Iratkozzon fel hírlevelünkre

2016. december 21-én mutatták be Brüsszelben az INVERSEDANCE I Fodor Zoltán Társulat 1956 – Ajtók bilincs nélkül című előadásának ősbemutatóját a Théatre Marniban a Balassi Intézet – Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata szervezésében. Az eseményt az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendezték meg.Az előadás előtt Dusaucy - Rapp Katalin, I. beosztott diplomata, ideiglenes ügyvivő mondott köszöntő beszédet, kiemelve az 1956-os Emlékbizottság támogatását. A nagy sikerű kortárs tánc előadáson, a VIP vendégek között nagykövetek, diplomaták, és uniós tisztviselők voltak, összesen több mint 150 fő. Az előadás nagy érdeklődést váltott ki a belga sajtó részéről is.

Az alkotók ajánlója:
„A darab a megtorlás könyörtelen éveiben a rendszer feltáratlan ’fehér foltját’ követi. A forradalom lányát futószalagon dobálja a puha diktatúra. A harckocsik zaja elnyomja az indulók üvöltését. Akasztófák árnyéka borul Szabadságra, Harcra. A darab alapjául a rendszerben élők szabadságösztöne szolgál. Kötelék, melyben egy egész nemzet osztozik; egyéni sorsok, melyek hurokban végződnek. A rejtett szimbólumok egy része –mint a kötél- első pillantásra is értelmezhető. Egyrészt a halál jelképe, mint az akasztási szokások eszköze; másrészt a mitológia világából gyökereztethető szeretet köteléke, a keletkezés és elmúlás kifejeződése. A szereplők egypercnyi béke visszfényében válnak győzőkké és legyőzöttekké, ott ahol a múlt utoléri a jelent. Kitörés alulnézetből…”

Az egyfelvonásos, 50 perces, egész estés produkció méltó emléket állított az ’56-os események résztvevőinek.

Előadták az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat Táncművészei: Bódi Bianka, Ferencz Vivien, Lendvay Zsóka, Ruzsom Mátyás, Safranka-Peti Zsófia, Széki Zsófia
Zene: Gergely Attila
Szcenika koncepció: Fodor Zoltán
Koreográfia: Fodor Zoltán
A program az 1956-os Emlékbizottság támogatásával valósult meg.

A társulatról:
Az INVERSEDANCE | Fodor Zoltán Társulat az Előadó és Alkotóművészetért Alapítvány által jött létre több éves projekt jellegű működés után. Repertoárjukban a felnőtt közönség mellett gyermekek számára készült táncdarabok is találhatók. A számos szakmai elismerésben részesült hivatásos táncművészekből álló együttes vezetője Fodor Zoltán Harangozó-díjas táncművész, koreográfus. Önálló alkotóként 2005-ben mutatkozott be először, a Budapest Táncszínházzal közös esten, majd később a legjelentősebb oktatási intézményeknek, hazai független társulatok és nagy múltú kortárs- és balett együttesek számára egyaránt készített koreográfiát.

ajtok kilincs nelkul 1

 

ajtok kilincs nelkul  2

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
24
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség