Iratkozzon fel hírlevelünkre

ÉLŐ KLASSZIKUSAINK A VARSÓI KÖNYVVÁSÁRON


2017. MÁJUS 18−21.


A magyar irodalom fogalom és márkanév lengyel földön, több klasszikus és kortárs szerzőnk neve jól ismert a kulturális életben mind a szakmai, mind a nagyközönség előtt. A tavalyi varsói könyvvásári díszvendégségünk tovább erősítette ezt a pozíciót, így az idei programjainkat kifejezett várakozás előzi meg.


A mindössze nyolcadik alkalommal megrendezett Varsói Nemzetközi Könyvvásár Lengyelország második legnagyobb irodalmi rendezvénye. Az ambiciózus rendezvény 2016-ra már 790 helyi kiállító és 25 külföldi ország képviseletét tudta felmutatni. A Nemzeti Stadiont megtöltő vásárra 70 ezernél is többen látogattak ki, 1000-nél is több író tisztelte meg a jelenlétével az összesen mintegy 1500 programot.


Az idei vásár gazdag magyar programkínálatának három csúcspontját már előre számon tartja a lengyel könyvszakma. Márai Sándor teljes, csorbítatlan naplófolyamának első lengyel kiadása jelenik meg most a második résszel, amely az 1949-től 1956-ig terjedő bejegyzéseket tartalmazza. Szintén a könyvvásárra időzítették a lengyel motívumokban is bővelkedő Nővér megjelenését. Május 21-én vasárnap a két kiváló Márai-fordítóval, Teresa Worowskával és Irena Makarewiczcsel az ünnepelt lengyel író, Szczepan Twardoch beszélget.


Az idei év egyik legfontosabb irodalmi eseményének számít Nádas Péter Emlékiratok könyve című nagyregényének lengyel megjelenése, amely a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad támogatásával látott napvilágot. A regényt a kritika egyöntetű elismeréssel fogadta.
Spiró György a legismertebb kortárs magyar szerző Lengyelországban. Idén Diavolina című regényének megjelenése alkalmából érkezik Varsóba. A Színházi Intézetben tartandó beszélgetésen Marek Radziwon irodalmár, russzicista és a fordító, Irena Makarewicz faggatja a szerzőt. A könyvbemutatón szó lesz a Pászt Patrícia szerkesztésében megjelent, Közellenség című kortárs magyar drámaantológiáról is, amelyben 10 friss darab szerepel.


Csütörtökön, közvetlenül a vásár megnyitóját követően egy rendhagyó magyaróra keretében az év elejétől nagy sikerrel futó, „Fedezd fel a magyar irodalmat!” című projektet prezentálják a Varsói Magyar Intézet munkatársai a varsói és mazóviai könyvtárosok, valamint az érdeklődő kiadók számára.


A történelmet kedvelők Kovács Istvánnal találkozhatnak, aki három újdonsággal is jelentkezik: történelmi tárgyú esszéit a Csoda a Visztulánál és a Balti-tengernél című könyvben gyűjtötte össze, az 1848/49-es forradalom és szabadságharccal kapcsolatos több évtizedes kutatásait pedig A lengyel légió lexikona, 1848–1849 című kötet tartalmazza. Önéletrajzi ihletésű regénye, a néhány hónapja megjelent A gyermekkor tündöklete szintén közelmúltban jelent meg. A Nemzeti Stadion központi színpadán Rafał Rogulski beszélget majd a szerzővel.
A könyvvásári programot a krakkói HERITO c. folyóirat magyar számának bemutatója zárja. Egy művészeti kávéházban Rafał Wiśniewski volt budapesti lengyel nagykövet és Bartosz Panek újságíró, a közép-európai témák szakértője beszélget majd.

 

elo klasszikuso...
elo klasszikuso...
elo klasszikuso...
elo klasszikuso...
elo klasszikuso...
elo klasszikuso...
elo klasszikuso...
elo klasszikuso...
elo klasszikuso...
elo klasszikuso...
elo klasszikuso...
elo klasszikuso...
elo klasszikuso...
elo klasszikuso...
elo klasszikuso...
elo klasszikuso...
elo klasszikuso...
elo klasszikuso...

 

 

További képek az eseményről megtalálhatóak itt.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
19
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség