Iratkozzon fel hírlevelünkre

Szoros együttműködés a Párizsi Magyar Intézet és a franciaországi magyar egyesületek között

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

Párizs, 2016. szeptember 24., szombat (MTI) - A párizsi magyar külképviselet meghívására a franciaországi magyar baráti egyesületeteket látta vendégül szombaton hagyományos egyesületi találkozóján a Párizsi Magyar Intézet (PMI) - tájékoztatta az MTI-t a kulturális intézmény.

Havasi János igazgató elmondta, hogy a mintegy hatvan franciaországi magyar szervezet hazánk "legjobb követei", a hivatalos diplomácián túl az informális és baráti kapcsolataikkal ők biztosítják a magyar kultúra vérkeringését, a legmesszebbi helyekre, a francia társadalom mélyebb rétegeibe, akár egy-egy családba is el tudnak jutni. Nekik köszönhetően a hivatalos magyar rendezvények és vendégek is sokkal több helyszínen bemutatkozhatnak. Közülük most 16 képviseltette magát a találkozón Franciaország minden tájáról.

"Baráti, de nagyon fontos, konkrét együttműködéseket eredményező" volt a találkozó az igazgató szerint. A PMI a programalkotásában is figyelembe veszi a helyi egyesületek igényeit annak érdekében, hogy a Párizsba meghívott művészek a baráti társaságok vidéki programjaiban is felléphessenek.

A párizsi találkozón az egyesületek képviselőinek Károlyi György, Magyarország franciaországi nagykövete Magyarország franciaországi jelenlétéről és gazdaságpolitikájáról tartott előadást. Lengyel Zita vezető konzul az együttműködéseket illetően kiemelte, hogy több tiszteletbeli konzul is az egyesületek tagjai közül került ki, s kitért arra is, hogy a magyar egyesületek a hazai ismeretek közvetítésében és tolmácsolásban is sokat segítenek.

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a közelmúltban indult új közszolgálati csatornákról beszélt, amelyek külön hangsúlyt fektetnek a külhoni magyarságra. A közmédia vezetői bátorították a résztvevőket, hogy küldjenek helyszíni beszámolókat és tudósításokat a hazai csatornáknak.

Havasi János elmondta, hogy a PMI számos közösségi találkozó szervezésben is részt vesz és támogatja az egyesületek kulturális tevékenységeit. Példaként említette a Cote d’Azuri Francia-Magyar Egyesület múlt heti hagyományőrző huszártalálkozóját, valamint a jövőben rendezendő szavaló- és fordítóversenyeket, közös pályázatokon való részvételt és a PMI kiállításainak vidéki bemutatását az egyesületek keretében.
Az igazgató tájékoztatása szerint a baráti hangvételű találkozón kérdések hangzottak el a magyar állampolgárság felvételének feltételeiről, az euró magyarországi bevezetésének lehetséges idejéről, és arról is érdeklődtek az egyesületi tagok, hogyan csökkenthető a külföldre távozó fiatalok száma.
MTI 2016. szeptember 24., szombat 16:55

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
19
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség