Iratkozzon fel hírlevelünkre

Mit jelent ma Arany János költészete a vajdasági magyaroknak?

 

A Vajdaság Aranya, Arany Vajdasága című június 9-i ünnepi előadáson négy szerbiai amatőr színtársulat tagjai mutatták be, hogy mit jelent ma számukra Arany János költészete. A fellépő csoportokat még március 23‑án, a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXII. Találkozóján választotta ki a zsűri a szabadkai főkonzulátus kezdeményezésére. Az Arany-emlékév kapcsán a színészek körülbelül 20-20 perces előadásokban jelenítették meg, hogy milyen üzenetet közvetít Arany János munkássága a mai ember és a vajdasági magyarság számára. Az előadássorozatot június 9-én Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium-Balassi Intézet külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg a szabadkai Jadran színpadon.

 

A fellépő társulatok földrajzilag és korcsoport szerint is jól reprezentálták a vajdaságiakat: a tavaly alakult Európa Kollégium Színtársulat például az Újvidéki Egyetem különböző karainak hallgatóiból tevődött össze. A Színes Szilánkok Diákszínpad darabjaiban pedig az elmúlt 21 évben 600 újvidéki és Újvidék környéki gyerek játszott, jelenleg 51 tagja van 3 korcsoportban.

 

 

A négy színjátszó csoport Arany János életét, munkásságát különböző nézőpontokból mutatta be. Az Európa Kollégium Színtársulat S az örök világosságnak várom fénylő sugarát című előadása középpontjában a költő társadalomkritikája és emberfelfogása állt, főbb témakörei a bűnösség és a gyávaság. Ugyancsak a bűn és bűnhődés motívuma köré szerveződik Arany egyik legismertebb balladája, az Ágnes asszony, melyet a József Attila színjátszó csoport árnyjátékként adott elő. A Színes Szilánkok Diákszínpad, illetve a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület színtársulata „nagyobb látószögben” látatta a költőt: az Így lettem töredék című Színes Szilánkok Diákszínpad-előadás végigsuhant Arany János életén, megállva egy-egy gondolatánál, elgondolkodva kételkedésein. A temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Rikoltoz a bagoly, csonka régi tornyán elnevezésű előadása egy-egy Arany‑vers keletkezésének történetét mutatta be, kiemelve a költő népi kötődését és hazaszeretetét.  

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
15
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események