Iratkozzon fel hírlevelünkre

 

Future Present | Moholy-Nagy László életmű-kiállítás nyílt május 27-én a New York-i Guggenheim Múzeumban.

Future Present címmel nyílik kiállítás Moholy-Nagy László munkásságáról New York-i Guggenheim Múzeumban 2016. május 27-én. A tárlat 300 alkotáson keresztül mutatja be a 20. század nemzetközi művészetére rendkívüli hatást gyakorló magyar képzőművész, fotóművész, formatervező, tanár, gondolkodó életművét.

A New York-i Guggenheim Múzeum Future Present címmel rendez nagyszabású kiállítást 2016. május 27. és szeptember 7. között, így állítva emléket a 70 éve elhunyt Moholy-Nagy Lászlónak.  

 

Moholy New York

A tárlat, mely a Múzeum központi terében, az ún. Rotunda körkörös folyosóin nyert elhelyezést, 300 alkotáson keresztül mutatja be a 20. század nemzetközi művészetére rendkívüli hatást gyakorló magyar képzőművész, fotóművész, formatervező, tanár, gondolkodó életművét.

A Solomon R. Guggenheim Alapítvány, a Chicagói Művészeti Intézet és a Los Angeles Megyei Művészeti Múzeum együttműködésében megvalósult expozé egy olyan utópikus művész életművét dolgozza fel, aki hitt abban, hogy a művészet képes társadalmi változásokat előidézni.

Moholy New York 2

Annak ellenére, hogy a művész már életében is nagy elismertségnek örvendett, ez idáig kevés kiállítás tudta tolmácsolni az indusztriális materializmus iránti lelkesedését, valamint mérföldkőnek

számító, a mozgással és világítással kapcsolatos újításait. Moholy-Nagy egyik újítása az ún. „fotogram”, melynek eredetileg a „fényirat” nevet akarta adni. Moholy-Nagy szerint a fotogram híd, amely olyan új vizuális alkotási lehetőségekhez vezet, melyre a vászon, az ecset és a festék nem alkalmas.

A május 27-én nyíló tárlat lehetőséget nyújt arra is, hogy bepillantást nyerjünk a Bauhaus művészeti iskola befolyásos tanárának, a chicagói Institute of Designt megalapító sokoldalú művész munkásságába, aki az egyre inkább tért nyerő interdiszciplináris és multimédiás gyakorlat úttörője volt. Meggyőződése volt, hogy a művészeti oktatásnak kéz a kézben kell járnia a művészeti alkotás gyakorlatával.

Hitler hatalomra kerülése után Moholy-Nagy családjával Hollandiába, majd Londonba, végül 1937-ben Chicagóba költözött, ahonnan sosem tért vissza Európába.

A Future Present című kiállításon látható több mint 300 mű amerikai és európai magán- és közgyűjteményekből származik, melyek közül számos munka soha nem került még bemutatásra. A művek között megtalálhatóak kollázsok, rajzok, filmek, festmények, fotók, fotogramok, fotómontázsok és szobrok is. New York után az anyagot Chicagóban és Los Angelesben is kiállítják.

A tárlathoz kapcsolódóan Modernity X Hungary címmel 2016. május 7. és augusztus 14. között különleges összművészeti fesztivál várja az érdeklődőket New Yorkban. Négy kiemelt helyszínen kapcsolódnak még művészeti kiállítások, kortárs könnyű- és komolyzenei koncertek melyek segítségével idézik meg a magyar kultúrtörténet egyik legizgalmasabb időszakát, a magyar modernizmust és annak máig ható örökségét.

Az esemény fő támogatói a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Balassi Intézet, a programok koordinációját a New York-i Balassi Intézet - Magyar Kulturális Központ, a programhoz kapcsolódó diplomáciai tevékenységeket a New York-i Főkonzulátus végzi.

További információk a következő honlapokon érhetők el:
 
www.modernityxhungary.com

https://www.guggenheim.org

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség