Iratkozzon fel hírlevelünkre

 

 

Az 1848-as magyar forradalomra és szabadságharcra emlékeznek a külföldi magyar intézetek

 

Koncertekkel, irodalmi estekkel, ünnepélyes koszorúzásokkal, filmvetítésekkel emlékeznek meg világszerte számos nagyvárosban a külföldi magyar intézetek, valamint a magyar diplomáciai testületek az 1848-as magyar forradalomról és szabadságharcról.

 

2017. március 14-én Magyarország bécsi nagykövetsége rendez ünnepi fogadást, melyen beszédet mond Mátrai Márta díszvendég, az országgyűlés háznagya és Dr. Perényi János, nagykövet. Bessenyei György testőríró szobrának koszorúzását követően az Altes Rathaus dísztermében tartanak ünnepi megemlékezést.


2017. március 15-én a Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Berlin rendhagyó módon, Barta Vica és Pribék Gábor média designerek interaktív installációjával, valamint Csongrádi Gábor zenéjével kísért fogadással tiszteleg az 1848-1849-es szabadságharc emléke előtt. A nemzeti ünnepen az egyéni és nemzeti szabadság, függetlenség, az egyenlő jogok magyar és nemzetközi szószólói fogadják vendégeiket.


A Magyar Néppárti Képviselőcsoport, valamint a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság megemlékezést tartott 2017. március 6-án a brüsszeli Hotel Le Plazában. Az eseményen Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő köszöntötte a vendégeket, majd ünnepi beszédet mondott Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Az est díszvendége Fülei Balázs Artisjus- és Junior Prima-díjas zongoraművész volt.


2017. március 12-én a Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Kulturális Központ zenés gyerekelőadást mutatott be a Calsic e Fantastic Egyesület és az Odeon Színház együttműködéseként. 2017. március 16-án a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói: Kökény Eszter (hegedű), Dósa Csenge (hegedű), Zsótér Zsófia (brácsa) és Tomasz Máté (cselló) adnak koncertet.


A Balassi Intézet - Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ március 15-i megemlékezését az India International Centre 300 fős színháztermében rendezi. Az ünnepi beszédet követően Fülei Balázs zongoraművész lép fel döntően Kodály és Bartók-darabokkal, majd Lanczkor Gábor irodalmi műsora következik a magyarul tanuló hallgatók közreműködésével. Lanczkor-Kocsis Krisztina fuvolaművész előadását is élvezheti a közönség, végül Johar Ali indiai hegedűművész muzsikál együtt a magyar zenészekkel.


Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából a Balassi Intézet - Magyar Kulturális és Tudományos Központ, Helsinki családi délutánt szervezett 2017. március 10-én a helyi magyar közösségnek. A rendezvényen kokárdát készítettek, diaképekkel idézték fel a március 15-i eseményeket, közösen szavalták el a Nemzeti dalt, végül pedig beszélgetésre került sor Móra Ferenc Kuckó király című mesenovellája kapcsán a hazáról, a hazaszeretetről és a bátorságról.


A Balassi Intézet – Isztambuli Magyar Kulturális Központ március 12-én tartotta ünnepi rendezvényét. Ennek keretében először a Feriköyi Protestáns temetőben, az egykori ’48-as magyarok sírjainál került sor virágültetésre, majd Kiss Gábor nagykövet és Hendrich Balázs főkonzul a magyar iskola diákjaival együtt koszorúzta meg a magyar menekültek emlékművét. Ezt követően a helyi magyarokat ünnepi fogadásra várták az Intézetbe.


Ünnepi megemlékezést és filmvetítést rendez 2017. március 15-én a Balassi Intézet - Magyar Kulturális Tanácsosi Hivatal, Kairó, melyet követően koncertet adnak az Arab Zene Intézetében. Az eseményen beszédet mond Kveck Péter Magyarország kairói nagykövete. A koncerten Lajtha és Bartók szerzeményei csendülnek fel.


2017. március 13-án a Ljubljanai Várban a Himnuszt követően Göncz László magyar nemzetiségi parlamenti képviselő tart beszédet. A program a Szózat eléneklésével és a Batthyány-emléktábla megkoszorúzásával folytatódik. A ljubljanai Balassi Intézetben Szilágyiné Bátorfi Edit ljubljanai nagykövet mond beszédet, majd a József Attila Egyesület és a helyi magyar iskola tanulóinak műsora következik, énekkel, szavalattal és színdarabbal.


2017. március 15-én Londonban Szalay-Bobrovniczky Kristóf nagykövet mond köszöntőt azon a konferencián, melyet a University College London Szláv- és Kelet-európai Tanulmányok Tanszéke rendez a magyar alkotmányozás történelmi pillanatairól az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. A konferencián előadást tart Hörcher Ferenc, Pócza Kálmán és Fekete Balázs, az MTA Filozófia Intézetének tagjai. A Magyarország Londoni Nagykövetsége a Balassi Intézet - Londoni Magyar Kulturális Központtal együttműködve ünnepi fogadást rendez, amelyen Farkas Attila, a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori művésze Arany János Az örökség című versét adja elő, emlékezve a 200 évvel ezelőtt született költőre.


2017. március 14-én a Magyarország Moszkvai Nagykövetségén ad koncertet a Debreceni Szent Efrém Általános Iskola Lautitia Kamarakórusa, valamint hivatalos látogatást tesz Kocsis Péter Fülöp görögkatolikus püspök, a Hajdúdorogi főegyházmegye metropolitája. 2017. március 15-én lesz a Lautitia Kamarakórus és a Veszna gyermekkórus találkozója.


2017. március 12-én Párizsban megkoszorúzták a Kossuth téren található emléktáblát, majd ünnepi szentmisét és megemlékezést tartottak a Magyar Katolikus Misszióban. A vasárnapi programot koszorúzás zárta Teleki Blanka sírjánál a Montparnasse temetőben. A Balassi Intézet - Párizsi Magyar Intézet 2017. március 15-én tartja nemzeti ünnepi megemlékezését, amelynek keretében Hermann Róbert történész előadását, valamint Sebestyén Márta koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők.


2017. március 11-én Énekeljünk huszárnótát elnevezésű zenés gyermekprogramot rendeztek a Balassi Intézet - Pekingi Magyar Kulturális Intézetben (PMKI). 2017. március 16-án Magyarország Pekingi Nagykövetsége és a PMKI közös szervezésében a Lu Xun Múzeumban található Petőfi szobornál koszorúzással egybekötött megemlékezésre kerül sor. Az eseményt követően a Pilvax Kávéház című rendezvényen a vendégek kötetlen beszélgetésen vehetnek részt az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról.


Pozsonyban Rigó Ronald zongoraművész koncertjét hallhatja a közönség 2017. március 14-én a Szlovák Rádió hangversenytermében. Az előadás Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége és a Balassi Intézet - Pozsonyi Magyar Intézet szervezésében valósul meg.


2017. március 10-én a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közreműködésével rendeztek ünnepi koncertet az 1848-49-es szabadságharc tiszteletére a Balassi Intézet – Prágai Magyar Intézet nagytermében. Az eseményen Forró Fruzsina és Dávid Boglárka fuvolán, Kovács Gergely zongorán játszott. A koncerten Dohnányi Ernő, Kovács Gergely, Kodály Zoltán és Doppler Ferenc művei csendültek fel.


2017. március 15-én az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulóján a Balassi Intézet - Római Magyar Akadémia a Római Magyar Nagykövetséggel és a Szentszéki Magyar Nagykövetséggel közösen megkoszorúzza a római Gianicolo dombon Türr István szobrát. Az eseményen Paczolay Péter nagykövet mond ünnepi beszédet. A megemlékezés a Római Magyar Akadémia Liszt termében folytatódik a Trio Energico ünnepi koncertjével.


Sepsiszentgyörgyön 2017. március 14-án Hátrahagyottak emlékezete címmel rendeznek kültéri kiállítást, melyről előadást is hallhatnak a résztvevők. 2017. március 16-án Süli Attila, a Hadtörténeti Múzeum munkatársának Ormai Nándor százados, vértanú monográfiájáról írt kötetét mutatják be.


Stuttgartban a korábbi évekhez hasonlóan idén is a Magyar Főkonzulátus tartja a megemlékezést nemzeti ünnepünkről. A Balassi Intézet - Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ, Stuttgart nagytermében megrendezésre kerülő ünnepi műsorban Berényi János főkonzul köszöntője után Jakab István, a Parlament alelnöke mond ünnepi beszédet. Ezt követően Bognár Szilvia népdalestjére kerül sor, majd Kocsis Tibor Békebeli Budapest című dokumentumfilmjét vetítik le.


2017. március 13-án Kecskemét is kiállítja nyalka verbunkját címmel tartanak néptáncestet Szófiában. A Kecskemét Táncegyüttes közel egyórás programjával megidézi az 1848-as forradalom és szabadságharc idejének táncait, hangulatát, azaz a reformkort. A 2017. március 14. és 20. között tartó megemlékezés-sorozaton többek között Petőfi Sándor és Kossuth Lajos, valamint Dunyov István ezredes emlékművének koszorúzására is sor kerül. Pete László egyetemi tanár pedig Csiprovcitól Vidinen át Sumenig. A magyar szabadságharc bolgár vonatkozásai címmel tart előadást 2017. március 15-én a Szófiai Tudományegyetem, március 16-án pedig a Sumen – Kossuth-Emlékházban.


Észtországban a március 15-i ünnepségek három helyszínen zajlanak. A Tartui Egyetemen a helyi magyarok, illetve a magyarságtudomány szakértői (nyelvészek, irodalmárok) tartanak megemlékezést. A fővárosban az ünnep előestéjén a helyi magyarok szervezetének és a Fenno-Ugria Egyesületnek közös műsoros estjére kerül sor. 2017. március 15-én a Balassi Intézet-Tallinni Magyar Intézetben Szalay-Bobrovniczky Vince, Magyarország helsinki nagykövete ad ünnepi fogadást.


A Zágrábi Magyar Nagykövetség minden évben a helyi magyar közösséggel – Ady Endre Magyar Kultúrkör, Zágrábi Magyar Tanács – közösen emlékezik az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára, mely a helyi magyarság legnagyobb ünnepe. A Balassi Intézet - Zágrábi Magyar Intézetben ünnepi műsorra március 15-én lesz, melyet hagyományosan az Ady Kör színjátszói adnak elő Nők a forradalomban címmel. A program díszvendége Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.


Szerbiában a megemlékezést minden évben a Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa szervezi. A Vajdaságban körülbelül 250.000 magyar él, akik a szabadkai főkonzulátus rendezvényein kívül és attól függetlenül számos koszorúzást és megannyi megemlékezést is tartanak március 15-én.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség