Iratkozzon fel hírlevelünkre

Több mint szomszéd - Magyar Kulturális Hét Pozsonyban

 

Pozsonyban idén negyedik alkalommal, június 4. és 11. között került sor a Több mint szomszéd elnevezésű magyar kulturális rendezvénysorozatra, melyet Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége, illetve a Pozsonyi Magyar Intézet rendezett és a Külgazdasági és Külügyminisztérium is támogatott. A szervezők szándéka, hogy bemutassák a magyar kultúra sokrétűségét Szlovákiában, még szorosabbra fűzzék a két nép közti kulturális kapcsolatokat. A programkínálatban e célok jegyében komoly- és könnyűzenei koncertek, kiállítások, balettelőadás és két konferencia is szerepelt. A Kulturális Hét június 4-én Bogányi Gergely zongoraművész hangversenyével kezdődött. Június 7-én két alkalommal is fellépett a Győri Balett: Ravel Boleróját és a Kodály-év keretében a Romance című táncművet adta elő.

 

A Kossuth-díjas zongoraművész Bogányi Gergely pozsonyi hangversenyén a magyar fejlesztésű, áramvonalas, új Bogányi-zongorán játszott, mely erőteljes, gazdag felhangrendszerű, tiszta hangú, egyedülálló hangszer. A Szlovák Rádió hangversenytermében Bogányi Gergely Bach, Beethoven, Debussy, Chopin és Liszt darabokat játszott. Bizonyára nagy érdeklődésre tart majd számot a Győri Balett két előadása, a Boleró és a Romance.

 

 

Lukács András koreográfus ezúttal nem a szokványos férfi nő viszonyra, a szenvedélyre, az érzéki szálra hegyezte ki a Boleró ,,történetét” az ő értelmezésében Ravel meghökkentő kompozíciója monumentális, hideg hangvételű, sötét báli jelenetként jelenik meg.

Kodály Zoltán életművének sokoldalúságát tükrözi Velekei László Romance című koreográfiája, mellyel a világhírű magyar zenetudós, zeneoktató és népzenekutató előtt tisztelgett.

A komolyzenei előadások mellett sajátosan közép-európai világként jelenik meg a klezmer és a roma zene, de a fesztiválon a magyar kultúrával érintkező morva, lengyel és szlovák népzene is hallható volt.

 

 

A legtöbb látogatót rendszerint a négynapos szabadtéri fesztivál vonzotta: könnyűzenei programjai (így a Balkán Fanatik, a Budapest Ragtime Band vagy a Z´Mirim Klezmer Kvartett koncertje) mellett az érdeklődők idén hungarikumokat is bemutató gasztronómiai fesztiválon vehettek részt. A szabadtéri rendezvények sorát dr. Balogh Csaba közigazgatási államtitkár nyitotta meg. A képzőművészet is fontos szerepet kapott a programban. Az egyik legrangosabb kiállítás a győri Rechnitzer János gyűjteményének válogatása, amelynek súlypontját a magyar és külföldi művészek geometrikus, konstruktív alkotásai jelentik. A Bratislava Design WEEK nemzetközi fesztivál keretében is megrendezett Shaping Hungary kiállítás a mai magyar kreativitásba és dizájnba adott betekintést. A tárlat a fiatal formatervezők, feltalálók és mérnökök ötleteit, műveit néhány tucat alkotáson keresztül mutatta be, mintegy bizonyítékául annak, hogy méltó utódai a magyar kreativitást megalapozó 20. századi generációnak.

 

 

A tavalyi évhez hasonlóan a Magyar Kulturális Hét szerves részét képezi június 8-án a V4-es nap, melynek keretében sor került egy konferenciára a visegrádi országok politikusainak részvételével, valamint a Nagykövetség Üzleti Központjában egy magyar‑szlovák fórumra. A konferencia témája idén az Európai Unió jövője a V4-es országok perspektívájából. A panelbeszélgetésen Magyarországot Dr. Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár képviselte.

 

 

Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója szavai szerint “A magyar kultúra nem vendégként van jelen Pozsonyban, hanem itthon van”. A pozsonyiak az előző évadok alapján már számítanak az eseményre, amely Szlovákia szerte is a legszínvonalasabb és a legtöbb látogatót vonzó magyar kulturális programnak számít. A Magyar Kulturális hét immár szerves részét képezi a Pozsonyi Nyári Kulturális Fesztiválnak: a Pozsonyi Kulturális és Információs központ a Több mint szomszéd minden eseményét szerepelteti a saját reklámfelületein is. Fontos megjegyezni, hogy a hazai biztos támogató háttér (MVM Csoport, az OTP Banka, a Slovnaft és a Microcomp) mellett a szervezésben olyan partnerek működtek közre, mint Pozsony Főváros Önkormányzata, Pozsony Óváros Önkormányzata, a Cseh Köztársaság Pozsonyi Nagykövetsége, illetve a Lengyel Köztársaság Pozsonyi Nagykövetsége. 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség