad kiindulópontja.

Kiemelte: Márai Sándor újrafelfedezése, Kertész Imre Nobel-díja, valamint a kortárs magyar szerzők teljesítménye mind hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar irodalom az utóbbi két évtizedben egyre nagyobb népszerűségnek örvend. "Külön öröm számunkra, hogy a lengyel közönségnek is bemutathatjuk a magyar irodalom gazdagságát" - tette hozzá.

A vasárnap záruló varsói könyvvásáron több mint 20 magyar kortárs és klasszikus magyar mű mutatkozik be, emellett számos programot is rendeznek.


A lengyelországi magyar kulturális évad megnyitója csütörtök este a varsói Lengyel Színházban lesz, ahol nagyszabású gálaműsort rendeznek, amelyen mások mellett fellép Bognár Szilvi és a Hungarian FolkEmbassy, Lukács Miklós Bartók-improvizációkat ad elő, a Győri Balett pedig kortárs táncprodukcióval készül.

Lemk 2016 megnyit

 

Az évadról bővebben: www.magyarevad.hu

 

„Európa sikere Közép-Európán múlik”

Magyar Kulturális Évad nyitógála a Lengyel Színházban


„Európa sikere Közép-Európán múlik, amelynek országai együtt többet tehetnek ehhez hozzá, mint külön-külön” – mondta Balog Zoltán, aki május 19-én este a varsói Lengyel Színházban, a magyar kulturális évadot megnyitó gála előtt mondott beszédet. A miniszter hangsúlyozta, hogy Közép-Európa a keresztény kultúrára épül, ebben gyökerezik az itt élő nemzetek egymás iránti barátsága, a hit, az életmód és a 21. századi jövő. Úgy vélte: ha meg akarjuk nyerni a 21. század csatáit, akkor a kultúrához kell fordulnunk, amelyet ugyanakkor meg kell újítanunk, a kultúra nem maradhat „múzeumi tárg”.

 

Az ünnepségen Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes is jelen volt, aki kiemelte: az ezeréves barátság hagyományára visszatekintő kétoldalú kapcsolatok „különös virágkorát éljük”. A hagyományos értékek jelenleg konkrét számokban is mérhetők – utalt Piotr Glinski a lengyel és a magyar vezető politikusok utóbbi hónapokban megvalósult találkozóira.

A beszédeket követő gálaműsort Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója rendezte. Fellépett mások mellett Bognár Szilvi és a Hungarian FolkEmbassy, Lukács Miklós cimbalomművész Bartók-improvizációkat adott elő, a Győri Balett pedig kortárs táncprodukcióval szerepelt. Magyar-lengyel zenei dialógusok hangzottak el Balázs János, Wojciech Waleczek, Ávéd János és a Stryjo formáció előadásában. Az est házi gazdái Náray Erika és Andrzej Seweryn színművészek voltak.

 

A lengyelországi magyar évad programján mintegy 150 rendezvény, köztük számos képzőművészeti kiállítás, komolyzenei és dzsesszkoncert, valamint a Nemzeti Színház varsói vendégelőadása is szerepel.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
24
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség