Iratkozzon fel hírlevelünkre

 

A Csárdáskirálynő születésének 100. évfordulója alkalmából a Balassi Intézet a Budapesti Operettszínház, valamint a Pentaton Koncert- és Művészügynökség partnerségével 2016 januárjában indította útjára Kálmán Imre művének zenei keresztmetszetét bemutató nemzetközi turnéját. A több, mint egy éve zajló körút korábbi állomásai Bécs, Brüsszel, Moszkva, Eperjes,  London, Varasd, Peking, Csungking, Sanghaj, Maribor, Szabadka, Zombor valamint Delhi voltak; Indiában első alkalommal jelent meg az operett műfaja.

 

Székelyföldre érkezett a Külgazdasági és Külügyminisztérium - Balassi Intézet szervezésében, a Budapesti Operettszínház és a Pentaton Koncert- és Művészügynökség partnerségével zajló nemzetközi A Csárdáskirálynő-turné. 2017. január 18-án az előadás előtt a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház Nagytermében Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Központ Sepsiszentgyörgyi Fiókintézetének igazgatója köszöntötte a nézőket. Január 19-én a csíkszeredai Csíki Játékszínben ünnepi beszédet mondott Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának vezető konzulja, Dr. Csige Sándor Zsolt, aki a Csíki Játékszín mecénása is egyben. A programokra a jegypénztárak megnyitása után egy nap alatt elfogytak a jegyek, így pótszéket kellett még elhelyezni a nézőtereken. A közönség Kézdivásárhelyen és Csíkszeredán is vastapssal búcsúzott a művészektől. A körút következő állomására január 20-án a Székelyföldi Filharmónia hangversenytermében kerül sor, ahol Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere üdvözli majd a nézőket.

 

A műsorban Lukács Anita, Vadász Zsolt, Kardffy Aisha és Laki Péter előadásában zeneszerző legnépszerűbb darabjának sikerszámai - Szilvia belépője; A lányok, a lányok, a lányok angyalok; Egy a szívem, egy a párom; Jaj, cica; Az asszony összetör; Kigyúlnak a lámpák, fény ragyog; Minden éjjel önről álmodom; Mint szerelmes fecskepár; Emlékszel még; Te rongyos élet;  Hurrá kvartett; Hajmási Péter, Hajmási Pál; Táncolnék a boldogságtól és a Jaj, mamám - hangzanak el. A művészeket mindhárom alkalommal a Budapesti Operettszínház Zenekarának kvintettje kíséri.

 

Kálmán Imre A Csárdáskirálynő első felvonását 1914 májusában vetette papírra Marienbadban, alkotómunkáját azonban félbeszakította a háború kitörése. A szerző csak egy év múlva – szintén világhírű magyar szerzőtársa, Lehár Ferenc biztatására - tudta folytatni és befejezni a darab komponálását. 

 

1915 augusztusában az Osztrák-Magyar Monarchia egyesített seregei meghátrálásra kényszerítették a szembenálló orosz csapatokat, így ez a hadisiker különös aktualitást adott a mű 1915. november 17-i bécsi bemutatásához, amely kirobbanó sikert hozott a zeneszerzőnek. Edwin herceg és Vereczky Szilvia sanzonett története csak Bécsben több, mint ötszáz előadást élt meg.

 

A háború közepén óriási méreteket öltő szenvedés ellenére rövid időn belül meghódította Európa nagyvárosait majd Budapestet is 1916 novemberében, végül egy esztendővel később eljutott a New York-i Broadway-re.

Az operett-statisztikusok szerint nincs egyetlen perc, amikor a Föld valamelyik pontján föl ne csendülne – színházban, koncerten, filmen, tévében vagy rádióban – Kálmán Imre valamelyik népszerű melódiája. S kétségtelen, legtöbbször A Csárdáskirálynő dallamaira ismerünk, mellyel a zeneszerző kora vezető operett-komponistáinak élvonalába került.

 

A Csárdáskirálynővel a székelyföldi turné után legközelebb 2017. január 22-én 16:00 és 19:00 órától a pozsonyi Hviedoslav Színházban találkozhatnak a nézők.

 

A programot az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatja.

 

Együttműködő partnerek: Budapesti Operettszínház, Pentaton Koncert- és Művészügynökség.

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események