Iratkozzon fel hírlevelünkre

Nagysikerű programokkal és a kortárs magyar művészet láthatóságát nagyban növelő megjelenésekkel folytatódott a Modernity X Hungary (MxH) Fesztivál New Yorkban. Szemző Tibor és Böröcz András A csirke mindig csirke marad című performansza után ifj. Kurtág György a Guggenheim Múzeum Rotundájában prezentálta a magyar elektronikus kísérleti zene alkotóinak műveiből készült hangkollázsát.

 

A csirke mindig csirke marad | »K« metszetek
Szemző Tibor és Böröcz András performanszai

 

A Modernity X Hungary programsorozat keretében Böröcz András brooklyni képzőművész vitte színre A csirke mindig csirke marad című performanszát a New York-i Alma Gallery-ben 2016. július 19-én. Az előadást Moholy-Nagy László A tyúk mindig tyúk marad című forgatókönyve (1925–30) inspirálta. Moholy-Nagy írása Kurt Schwitters Auguste Bolte című művének egy motívuma alapján készült, és a Telehor folyóirat 1936-os számában jelent meg először.

A performanszban Böröcz András mellett közreműködött Szemző Tibor (hang), Sur Rodney Sur (felolvasás) és Palotai Klára (videó). Az előadást Szemző Tibor »K« metszetek című multimédiás szöveg-zene-kép prezentációja követte. Ez a soknyelvű Kafka-közelítés Franz Kafka A császár üzenete című elbeszélésének interpretációja, valamint Kafka és utolsó szerelme, illetve utolsó barátja élethelyszíneinek mozgóképes bejárása, az alkotó élőzenés kíséretével.

 

Optical Sound

ifj. Kurtág György zenei kísérleti előadása

 

A New York-i Guggenheim Múzeum Rotundájában, teltházas közönség előtt álmodta újra a magyar elektronikus zene kiemelkedő darabjait ifj. Kurtág György 2016. július 21-én. A zeneszerző olyan archív hanganyagok összeillesztése révén létrehozott hangkollázsával alkotott egy egészen különleges elektronikus zenei látképet, melyek nagyrészt a hidegháború Európájában születtek. A Magyar Rádió Elektroakusztikus Stúdiójában rögzített számtalan különleges alkotás zömmel az ’70-es, ’80-es évek termése, melyet az est csúcspontjaként Moholy-Nagy László úttörőnek számító vizuális munkáival állított párbeszédbe a magyar származású, Bordeaux-ban élő zeneszerző.

A műsor előtt a program kurátorainak - R. Luke DuBois és Zach Layton – az alkotást kontextusba helyező előadásait hallgathatta meg a közönség a múzeum színháztermében. Moholy-Nagy László opto-akusztikus ABC-jére adott válaszként, egy komplex audiovizuális nyitó performanszban a Moholy-Nagy által készített fény- és térmodulátor hatásvilágát David Linton és Thomas Dexter brooklyni művészduó idézte meg. A több száz fős közönség meghallgathatta még Marina Rosenfeld DJ-szettjét is, melyet a világ egyik legjobb dobosának tartott Greg Fox kísért.

2016 nyarának minden kétséget kizáróan az egyik legizgalmasabb kísérleti művészeti programja volt Kurtág György estje, mely a New York-i közönség számára még kevésbé ismert, de a műfaj legkiemelkedőbb zeneszerzőinek munkáit ölelte fel. A szerzők között ott volt Ligeti György és Eötvös Péter, Pongrácz Zoltán valamint Patachich Iván.

A program a Balassi Intézet - New York-i Magyar Kulturális Központjának a Guggenheim Múzeummal közös vállalása, a jelenleg futó Moholy-Nagy: Future Present című kiállítás hivatalos kísérőprogramjaként, a zene nyelvén mutatta be Moholy-Nagy örökségét és a magyar avantgárdot. A fellépő művészeket és a Guggenheim Múzeum munkatársait Kumin Ferenc főkonzul meghívására Magyarország New York-i Főkonzulátusa és a Balassi Intézet - New York-i Magyar Kulturális Központ rövid zárófogadáson látta vendégül.

 

A programsorozat folytatásában Hatás/Összhatás: Lukas Ligeti és a Bauhaus-örökség címmel Lukas Ligeti koncertjére és ennek keretein belül Moholy-Nagy előtt tisztelgő új művének világpremierjére kerül sor augusztusban 14-én a brooklyni National Sawdust zenei előadótérben.

 

 

További információ:http://www.modernityxhungary.com/

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események