Iratkozzon fel hírlevelünkre

Lengyelországban lépett fel a Glass House Orchestra

A Holokauszt Emlékév alkalmából a New York-i Magyar Kulturális Intézet kezdeményezésére született Glass House Orchestra mára állandósult formációvá vált – a Frank London Grammy-díjas zenész vezetésével játszó magyar, izraeli, argentin és amerikai zenészekből álló zenekar nagysikerű turnét ad Lengyelországban. 

A koncertsorozat első állomásán a régió egyik legfontosabb zsidó kulturális rendezvénye, a XXVI. Zsidó Kultúra Fesztiválja fővendégeként, a Krakkóban, a kázmérvárosi (Kazimierz) Tempel Zsinagógában adott teltházas nagykoncertet június 27-én. 

Az esten mind a vendégeket köszöntő fesztiváligazgató, mind pedig az együttes vezetője, Frank London hosszas kommentárok formájában kiemelte annak jelentőségét, hogy mind az együttes, mind pedig a lengyelországi turné a Balassi Intézet ötletéből született, illetve hogy utóbbi a Magyar Kulturális Év alatt valósult meg.

Glass House MICHAL RAMUS 677Fotó | Michal Ramus


A közel másfél órás koncert során Frank London konferálásában és a játszott dalokon keresztül valódi utazást tehetett a közönség, a regió történelme, kulturális földrajza és zenei öröksége került bemutatásra. Az együttes lengyelországi programjában – amely egyúttal az első lemez bemutató turnéja is — népdal, városi dal, kántorének, operetta, és rockzene egyaránt előkerül a zenei örökség folytathatóságát és újrahasznosíthatóságát hirdetve.

A közösen és egyes zenekari tagok (Szirtes Edina Mókus, Ágoston Béla, Lukács Miklós és a többi külföldi résztvevő) által szerzett dalok ihletetten és kompromisszumentesen merítenek rendkívül gazdag régiós és egyetemes zenei hagyományból, igyekezve elkerülni a túzott leegyszerűsítéseket. 

Az együttes négy alkalomból álló turnéjának első állomása kiemelkedő sikerrel zárult: a lelkes nemzetközi közönség többször visszahívta a zenészeket a színpadra és felállva tapsolta meg a kivételes produciót. A nagy sikerre való tekintettel rögtön a koncert éjjelére jam sessiont is szerveztek – a zsidónegyed éjszakai életének központi szórakozóhelyén, az Alchemia klubban éjféltől kettőig szórakoztatták a tömeges közönséget a zenészek.


Az együttes koncertkörútja június 30-án a lengyel fővárosban, az Év Múzeuma nemzetközi díjjal kitüntettt Lengyel Zsidóság Történeti Múzeumában, a POLINban folytatódik, majd július 2-án, a krakkói fesztivál zárónapján adott gálakoncerttel zárul.

A krakkói nagykoncert élő közvetítése megtalálható az alábbi hivatkozáson:

http://www.jewishfestival.pl/pl/26-festiwal-kultury-zydowskiej/transmisja-internetowa-koncertow/

Glass MICHAL RAMUS 677

 

Fotó | Michal Ramus

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség