Iratkozzon fel hírlevelünkre

 

 

2016 őszén az Erdélyi Magyar Írók Ligájával közösen új sorozatot indít a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet E-MIL estek Bukarestben címmel. A rendezvény során Erdélyhez kötődő irodalmárok vallanak transzilvanizmusukról. A sorozat első estjére 2016. szeptember 28-án, szerdán 19 órától került sor. Vincze Ferenccel Karácsonyi Zsolt, az E-MIL elnöke beszélgetett.

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet – a magyar-román fordítói programok mellett – rendszeresen szervez irodalmi esteket, melyeket egy-egy írószervezettel együttműködésben valósít meg. Az elmúlt években ilyen volt a Magyar Írószövetséggel közösen havi rendszerességgel megvalósult irodalmi szalon és a Román Irodalmi Múzeummal közös programok. Határátlépések címmel indított sorozata során meghívottjaik az egyetemes magyar irodalom olyan alkotói voltak, akik egyszerre több kultúrában is otthonosan mozognak (magyar-román, magyar-szlovák, magyar-zsidó). Élethelyzetükből és művészi hitvallásukból fakadóan naponta lépnek át nyelvi, kulturális és földrajzi határokon. Az identitás, az irodalom nyelvhez kötöttsége különösen fontos és érdekes témák egy olyan környezetben, mint Bukarest, egy olyan közönség számára, ahol sok többnyelvű, kettős identitású értelmiségi van jelen. Hasonlónak mondható a Balassi Intézet márkanevévé vált Donau Lounge projekt romániai könyvvásárokon való bemutatása is, amelynek célja a Duna-menti kultúra és irodalom népszerűsítése, közös pontok felfedezése. A sorozatok célja a magyar irodalom román közegben történő bemutatása.
Az Erdélyi Magyar Írók Ligája 2002. február 9-én alakult Kolozsváron, célja a kortárs erdélyi magyar irodalom népszerűsítése, az erdélyi irodalmi hagyományok ápolása, illetve a szerzői jogok védelmével kapcsolatos intézkedések foganatosítása. Az elmúlt közel másfél évtizedben a szervezet elsősorban erdélyi pályán működött, noha tagjai közé legalább 7 ország magyar ajkú állampolgárai tartoznak. A szervezet alapszabályzata értelmében E-MIL taggá válhat az a megjelent kötettel rendelkező alkotó, aki erdélyi magyar írónak vallja magát.

Vincze Ferenc Marosvásárhelyen született, Budapesten él és alkot, az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudományi Tanszékének tudományos munkatársa. Kutatási területe a regionalitás- és identitáselméletek, illetve regionális magyar és német irodalmak a 20. században. A Szépirodalmi Figyelő szerkesztője. Magyar irodalom kategóriában Junior Prima-díjas (2008), Falu Tamás-díjas (2010). Legutóbb megjelent kötete, Desertum (Orpheusz Kiadó, 2014), melyben egy unoka szemén keresztül láttatja a nagyapákat, akik egyre többen és többen lesznek, szám szerint legalább kilencen. Vagy kevesebben. És a nagyapák mellett, mögött ott rejtőznek történeteik, melyek egyre inkább összeérnek, kioltják egymást vagy éppen kiegészítik a megkezdett és véget nem érő mesét. A mesét, mely mindig a férfiról szól, aki megmenti a családot, a nemzetet, hazát. És ebből az unokának igencsak elege van.

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események