Iratkozzon fel hírlevelünkre

A Margó-díj átadása mellett ismét külön fókusza lesz a külföldi szerzők bemutatkozása a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár őszi kiadásának, melyet 2016. október 12. és 16. között rendeznek meg a Tesla Budapestben. A Balassi Intézet – Publishing Hungary Programja jóvoltából könyvbemutató-esteket szerveznek a lengyel Joanna Batornak, a szlovén Drago Jančarnak, az olasz Alessandro Marinak, a francia Jean Matternnek és a román Radu Ţuculescunak.

 

A Balassi Intézet – Publishing Hungary Program elsődleges célja a magyar könyvkultúra és irodalom külföldi népszerűsítése, nemzetközi kapcsolatok építése az irodalom és a könyvkiadás területén. Ennek megfelelően idén öt külföldi írót lát vendégül a fesztivál, akikkel magyar kollégák, kiadók, a területet jól ismerő irodalmárok beszélgetetnek magyar nyelven újonnan kiadott műveikről.


Dragomán György lesz a beszélgetőtársa a francia Jean Matternnek, akinek negyedik, magyarul harmadik megjelent regénye a Szeptember. Az 1972 szeptemberének tragikus müncheni olimpiai eseményeit egy hajdani tudósító szemszögéből bemutató kötet nem csupán személyes hangvételű beszámoló a szerencsétlen izraeli sportolókról, hanem egy megdöbbentő és elkavaró kaland története is, amelybe az elbeszélő a túszdráma közepette sodródik egy ismeretlennel.


Itt lesz a Margón Drago Jančar, a legismertebb és magyarra a legtöbbet fordított szlovén író is. 2010-ben megjelent regénye, a Ma éjszaka láttam őt a második világháború alatt nyomtalanul eltűnt és legyilkolt szép fiatalasszony sorsát öt elbeszélő szemszögéből mutatja be. A regény 2011 tavaszán az év könyve lett Szlovéniában, és Jančar harmadszor vehette át érte a Kresnik-díjat, 2014 őszén pedig Franciaországban elnyerte a Prix du meilleure livre étranger-t – a legjobb külföldi könyv díját. Drago Jančarral Csordás Gábor műfordító beszélget.


A román sikerszerző, Radu Ţuculescu kötetében egy kalotaszegi magyar falu múltja, buja titkai és a kötődések keszekusza szálai elevenednek fel. Az Öregmama történetei szerzője jellegzetesen erdélyi író, regényeiben gyerekkorának vidéki és ifjúságának kolozsvári színtereit idézi fel, szereplői életszerű figurák, prózavilága a mágikus realizmus mestereinek világával rokon. A szerzővel és a fordító Szőcs Imrével Dánél Móna beszélget.


Alessandro Mari nagyívű regényt írt a test, az elme és egy nemzet fiatalságáról, Túlságosan is emberi remény címmel. Az 1840-es évek Olaszországában négy fiatal keresi a boldogabb jövőt: egy árva fiú, egy kifinomult nő, egy festő, valamint Garibaldi ezredes, az érzéki Aninha szerelmes tekintetével láttatva. A 36 éves szerzőnek ez az első regénye, amellyel más fontos elismerések mellett 2011-ben elnyerte a Viareggio Rèpaci-díjat. Alessandro Marival Márton László író, műfordító beszélget.


Joanna Bator, generációjának egyik legizgalmasabb lengyel szerzője, aki korábbi műveihez (Homokhegy; Homokfelhő) hasonlóan ismét a sziléziai Wałbrzych városába kalauzolja olvasóit. A Szinte éjsötét című regényben egy varsói újságírónő visszatér szülővárosába, hogy tényfeltáró riportot készítsen a városban rejtélyes módon eltűnt gyerekekről. A regényért Bator 2013-ban megkapta a lengyel irodalmi élet legrangosabb díját, a Nikét. A lengyel író beszélgetőtársa Kiss Noémi író lesz.


Margó-díj

Idén második alkalommal (október 16-án) adják át a legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat, amivel pénzdíj és a Margó Irodalmi Fesztivál partnereinek szakmai támogatása is jár: a Bookline a nyertes számára kiemelt kereskedelmi és médiatámogatást nyújt, a Balassi Intézet pedig próbafordítást készíttet a legjobb műből, és azt külföldi könyvfesztiválokra juttatja el. A tavalyi, első Margó-díjat Totth Benedek nyerte Holtverseny című regényével. A pályázatra idén huszonegy könyvet neveztek a szerzők. 

További információ: http://www.margofeszt.hu/hu

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség