Iratkozzon fel hírlevelünkre

 

 

Imagine War & White Song című est a Collegium Hungaricum Berlin épületében

 

2017. június 1-jén a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) a Munkácsy-díjas magyar művész, Németh Hajnal legfrissebb munkáit mutatta be. Az Imagine War & White Song című est az alkotó több olyan művét fogta össze, amelyek a globális és helyi kultúrákra, illetve azok kritikájára reflektálnak. A Berlinben élő Németh Hajnal a magyar kortárs képzőművészet évtizedek óta meghatározó alakja: a ’90-es években fotóval, digitális képalkotó eljárásokkal és videóval dolgozott, viszont a 2000-es évektől egyre inkább az előadó műfajok felé fordult, alkotásaiban többek közt az opera és a színházi előadások eszköztárát alkalmazza, de gyakran felhasználja a könnyűzenét is. Az előadás, illetve a CHB Műhelyében már lezajlott stúdiómunka szervezésében közreműködött az EPIC (Extending Panic Inevitable Center).

 

Németh Hajnal rendszerint dalok, képek és szövegek apró megváltoztatásával hoz létre társadalmi vagy politikai témájú üzeneteket. Az Imagine War (2014-2017) formailag egy koncert, melyet szólóénekes, duó vagy zenekar ad elő. Az összeállításban 6-10, a ’60-as, ’70-es évekből ismert sláger szerepelt olyan előadóktól, mint a Beatles, John Lennon, a Velvet Underground vagy a Rolling Stones. A dallamok könnyen azonosíthatóak, de a művész teljesen átalakította a mondanivalójukat azzal, hogy a szövegekben egy-egy szót kicserélt. Az Imagine war ez elmúlt években Párizsban a Palais de Tokyoban és Budapesten a Trafóban is szerepelt. A berlini bemutatón Fekete Jenő és Orgon Albert előadásában a következő számok hangzanak el: Here Comes The Gun, I’ll Be Your Terror, I Slave, Meme Fatale, Imagine War, Crime Is On My Side.

 

A White song gyűjtőnév alatt Németh Hajnal több, különböző formátumú, de tartamilag összefüggő művet hozott létre, amelyeket a CHB június 1-jén elsőként mutatott be együtt. A magyarul Fehér dal című fotósorozat, installáció, illetve koncert-performansz egyaránt Roy Harper I Hate The White Man című, 1970-ben megjelent számát veszi alapul. Az angol rock- és folkénekes Harper a dalban hosszasan részletezi, miért gyűlöli a fehér embert.  Németh Hajnal ezzel kapcsolatban a következőket mondta egy interjúban: „Itt  elég egyértelmű volt számomra, milyen módosítást kell eszközölnöm a szövegen, ha a rasszizmus mibenlétéről akarok beszélni. A célba vett mondat a refrénben ismétlődő „I hate the white man” lett. Itt egy nagyon egyszerű változtatást alkalmaztam: vesszőt tettem a „white” után, hogy a „man” afféle megszólítás legyen, a színt illetően pedig a fehéret helyenként feketére, sárgára és vörösre cseréltem.” A bemutatón elhangzott dallam az előadók (Christian Bringzen, Peter D'Elia) közreműködésével komponált átirat, amely tükrözi a szövegben végzett változtatásokat, ezáltal is kiemelve a művész célját: Harper fehér emberre vonatkoztatott gyűlöletének absztrakcióját.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események