Iratkozzon fel hírlevelünkre

Non-euklideszi geometria, görbült terek, gravitációs hullámok címmel nyílik kiállítás a Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Bécs UngArt Galéria kiállítóhelyén 2016. július 19-én a Vienna Symmetry Festival 2016 keretein belül. A kiállítást Beke László művészettörténész nyitja meg. A megnyitó alatt Sergei Zagny zeneszerző „Magic Stars” című koncertjét hallgathatják meg.

 

 „A világ ebben az évben ünnepli az általános relativitáselmélet 100. évfordulóját és hab az ünnepi tortán a hír, hogy a közelmúltban összeütközött két fekete lyuk egy messzi galaxisban. Az esemény során korábban soha nem látott mennyiségű energia szabadult fel. A háromezer szupernóva-robbanásnak megfelelő energiát az Einstein által száz éve megjósolt gravitációs hullámok vitték el, amelyeket most először sikerült közvetlenül érzékelni, és amelyek pontosan kirajzolták az ütközés drámai körülményeit. Az évforduló alkalmából a Nemzetközi Szimmetria Fesztivál képzőművészeti kiállításának művészi koncepciója, a tudományos konferenciához kötődően a non-euklideszi geometria, görbült terek lett. Az általános relativitáselmélet azért olyan jelentős számunkra, mert ugyan nem-euklideszi geometriák léteztek már közel száz éve, de az általános relativitáselmélet volt az első olyan tudományos elmélet, amely valamilyen konkrét célra használta a nem-euklideszi geometriát, és így az elvont geometria-szférájából átléphettek a gyakorlat irányába. Ez a felfedezés lendületet adott a geometria, a fizika és más egzakt tudományok továbbfejlődéséhez és természetesen hatással volt a művészetre is. A művészet és a tudomány határmezsgyéjén egyensúlyozó kiállítás alkotásai a felfedezés után egy évszázaddal bemutatják, hogyan hatottak és épültek be a tudományos fejlemények a geometrikus művészetbe.”

  

Dárdai Zsuzsa művészetkritikus

 

Haresh Lalvani-AMUN-Closeup 2008 vegs

 

Résztvevő művészek: Ádám Anita (H), Cristina Barrosso (BR), Jean Constant (USA), Magda Csutak (A), Deli Ágnes (H), Anna Demshina (RUS), Fajó János (H), Haász Katalin (H), Harasztÿ István (H), Barbara Höller (A), Kelle Antal (H), Vyacheslav Koleychuk (RUS), Sergei Kovalsky (RUS), Kovács Tamás László (H), Haresh Lalvani (USA), Marafkó Bence (H), Mengyán András (H), Roger Neyrat (F), Julian Palacz (A), Péter Ágnes (H), Marta Pilone (I), Renate Quehenberger (A), Volf Roitman (ROU), Saxon Szász János (H), Ádám Szentpétery (SK), Szíj Kamilla (H), Éva T. Bortnyik (A) Ádám Tubák (A), Csaba Tubák (A), André Van Lier (NL), Paola Zorzi (I)


A kiállítás kurátora: Dárdai Zsuzsa művészetkritikus

 

A kiállítás tervezője és kivitelezője: Saxon Szász János

 

A kiállítás megtekinthető: 2016. július 19. és 25. között.

 

Közreműködő partner:
Symmetrion (Budapest), Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Bécs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség