Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kálmán Imre legnépszerűbb darabja, A Csárdáskirálynő budapesti bemutatójának 100. évfordulója alkalmából a Balassi Intézet négy európai és egy ázsiai városban is bemutatta a méltán híres operett zenei keresztmetszetét a Budapesti Operettszínház kiváló művészeinek előadásában 2016. január 7. és március 25. között. A kiemelkedően sikeres turnét követően újabb, mintegy 20 európai és ázsiai helyszínre juttatjuk el a produkciót Londontól Sanghajig, Eperjestől Rómáig, Székelyudvarhelytől Zomborig.

A centenárium apropóján született meg a méltán híres darab legnépszerűbb dalait felvonultató produkció, melynek nyitó estje 2016. január 7-én a budapesti Balassi Intézetben volt. Az intézmény felkérésére a Budapesti Operettszínház kiváló szólistáinak és kvintettjének előadása Budapesten kívül olyan városok közönségét hódította meg nagy sikerrel, mint Bécs, Brüsszel, Moszkva, Varasd és Delhi. Ez utóbbi helyszín igazi premiernek adott otthont, hiszen az operett történetében első alkalommal csendültek fel a műfaj dallamai Indiában.

Kálmán Imre A Csárdáskirálynő első felvonását 1914 májusában vetette papírra Marienbadban, a munkát azonban félbeszakította az I. világháború kitörése. Kálmán csak egy év múlva tudta folytatni és befejezni a darab komponálását.
1915 augusztusában a Monarchia egyesített seregei több száz kilométernyi meghátrálásra kényszerítették a szemben álló orosz csapatokat, mely hadisiker nagyszerű apropót adott a mű 1915. november 17-i bécsi bemutatásához.
A darab elsöprő sikert aratott, csak Bécsben több mint ötszáz előadást élt meg. Az I. világháború ellenére azonnal bemutatták Svédországban, Finnországban, Lengyelországban, Oroszországban, Olaszországban, majd Budapesten 1916 novemberében, s végül eljutott egy esztendővel később a New York-i Broadway-re is.


Az operett-statisztikusok szerint nincs egyetlen perc, amikor a Föld valamelyik pontján föl ne csendülne – színházban, koncerten, filmen, tévében vagy rádióban – Kálmán Imre valamelyik népszerű melódiája. S kétségtelen, legtöbbször A Csárdáskirálynő dallamai hangzanak fel, mellyel a zeneszerző kiérdemelte az első helyet kora vezető operett-komponistái között! A most induló második turné első állomása a szlovákiai Eperjes volt, ahol 2016. november 7-én a Jonáš Záborský Színházban hatalmas sikerrel zárult a teltházas előadás. Fellépő művészek: Lévai Enikő – Szilvia/Sylvia, Vadász Zsolt – Edvin/Edwin, Kékkovács Mara – Stázi/Stasi, Peller Károly – Bóni/Boni
Közreműködött az Budapesti Operettszínház Zenekarának kvintettje.

A turné további helyszínei:

• Peking, Csungking és Sanghaj
• London
• Róma
• Csíkszereda, Kézdivásárhely, Székelyudvarhely, Jászvásár
• Szabadka és Zombor
• Pozsony
• Maribor
• Csernovic, Lemberg és Odessza
• Budapest


A programot az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatja.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események