Iratkozzon fel hírlevelünkre

 

 

2016. szeptember 22-én nyílt meg New Yorkban a Magyarok újratöltve című kiállítás Magyarország New York-i Főkonzulátusa és a New York-i Balassi Intézet - Magyar Kulturális Központ szervezésében. A tárlatot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyitotta meg.

20 évvel ezelőtt, 1994-ben jelent meg a Magyarok ‘94 című fotóalbum, amelyben Krasznai Korcz János és Zsigmond Gábor kilencvennégy híres és kevésbé híres magyarról készített portréját rendezték egy kötetté. A portréfotózás egy itthon akkoriban még nem nagyon alkalmazott válfajával próbálkoztak: hol kitalált és beállított, hol pedig csak szemet gyönyörködtető képeket komponáltak.

magyarok web

A két alkotó húsz év elteltével ismét belevágott, hogy új albumukon keresztül megmutassa, mit hozott az azóta eltelt majdnem negyed század. A könyv amellett, hogy egyfajta korrajzát adja a magyar társadalomnak, olyan kérdésekre próbál válaszokat adni, mint: Mi a magyar, Kik vagyunk mi, magyarok? Különösen fontos, hogy számos sokszor szokatlan vagy ritka szaktudás, ötlet, innováció mozgatja a magyar társadalmat, a gasztronómiában, a kultúrában és a high-tech iparban egyaránt. Emellett vannak hőseink, a múltunk hírességei, akik néha megbecsülten, néha elfeledetten élik életüket, és a mindennapok emberei, akik a munkájukat végezve formálják az országot. A fotók úgynevezett beállított portrézsánerek, minden szereplőt valamilyen kontextusba helyeznek gyakran kosztümben vagy tevékenységéhez kapcsolódó jellegzetes, de ironikusan felnagyított pózba. Az 1994-es anyagból válogatott elemek ezzel szemben a szabadságra, elrugaszkodásra még szinte csak készülő ország hangulatát közvetítik, dokumentaristábbak, fragmentáltabbak, az esetlegesség benyomását keltik, és a kivitelezésben sem grandiózusak.

Az albumban megtalálható többek között Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János köztársasági elnök, Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője, Fehér Gyula, a Ustream alapítója és Ungvári Krisztián történész portréja is.

A kiállításon a nézők egy válogatást láthatnak az 1994-es, valamint a 2014-es albumból. A szerzők kizárólag a New York-i Balassi Intézet felkérésére állították össze a kiállítás anyagát.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események