Iratkozzon fel hírlevelünkre

2016. december 3. ás 9. között Kínában folytatatta világjáró turnéját a születésének centenáriumát ünneplő operett. A Balassi Intézet szervezésében, a Budapesti Operettszínház és a Pentaton Koncert- és Művészügynökség partnerségével zajló körút korábbi állomásai – Bécs, Brüsszel, Moszkva, Delhi, Varasd, Eperjes és London után ezúttal a Távol-Keleten: Pekingben, Csungkingben és Sanghajban Vadász Anita, Vadász Zsolt, Saifi Claudia és Laki Péter előadásában ünnepelte a közönség Kálmán Imre legtöbbször játszott művét.

A december 3-ai pekingi műsorra a művészetpártoló Jin Xishun asszony által 8 éve alapított Manet Club-ban került sor. Az előadáson részt vett Szilas Cecília, Magyarország pekingi nagykövete. A következő fellépést a Chongquing Sichuan Opera Theatre kamaratermében rendezték december 5-én a hatmilliós Csungkingban Magyarország Csungkingi Főkonzulátusával együttműködésben. A kínai előadássorozat harmadik, egyben utolsó állomása a Sanghai Oriental Art Centerben zajlott. A programot Horváth Levente sanghaji főkonzul magyar és kínai nyelven elhangzott köszöntője és Szentmárton Lívia szakdiplomata szintén kétnyelvű bevezetője előzte meg. A nagysikerű turné alatt a fellépő művészek számos interjút adtak a helyi médiumoknak.

Kálmán Imre A Csárdáskirálynő első felvonását 1914 májusában vetette papírra Marienbadban, alkotómunkáját azonban félbeszakította a háború kitörése. A szerző csak egy év múlva tudta folytatni és befejezni a darab komponálását. 1915 augusztusában az Osztrák-Magyar Monarchia egyesített seregei meghátrálására kényszerítették a szembenálló orosz csapatokat, ez a hadisiker különös aktualitást adott a mű 1915. november 17-ei bemutatásához.

Edwin herceg és Vereczky Szilvia sanzonett története elsöprő sikert aratott, csak Bécsben több mint ötszáz előadást élt meg. A háború közepén óriási méreteket öltő szenvedés ellenére rövid időn belül bemutatták Európa nagyvárosaiban, majd Budapesten is 1916 novemberében, végül egy esztendővel később eljutott a New York-i Broadway-re.

A Csárdáskirálynővel a turné keretében legközelebb 2016. december 12-én a Maribori Nemzeti Színházban találkozhatnak a nézők.

A programot az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatja.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
10
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események