Iratkozzon fel hírlevelünkre

Mások szemével: A hatvanas és hetvenes évek magyar művészei (With the Eyes of Others: Hungarian Artists of the Sixties and Seventies) címmel nyílt kiállítás a New York-i Elizabeth Dee galériában 2017. május 1-jén. A Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár, valamint Kumin Ferenc főkonzul vettek részt a rendezvényen. Első alkalommal láthatnak az érdeklődők az Amerikai Egyesült Államokban a magyar neoavantgárd művészeti korszakáról kiállítást, melyen 30 művész több mint 100 alkotását mutatják be. Az autoriter rendszer árnyékában, amely szigorú ideológiai korlátokat szabott a szabad kifejezésnek, ezek a művészek változatos és eredeti megoldásokat találtak arra, hogy rejtetten fejezzenek ki erőteljes üzeneteket koruk szociális, kulturális és politikai valóságával szemben.
Az Elizabeth Dee Galéria mindkét emeletét elfoglaló kiállítás átfogó képet fest egy olyan korszakról, mely a nem hivatalos művészet különleges textúráját és bátorságát ragadja meg. A magyar művészek elég közel voltak a nyugathoz, hogy magukat az avantgárd zászlóvivőinek tekintsék. Buzgón követték a londoni, kölni és New York-i művészeti irányzatokat és válaszokat is adtak rájuk. Ezeknek az alkotóknak ugyanakkor nem volt rendszeres hozzáférésük a nyugati művészet fővárosainak intézményeihez, publikációihoz és kapcsolati hálójához. A félperiféria léthelyzete a magyar neoavantgárdot különleges külsővel, nyelvvel és attitűddel ruházta fel.
Néhány festő kifejlesztette a saját, rendkívül elvont piktorikus stílusát, mintegy elmenekülve az önmaga által bekerített optikai érzékelés univerzumába. Más művészek elvi kutatásokat folytattak, műveiket elérhetetlenné tették a tömegek számára, de az értelmiség szűk körének bemutatták azokat. Mindeközben pedig néhányan a humor eszközéhez nyúltak.
A kiállítás a budapesti ArtPool archívum képeit is magába foglalja. A munkák és dokumentumok egy olyan időszakot keltenek életre, amelyben a művészek, habár nagyon távol voltak a nyugati mainstream irányzattól, mégis olyan műalkotásokat hagytak hátra, melyek napjainkban is hihetetlenül aktuálisak.
A kiállítás olyan művek bemutatását is tartalmazza, melyek a még mindig aktívan alkotó művészek keze nyomát viselik. A tárlattal egy időben a Columbia Egyetem kollokviumot szentel a hatvanas, hetvenes évek magyar művészei életének; Szántó András esszéjét és a magyar szakértők, Kürti Emese, Fehér Dávid és Winkler Nóra szemtanúkkal készített interjúit egy gazdagon illusztrált kiadvány tartalmazza.
Szántó András kurátor New Yorkban alkotó szerző, valamint vezető múzeumok, alapítványok és cégek kulturális stratégiai tanácsosa. Írásai megjelentek a New York Times, a Boston Globe, az Artforum, a Museum Practice hasábjain. Szántó a Columbia Egyetem Nemzeti Művészeti Újságírás Programjának korábbi igazgatója, a római Amerikai Akadémia munkatársa, a Washington DC Művészeti és Kulturális Központ korábbi kritikusa és a Princeton Egyetem Kulturális és Művészeti Tanulmányok Központjának kutatója. 2014 óta felügyeli a Metropolitan Museum of Art „globális múzeumi vezetők kollokviumát.”
Bemutatott művészek: László Lakner, Gábor Attalai, Dóra Maurer, Imre Bak, János Megyik, László Beke, László Méhes, Miklós Erdély, István Nádler, Ferenc Ficzek, Gyula Pauer, Tibor Gáyor, Pécs Workshop, Gyula Gulyás, Géza Perneczky, Tibor Hajas, Sándor Pinczehelyi, Károly Halász, Tamás Szentjóby, István Haraszty, Kálmán Szijártó, Tamás Hencze, Bálint Szombathy, György Jovánovics, Endre Tót, Ilona Keseru, János Vetö, Károly Kismányoky, Katalin Ladik.
A kiállítás Padis Gábor és Hegedűs Orsolya (ACB Galéria), Valkó Margit (Kisterem Galéria), Pocze Attila (Vintage galéria) és Kostyal Katherine (White Cube, London) közreműködésével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a New York-i Magyar Kulturális Központ támogatásával valósult meg.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események