Iratkozzon fel hírlevelünkre

2016. december 1-én, csütörtökön, 19:00 órától a Magyarországi Németek Házában (Haus der Ungarndeutschen) nyílik meg Vajda Ferenc Attila: Malkotsch című fotókiállítása.

„Dobrudzsai vándorlásaim során 2007-ben olyan helyet fedeztem fel, amely számomra megváltoztatta a közösség fogalmának jelentését: Hogy születik meg? Hogy él? Hogy tűnik el egy közösség? Mi marad utána? Nagy üresség, amelyet a templom, az iskola és a temető – a közösség szimbólumai – nem tölthetnek be”. (Vajda Ferenc Attila)

Malkotsch vegso web

A fotográfus évekig fényképezte a templom és a temető változásait a Románia keleti részén, Tulcea megyében található Malcociban (németül: Malkotsch). A Duna-deltában fekvő települést 1843-ban alapította 25 német család, amely az első katolikus német közösség volt a Fekete-tenger határolta Dobrudzsa történelmi régióban.
1940-ben Hitler parancsára, a Heim ins Reich program kapcsán 1100 személyt telepítettek innen Németországba. A faluban akkor ott maradt minden: oltárterítő, gyertyatartó, feszület; ma már csak a katolikus templom romjain és a sírkerten látszódik a német múlt.

A kiállítást Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke nyitja meg Vajda Ferenc Attila jelenlétében.

Ezen az estén kerül bemutatásra a Pro Minoritate negyedéves kisebbségpolitikai folyóirat 2016. nyári száma is, amely a németek elűzetésének 70. évfordulójához kapcsolódó tanulmányokat tartalmaz.

ProMinoritate webA lapszámot a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány, valamint a pécsi Német Történelem és Kultúra Délkelet-Közép-Európában Alapítványi Tanszék közösen jelentette meg. A kiadvány párhuzamosan mutatja be a régió németségének második világháború utáni helyzetét, a velük szemben Csehszlovákiában, Jugoszláviában, Magyarországon és Romániában alkalmazott állami repressziót. Az esemény középpontjában a területen élő német közösségek második világháborút követően elszenvedett jogfosztottságának kérdésköre áll.

Köszöntőt mond:
Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke

A folyóiratot, illetve a lapszámot bemutatja:
Tóth Ágnes, a lapszám vendégszerkesztője és Kósa András László, főszerkesztő

Időpont: 2016. december 1., csütörtök, 19:00
Helyszín: Magyarországi Németek Háza / Haus der Ungarndeutschen
1062 Budapest, Lendvay u. 22.

Szervezők:
Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet
Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár (Zentrum)
Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány
PTE Német Történelem és Kultúra Délkelet-Közép-Európában Alapítványi Tanszék

Támogatók:
Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események