Iratkozzon fel hírlevelünkre

 

Megnyílt a Pekingi Nemzetközi Könyvvásár

 

Megnyílt a Pekingi Nemzetközi Könyvvásár számos közép-kelet-európiai ország mellett Magyarország díszvendégségével. A megnyitó ünnepségén részt vett Íjgyártó István a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára, a magyar delegáció képviselői között írók, műfordítók és a könyves szakma képviselői is. Hazánk 200 nm-es standon, mintegy 500 könyvvel fogadja a látogatókat. A könyves seregszemle 2016. augusztus 28-ig várja az érdeklődőket.


A Balassi Intézet Publishing Hungary programja révén Magyarország első alkalommal szerepel Kínában könyvvásáron. A pekingi bemutatkozás elsődleges célja, hogy a szakmai és a nagyközönség körében egyaránt erősítse a magyar irodalom ismertségét, megmutassa a magyar könyvpiacon fellelhető kínai szerzőket és felkeltse az érdeklődést a kortársak és a klasszikusok iránt. A közép-kelet-európai (KKE) országok külön csarnokban mutatkozhatnak be a pekingi vásáron. Hazánk 200 nm-es standon fogadja a látogatókat. A standdizájn a játék, játékosság és kreativitás hívószavak köré épül, a programok fókuszában pedig a gyerekkönyvkiadás áll. Szomorú aktualitásként jelenik meg két világhírű, 2016-ban elhunyt írónk, a Nobel-díjas Kertész Imre és Esterházy Péter tiszteletére állított emlékfal.


Egy régi adósság törlesztésére nyújt lehetőséget a Pekingi Nemzetközi Könyvvásár, amelyen Magyarország első ízben, mintegy 500 könyvvel jelent meg a régió országai közül a legnagyobb kiállítóhellyel – mondta el Íjgyártó István a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára a vásár nyitónapján. Kiemelte, hogy azzal, hogy egy ilyen tekintélyes könyvvásáron megjelenhettünk, azt az együttműködési folyamatot mélyítjük el, amely Kína és a közép-kelet-európai országok között az utóbbi években egyre intenzívebbé vált. A 23. pekingi könyvvásár szervezői 16 térségbeli országnak küldtek díszvendégséggel járó meghívót.


A magyar stand három, kínai nyelven frissen kiadott szépirodalmi alkotással és gyermekkönyvvel jelentkezik: dr. Máriás Lomtalanítás, Szőcs Géza A napon című verseskötete, valamint Szegedi Katalin Lenka és Palkó című könyveivel. Lackfi János Milyenek a magyarok? és Forgách András Élő kötet nem marad című kötetét is megismerheti a kínai közönség. Szabó Zsuzsanna, a Publishing Hungary programvezetője a válogatás mikéntjére vonatkozó kérdésre elmondta: a kiadók által küldött kötetekből merítve alakították ki a polcokra kerülő műveket. Ilyen eseményen mindig előnyben részesítik azokat a szerzőket, akik személyesen is eljönnek a vásárra. "A látogatók kezükbe vehetik kínai nyelven Janikovszky Éva több könyvét és elhoztuk Szegedi Katalin Lenka és Palkó című műveit is, amelyek az idén jelentek meg kínaiul". Mint mondta, több gyerekkönyvet érintő ígéretes tárgyalás van folyamatban kínai partnerekkel. A pekingi promócióban Berg Judit, Boldizsár Ildikó és Lackfi János személyesen is részt vesz. Utóbbinak a Milyenek a magyarok? angolul is megjelent munkáját is megismerheti a kínai közönség.


In Memoriam Esterházy Péter (1950–2016) és Kertész Imre (1929–2016) címmel a két szerző kínai ismertségéről és világirodalmi szerepéről szóló beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők a program folytatásában. A magyar könyvkiadást és a magyar irodalom külföldi eladhatóságát a Libri Kiadó igazgatója, Sárközy Bence ismerteti. Rumini és a többiek címmel Berg Judit tart képes prezentációt, míg Boldizsár Ildikó író és meseterapeuta a magyar gyerekirodalomról ad körképet. A magyar standon a BOOKR, a Móra Kiadó digitális mesetablettjét is megismerhetik az érdeklődők.


A rendezvény kísérőprogramjaként a Fricska együttes táncosai szórakoztatják a közönséget, a Magyar Kézműves Borászok Szövetsége jóvoltából pedig öt válogatott magyar borfajtát kóstolhatnak meg a résztvevőket. A külföldön megjelent kínai tematikájú könyvek is részei egy külön kiállításnak, amihez Magyarország az ELTE Konfuciusz Intézete könyvtárának segítő közreműködésével csaknem száz könyvvel járult hozzá.
Több izgalmas program is várja a gyerekeket: például Dániel András illusztrátor workshopja és a Pekingi Magyar Kulturális Intézet Kodály Pontjának Kodály-módszert bemutató foglalkozása. A látogatók számos, kínai felirattal ellátott magyar filmet tekinthetnek meg, többek között a Magyar Népmeséket (1977-2011), A légy (1980), illetve a Liza, a rókatündér (2014) című alkotásokat.

 

 

Képek a megnyitóról:

  Fotó: Trebitsch Péter/MTI

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
27
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események