Iratkozzon fel hírlevelünkre

2016. október utolsó hetében az Uránia Zsigmond Vilmosra figyel. Premier előtt kerül vászonra a Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal című francia portréfilm, valamint látható lesz a 2016 januárjában elhunyt, legendás operatőr három kiemelkedő alkotása: a Sugarlandi hajtóvadászat (1974), A szarvasvadász (1978) és A folyó (1984) is. A retrospektív válogatás egy jeggyel látogatható.

Zsigmond Vilmos Illés György tanítványaként végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, 1956-ban hagyta el Magyarországot. Hollywoodban lett világhírű, olyan nagynevű rendezőkkel dolgozott együtt pályája során, mint Robert Altman, John Boorman, Steven Spielberg, Martin Scorsese, Woody Allen és Brian De Palma. 1978-ban a Harmadik típusú találkozásokért kapta meg a legjobb operatőrnek járó Oscar-díjat. Még három alkalommal jelölték az elismerésre, többek között egyik legismertebb filmjéért, A szarvasvadász című vietnami háborús drámáért.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház háromalkalmas retrospektív vetítéssorozatára Pierre Filmon rendhagyó dokumentumfilmjének bemutatója teremti az alkalmat. A Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal egy különleges találkozásnak köszönhető: 2013-ban a francia rendező felkérte Zsigmond Vilmost, hogy ő fényképezze az első játékfilmjét. A forgatás előkészítése során a két filmes annyira összebarátkozott, hogy a rendező végül úgy döntött, portrét készít az akkor 83 éves mesterről. Így az operatőr átült a kamera másik oldalára, és közel kétévnyi forgatást követően megszületett a Close Encounters with Vilmos Zsigmond, egy személyes hangulatú portréfilm az emberről, aki a természetes világítás, a fény és a színészi arc ábrázolásának mestereként megújította az amerikai filmkészítést. Ezúttal kollégái és pályatársai, rendezők, operatőrök és színészek mesélnek a közös alkotómunkáról, Zsigmond Vilmos pályájáról és filmjeiről. Külön érdekessége a produkciónak, hogy a stáb Kalifornia, Róma és Párizs mellett több magyar helyszínen is forgatott: a filmben a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház is feltűnik

A film november 3-án, a világpremierrel egy időben kerül a magyar mozikba. Az Uránia közönsége két premier előtti vetítésen, október 27-én, csütörtökön és 29-én, szombaton is megtekintheti. Ezzel párhuzamosan a filmszínház – a filmet forgalmazó Pannonia Entertainmenttel együttműködésben – három klasszikus alkotást is műsorára tűz az operatőr életművéből. 27-én, csütörtökön 20 órától Steven Spielberg egyik korai rendezését, a Párbajhoz hasonlóan üldözős jelenetekre épülő Sugarlandi hajtóvadászatot láthatjuk, amelyben Goldie Hawn kivételesen drámai szerepben látható. Pénteken, 28-án 20 órától Michael Cimino Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjakkal elhalmozott háborús drámája, A szarvasvadász kerül vászonra, Robert de Niro, John Savage, Christopher Walken és Meryl Streep főszereplésével. Szombaton, 29-én este 20:45-től az 1984-es A folyó zárja a sort: Mark Rydell filmjének szereplői (Sissy Spacek, Mel Gibson) a birtokukat veszélyeztető nagyvállalattal kerülnek konfliktusba – a filmben nyújtott operatőri munka újabb Oscar-jelölést hozott Zsigmond Vilmosnak.

A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik. A retrospektív sorozat három vetítése egy karszalaggal látogatható, külön-külön nem váltható jegy, melyet az Uránia jegypénztáraiban válthatják ki a nézők (3000 Ft). A sértetlen karszalagot felmutatók kedvezményesen válthatnak jegyet Pierre Filmon dokumentumfilmjének premier előtti két vetítésére is.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események