Iratkozzon fel hírlevelünkre

2016 őszén 12 fős tanulói létszámmal magyar nyelv és irodalom szak indul a Sanghaji Idegennyelvi Egyetemen. A magyar nyelvi lektort a Balassi Intézet jelöli ki pályáztatás útján. A szak hivatalos megnyitójára várhatóan 2016. október 10-én kerülhet sor Sanghajban.

2014 elején indultak a tárgyalások a Balassi Intézet és a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete között. Az egyeztetés kiemelt célja a Sanghaji Idegennyelvi Egyetemen (SISU) tervezett magyar tanszék létesítésének előkészítése volt. Hosszas előkészületeket követően megszületett az intézményközi megállapodás a Balassi Intézet és a Sanghaji Idegennyelvi Egyetem között a magyar nyelv és kultúra oktatásáról. 

A megállapodás aláírására a Balassi Intézet részéről 2016. március 22-én, a fogadó fél részéről pedig május 18-án került sor. A dokumentum eredeti példányát a kínai delegáció adta át Hammerstein Judit főigazgató asszonynak személyes megbeszélés alkalmával a Balassi Intézetben 2016. május 26-án délelőtt.

Az eseményen jelen volt a kínai delegáció részéről: Prof. YANG Li, rektor-helyettes, Prof. JIANG Zhibin, tanulmányi és oktatási igazgató, Prof. ZHANG Zili, ruszisztikai tanulmányok dékánja, Prof. ZHANG Xuemei, a SISU Konfuciusz Intézet igazgatója. A Balassi Intézet részéről az eseményen részt vett Hammerstein Judit főigazgató, Zsámboki Marcell oktatási és tudományos igazgató, Dr. Maróti Orsolya magyar nyelvi tagozatvezető, Erdő Vadim Béla vendégoktatói irodavezető. Az ünnepélyes átadáson jelen volt Mohr Richárd, a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet

A sikeres előkészítő tárgyalások eredményeként 2016 őszén 12 fős tanulói létszámmal magyar szak indul a Sanghaji Idegennyelvi Egyetemen. A magyar nyelvi lektort a Balassi Intézet jelöli ki a napokban megjelenő nyílt pályázat útján. A szak hivatalos megnyitójára várhatóan 2016. október 10-én kerülhet sor Sanghajban.

Az alapításra kerülő magyar tanszék erősíteni fogja a magyar jelenlétet Kínában és hosszú távon számos pozitív eredménnyel gazdagítja a két ország közötti tudományos, kulturális és akár gazdasági kapcsolatot is.

Sanghaj az egyetlen olyan tartomány Kínában, ahol nem a Kínai Népköztársaságra általánosan vonatkozó oktatási előírások, tantervek mérvadóak, hanem önálló oktatáspolitikával rendelkeznek, és intézményeik annak megfelelően működnek.
SISU Campus
A Sanghaji Idegennyelvi Egyetemet (SISU) 1949-ben alapították, mely a terület idegennyelvi képzési központja. A nagy világnyelvek mellett is oktatnak olyanokat is, mint például a holland, a svéd, a lengyel vagy az üzbég nyelv. A magyar nyelv lesz a harmincadik az egyetemen tanított idegen nyelvek közül.

A megnyitót Magyar Kulturális Hét követi. Ezzel egyidejűleg kezdődik majd a Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztivál is, melynek díszvendége Magyarország lesz.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események