Iratkozzon fel hírlevelünkre

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet 2016. szeptember 15-én egész napos programra várja az első világháború történelme iránt érdeklődőket. A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének kutatócsoportjával közösen Román és magyar nemzetépítő törekvések az első világháború időszakában címmel rendeznek történész konferenciát, melyen a román és magyar nemzetépítő törekvések első világháború alatti szerepét tekintik át.

A konferencia Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövetének felszólalásával kezdődik, majd az alábbi előadások követik:
• Răzvan Pârâianu: A nemzetek harcától a nemzeti államig
• Katona Csaba: „...háború van-e már Romániával?” Románia háborúba lépésének emlékezete magyar magániratokban
• L. Balogh Béni: Az erdélyi románság 1916-ban
• Cornel Sigmirean: Átalakuló identitások: a Monarchia iránti hűségtől a nemzeti identitásig
• Szarka László: A román paktumtól a keleti Svájc tervezetéig. Az erdélyi kérdés a magyar nemzetiségi politikában, 1914–1918
• Szőts Zoltán Oszkár: Miért esett szét az Osztrák-Magyar Monarchia? A modern történet-tudomány néhány magyarázata

Délután (15.30 órától) kerekasztal-beszélgetés keretében vitatják meg a résztvevő történészek az első világháborúnak a kelet-közép-európai nemzeti programokra és a nemzetállami törekvésekre gyakorolt hatását, a nemzeti önrendelkezés doktrínáját, a nagyhatalmi érdekérvényesítést.

17.00 órakor nyílik a (N)ők is hősök. Női sorsok az első világháborúban című fotókiállítás. Az első világháború volt az első modern háború. Abban az értelemben is, hogy nem csupán a hadseregeknek kellett megküzdeni egymással, hanem a hadviselő felek igyekeztek egész társadalmukat mozgósítani a győzelem érdekében. Ezért a háború Magyarország számára sem csak a hadköteles korú férfiak részvételével zajlott, hanem részt vett benne az akkori országban élt mintegy 11 millió nő is. A kiállítás az ő küzdelmes helytállásukat kívánja néhány jellemző részlet segítségével bemutatni. A tárlat, melyet korábban Budapesten már láthatott a közönség, 2016. október 4-ig tekinthető meg a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézetben.

17.30 órától, a program zárásaként Koszta István és Marossy Géza Székely kálvária 1916 című dokumentumfilmjét tekintheti meg a közönség.


A rendezvényen szinkrontolmácsolást biztosítanak!


Helyszín: Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet
Str. Gina Patrichi (fosta Orlando), nr.8, 010449 Bukarest, Románia

 

A TVR2 Magyaradás című műsorának összefoglalója a konferenciáról. 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események