Iratkozzon fel hírlevelünkre

METTICI LA FACCIA! (UTCÁRA A MONDANIVALÓDDAL!)


Kritikus művészek Magyarországon a hatvanas évektől napjainkig


Kortárs magyar kiállítás Rómában


2017. május 17. - június 11. között a Római Magyar Akadémia Galériájában (Falconieri Palota – Via Giulia, 1.) látható a METTICI LA FACCIA! (UTCÁRA A MONDANIVALÓDDAL!) - Kritikus művészek Magyarországon a hatvanas évektől napjainkig című kortárs művészeti kiállítás. A megnyitót 2017. május 17-én 19.30-kor tartották. A budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum gyűjteményéből válogatott alkotások a hatvanas évektől napjainkig mutatják be a magyar művészet progresszív tendenciáit, különös tekintettel a konceptuális, fotó alapú művekre.


A tárlat 19 magyar művész 41 művét vonultatja fel. A válogatásban szerepelnek a Christine Macel által rendezett 2017-es Velencei Biennáléra meghívott Csörgő Attila, Hajas Tibor, valamint a Magyar Pavilon kiállítója, Várnai Gyula művei is. Az érdeklődők továbbá Baranyay András, Beöthy Balázs, Birkás Ákos, Bukta Imre, Csákány István, Gerhes Gábor, Gulyás Gyula, Gyenis Tibor, Haris László, Kele Judit, Ladik Katalin (Lennon Ono Grant for Peace, 2016), Nemes Csaba, Pinczehelyi Sándor, a Société Réaliste, Sugár János, Szombathy Bálint, alkotásait tekinthetik meg.


“Magyarországon a hatvanas évek végén tűntek fel azok a fiatal művészek, akik az állami művészetpolitikától függetlenül, a művészi szabadság és korszerűség jegyében alkottak. A hetvenes évek elején a rendszerkritika már nemcsak a stílusban, hanem jelképek és gesztusok révén is megnyilvánult. A konceptuális, fotóalapú művek, a művészeti akciók, performanszok a jól ismert ideológiai és formai toposzokat, ezáltal magát a társadalmi-politikai berendezkedést is vizsgálat és bírálat tárgyává tették; hangsúlyozták a nyilvánosság és a tömegmédiumok szerepét.


Az 1989 utáni társadalmi-politikai változások a közép-kelet-európai országokban régi és új tanok, életeszmények divatját hozták, az individualizmustól a fogyasztói értékrenden át az újra feléledő nacionalizmusig vagy vallásosságig. Az 1989 után fellépő új művészgeneráció számos tagja foglalkozott a művészet és a művész szerepével, élet és művészet viszonyával, a nemi, nemzeti vagy vallási identitás kérdéseivel. A korszakot a pluralitás, az intermediális felfogás, a konceptuális gondolkodás, a videó és a fotó újabb térnyerése jellemezte.


Napjainkat a válság egyre erősödő érzete hatja át, mely számos művészben az aktivizmus, a kritikai gondolkodás új formáit hívta elő. Műveikben megjelennek azok a társadalmi-történelmi referenciák is, amelyek magyarázatként szolgálhatnak a jelen helyzetre.


A budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum gyűjteményéből válogatott, elsősorban fotó-, illetve média-alapú művek segítségével nem csak a magyar kortárs képzőművészetet, de Magyarország közelmúltját, a hétköznapokat és a művészetet átható eszmék változását is megismerheti a látogató”. (Szipőcs Krisztina – a kiállítás kurátora)

 

 

 

kortars magyar ...
kortars magyar ...
kortars magyar ...
kortars magyar ...
kortars magyar ...
kortars magyar ...
kortars magyar ...
kortars magyar ...
kortars magyar ...

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség