Iratkozzon fel hírlevelünkre

 Több éves előkészítő munkát követően hivatalosan 2016 szeptemberében nyitotta meg kapuit a magyar szak a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetemen (SISU). A szakot és az ahhoz kapcsolódó Magyar Kulturális Hetet ünnepélyes keretek között Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Külföldi Magyar Intézetekért és Nemzetközi Oktatási Kapcsolatokért Felelős helyettes államtitkára és Cao Deming, a SISU rektora nyitotta meg 2016. október 10-én.

A SISU igen nagy presztízsű egyetem, számos egykori hallgatója tölt be vezető szerepet Kína politikai, gazdasági és kulturális életében. Az intézmény már évekkel ezelőtt jelezte, hogy szívesen indítana egy magyar szakot, mert erős szándékuk, hogy más közép-európai országok nyelveit is ehhez hasonlóan oktassák. Nagy megtiszteltetés, hogy elsőként a magyar szak jöhetett létre – hangsúlyozta Hammerstein Judit.
A SISU a pekingi Idegen Nyelvek Egyeteme után Kínában másodikként indított magyar szakot, amely tíz hallgatóval kezdte meg működését. A helyettes államtitkár hozzátette, reményei szerint ez a létszám a jövőben nőni fog, ezáltal pedig újabb lendületet ad a kínai–magyar kulturális és oktatási kapcsolatoknak.

A magyar szak őszi kezdéséhez a Külgazdasági és Külügyminisztérium Külföldi Magyar Intézetekért és Nemzetközi Oktatási Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága egy tankönyvekből és oktatási anyagokból összeállított csomagot készített elő, az egyetem pedig külön tanteremet és tanári szobát biztosít a magyarul tanulni vágyóknak. A magyar nyelvi lektort a Balassi Intézet jelölte ki nyílt pályázat útján.
A Stipendium Hungaricum program keretében Magyarország évente kétszáz ösztöndíjat ajánl fel kínai hallgatók számára, akik között egyre nagyobb az érdeklődés a magyar nyelv és a magyar felsőoktatás iránt. Éppen ezért október végén a Tempus Közalapítvány vezetésével magyar delegáció mutatja majd be a magyar felsőoktatásban rejlő lehetőségeket Sanghajban – hívta fel a figyelmet Hammerstein Judit

2016. október 10. és 15. között valósul meg a Magyar Kulturális Hét a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának szervezésében. 2016. október 10-én nyílt meg a rendezvénysorozat egyik kiemelkedő eseménye a sanghaji Duolun Modern Művészeti Múzeummal közösen szervezett Róth Miksa-kiállítás, mely október 15-ig lesz látható. A tárlat - mely korábban Budapesten, Stuttgartban, Belgrádban, Marosvásárhelyen is látható volt - felnagyított fotók, vázlatok, korabeli és újabb fényképek segítségével szeretné felidézni Róth Miska sokszínű és sokrétű munkásságát.
A Magyar Kulturális Hét során Borsi Flóra fotóiból nyílt kiállítás a SISU könyvtárában – ahol szerdán magyar moziestet is rendeznek – az egyetem a magyar feltalálókról szóló előadásnak is otthont ad. A főkonzulátuson Török András, a legolvasottabb idegen nyelvű Budapest-útikönyv szerzője ad elő, majd tárlatvezetést tart a Duolun Múzeumban.

A programsorozatot Hudec-túra zárja. Hudec (Hugyecz) László 1918 és 1945 között több, mint száz épületet tervezett Sanghajban, máig meghatározva a metropolisz belvárosának arculatát. A főkonzulátus által szervezett sétához csatlakozók Hudec ma is meglévő mintegy hatvan sanghaji épülte közül ismerhetik meg a legfontosabbakat pénteken és szombaton.

További információ: www.shanghai.kormany.hu.

Fotó: Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események