Iratkozzon fel hírlevelünkre

2017. február 23-án, csütörtökön került sor a Vihardagály – Antológia a modern iraki kurd költészetből című kötet bemutatójára a Magyar Tudományos Akadémia Kodály termében. A Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet szervezésében megvalósult rendezvényen Íjgyártó István, kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár köszöntötte a vendégeket, majd beszédet mondott Khalid Abdulrahman Dosky, az iraki Kurdisztáni Regionális Kormány kulturális és ifjúsági minisztere. A kötetet Szőllőssy Balázs költő, az antológia fordítója mutatta be, közreműködött Horváth Veronika színművész.

A Vihardagály című antológia Magyarországon egyedülálló vállalkozás, amely prof. Hemdad Husszein válogatásából merít. A kurd nyelvű irodalom egy tág szeletéből, elsősorban az iraki kurd irodalomból nyújt széles körű áttekintést a kezdetektől napjainkig, a régió más – elsősorban szíriai – szerzőiből is bemutatva a legfontosabbakat. 

Az antológia történeti alapon ismerteti a kurd irodalmat, kezdve a X. századi Baba Tahiri Hamadánitól az iszlám költészeti hagyományokat követő szerzőkön át a XIX. század végével kezdődő modernitásáig és azon is túl napjainkig. A kurd nép soha nem alkothatott egyetlen független politikai egységet, ezért a különféle dialektusok és a különböző országok, nyelvek hatása miatt nem is lehet egységes kurd irodalomról beszélni. A többfelé szakítottságnak, az elnyomásnak a magyar irodalomból a felvilágosodás és romantika óta is ismerős érzete, tematikája járja át a megújuló, önállóvá váló iraki kurd költészet legfontosabb szöveghelyeit. A válogatás azonban arra is rámutat, hogy az egyetemes emberi érzések, a közösséghez tartozás kérdései, a másik emberhez, a szerelemhez és a körülöttünk levő világhoz való viszony mennyire univerzálisak, melyekkel könnyen azonosulhatunk egy mégoly távoli és ismeretlen vidék versvilágának megismerésekor is.

A magyar olvasó számára a könyvben bemutatott különböző ciklusok – melyeknek a célja a történeti horizont felvázolása – időrendi sorrendbe helyezik a kurd költészet modernitás és posztmodern felé tett útjának állomásait. Az első, Nem vesztünk oda az idő ágyúinak sortüzében című rész a kurd költészet kezdeteit mutatja be Baba Tahiri Hamadáni verseitől Abdulla Goran nemzeti-romantikus irányultságú szövegéig. Ez a ciklus a kurd nemzeti himnusszal, Dildar művével zárul. A második, a kötet címét adó Vihardagály című ciklus a Sherko Bekas által fémjelzett megújulás költőiből készült válogatás, akik a negyvenes-ötvenes években indították pályájukat, míg Az elsüllyedt hajó a hatvanas-hetvenes, a Ne zárkózz az ajtó mögé! a nyolcvanas években induló, azóta is alkotó költők közül igyekszik felmutatni néhány izgalmas szövegvilágot. A záró, Egy befejezetlen regény című ciklusban a legújabb generáció néhány már elismert szerzőjével ismerkedhet meg az olvasó.

 

Vihardagály
Vihardagály
Vihardagály
Vihardagály
Vihardagály
Vihardagály
Vihardagály

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események